Kars halkı Otizm konusunda bilinçlendirildi

Kars halkı Otizm konusunda bilinçlendirildi

Kars’ta ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ nedeniyle gerçekleştirilen etkinliklerde, Otizmli bireylerin sayısının her geçen gün artarak devam ettiğine dikkat çekildi.

Tacettin DURMUŞ

Kars Valiliği koordinesinde Aile ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Kars İl Temsilciliği, Kars Gençlik Merkezi ve Gelincik Kars Otizm Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde önemli ve faydalı farkındalıklar oluşturuldu.

Program kapsamında GAMP Konağı Güzel Stantlar Galerisi yanındaki Valilik Parkında ‘Otizm’ konulu stantlar açıldı. Şehirde otizmle mücadele eden kurum, STK ve dernekler açtıkları stantlarda Otizm anlatıldı.

Meydanda açılan stantlar, Kars Valisi Türker Öksüz, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Albay Komutanı Hıdır Ayçiçek, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Yıldız, Milli eğitim Müdürü Aydın Acay, İl Sağlık Müdürü Dr. Zakir Lazoğlu, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman ve Kars halkı tarafından yoğun ilgi gördü. 

Stantları gezen protokol mensuplarına şehirde otizmle mücadele eden ilgili kurumlar, STK ve dernekler broşürler dağıtarak, Otizmde erken tanı ve eğitimin önemine vurgu yaparak, öncelikli olarak otizmli bireylerin ebeveynlerinin daha bilinçli olmaları gerektiğine dikkat çektiler.

Buradaki programın ardından etkinliklere Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonunda devam edildi. ‘Otizm’ konulu resim sergisinin gezilmesinin ardından, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Özmen yaptığı konuşmada, “Otizmde Erken Tanı ve Eğitimin Önemi’ni anlattı. Özmen’in sunumu salonu dolduranlar tarafından dikkatle dinlendi.

Ardından da Dede Korkut Özel Eğitim Meslek Okulu Öğrencisi Arda Şahin’in babası Onur Şahin’de yaptığı konuşmada duygularını aktardı. Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Psikoloğu Ebru Alibeyoğlu da Gündüzlü Engelsiz Bakım Merkezi’ni anlatan bir sunum yaptı. Ardından hazırladıkları Otizm Derneği “Otizmli Çocuk ve Dünyası” videosu sahneye yansıtıldı.

Kars Valisi/ Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Otizmli Çocukların eğitim aldığı Kızılay Anaokulu’nun çalışmalarının anlatıldığı slayt gösterimi yapıldı.

Gelincik Kars Otizm Derneği üyesi Havva Avcı Özkan’ın şiir dinletisinin ardından, Atatürk İlkokulu öğrencilerinden Muhammet Can Mor da ‘23 Nisan’ adlı şiir dinletisi ve Dede Korkut Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencisi Arda Şahin’in müzik dinletisi programda duygulu anlar yaşandı.

Kars’ta 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri Kafkas Üniversitesi Diş Hastanesi ve Genç Diş Hekimleri Derneği ile Kars Gelincik Otizm Derneği’nin organize ettiği otizmli çocukların diş taraması ile son buldu. Diş Hekimi Sema Nur Özüdoğru otizmli çocukları tek tek muayene ettikten sonra Diş Hastanesi Başhekimi Fikret Özgür Coşkun ve diş hekimliği öğrencileri ile birlikte tarama yaptıkları çocuklara başarı madalyası ve cesaret diploması ve çeşitli hediyeler verdiler.

VALİ ÖKSÜZ, “OTİZMİ ÖNEMSİYORUZ”

Etkinlikte konuşma yapan Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 2 Nisan tarihinin Dünya’da Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanan, “nörogelişimsel farklılıklarda” farkındalık yaratmaya çalışılan önemli bir gün olduğunu söyledi.

Konuşmasında 2 Nisan farkındalık günü çerçevesinde tüm dünyada otizm ile ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve otizmin bilinirliğinin artırılmasının amaçlanmakta olduğunu hatırlatan Vali Öksüz, “Bu manada; bu farkındalık günü vesilesiyle ülkemizde yapılan çalışmalarla otizmin artık daha bilinen ve toplum nezdinde daha fazla konuşulan bir farklılık olduğu gerçektir. Bu nedenle Otizm Farkındalık gününü elbette çok önemsiyoruz.

Öncelikle şunun bilinmesini istiyorum ki biz, otizmi bir engellilik hali olarak değil, bir farklılık olarak değerlendiriyoruz Otizm, doğuştan gelen ve sevgili çocuklarımızın yaşamının ilk 2-3 yılında fark edilebilen gelişimsel bir farklılık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Otizmde, hayati önem arz eden erken tanı, bu tanıya uygun yönlendirme ve doğru eğitimle birlikte büyük ilerlemeler kaydedilebilmektedir. Özellikle okul öncesi yıllarda eğitim tedavisi olduğu için tüm çocuklarımız için olduğu gibi otizmli evlatlarımızın da okul öncesi eğitim alması büyük önem taşıyor. Bunda da en büyük görev ve sorumluluk da elbette değerli ailelerimize düşüyor. Bu zorlu süreçleri yaşayan ailelerimize kolaylıklar diliyorum.

Ailelerin ilerleyen yaşlarda umutsuzluğa kapılmasını değil, farkında olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü her yaşta gelişim kaydedilebilir ancak okul öncesi eğitimin amacı; çocuğun henüz okula başlamamasından kaynaklı olarak akran zorbalığına, toplum tarafından farklı algılandığına dair bir his gelişmeden ve sorun bir psikolojik rahatsızlığa evrilmeden çözebilmektir.

Bu anlamda; her ne kadar ilerleyen yaşlarda da gelişme kaydetmek mümkün olsa da bunun çok yavaş, daha meşakkatli, çok daha fazla maliyet gerektiren bir soruna evrildiğini, ailelerin ve toplumun göstereceği yüksek farkındalıkla, otizmin sorun olmaktan çıkartılabileceğini unutmayalım.

Hem otizmli çocuklarımızın hem de otizmli bireye sahip ailelerin yaşam kalitesini artırabilmek için, toplum üyelerinin otizme karşı duyarlı olması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki toplum huzuru, farklılıklara olan saygımız ve farkındalığımız ile sağlanacaktır. Özellikle otizmli çocuklarımızın ayrımcılığa, ön yargıya maruz kalmaması ve toplum yaşamında desteklenmesi bizlerin elindedir ve hepimizin görevidir.

Ülkemizde, otizmi olan bireylerin rahat bir yaşam sürmelerine yönelik farkındalığın ve duyarlılığın artması için çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının karşılanması, bireye ve ailesine yönelik eğitim, sağlık gibi nitelikli hizmet verilmesi için uygulamalar yapılmaktadır.

Otizmle ilgili yapılan birçok çalışma sonucuna göre; otizmli bireylerin gelişiminde en önemli unsurun, almış oldukları eğitim olduğunu biliyoruz. Hastane ve ardından Rehberlik Araştırma Merkezleri yani RAM birimlerinden alınan RAM Raporu ile ücretsiz ve devlet destekli bireysel ve grup eğitimleri alınabilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ülkemizde ve dolayısıyla ilimizde Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde çalışan uzman ekipleri ile otizmli bireylerin tanılanması ve kendilerine en uygun eğitim ortamlarına yönlendirilmesi amacıyla hizmet etmektedir.

İlimizde 42’si il merkezinde, 29’u ilçelerimizde olmak üzere toplam 71 otizmli öğrencimiz, 14’ü il merkezinde, 22’si ilçelerimizde olmak üzere toplam 36 sınıfta, eğitim görmektedir. 71 öğrencimizin 10 tanesi de özel eğitim merkezlerinde eğitim görmektedir. Bu evlatlarımız eğitimlerini, eğitim aldıkları kurumlarda kaynaştırma yoluyla, kendi yaşıtlarıyla birlikte sürdürmektedirler.

Çocuklarımıza bu eğitim kurumlarında devletimizin ve milletimizin imkânları doğrultusunda, toplumsal yaşama daha fazla katılmaları noktasında çok güzel hizmetler verildiğinin bilinmesi istiyorum.  Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde yapılan etkinliklerle, çalışmalarla, otizme dair toplumsal farkındalılığın ve duyarlılığın artırmasını temenni ediyorum. Otizmli çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyor, otizmli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür diliyorum.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler