Kars'ta Laparoskopik Cerrahi dönemi başladı

Kars'ta Laparoskopik Cerrahi dönemi başladı

Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Laparaskopi Cerrahi ameliyatı yapılmaya başlandı.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Müjde Canday; Üniversite hastanesinde sezeryan dışında tüm obstetrik ve jinekolojik patolojilerin (hastalıkların) kapalı, laparaskopik şekilde operasyonunun mümkün olduğunu belirtti.

Yapılan operasyonun kamera karşısında gerçekleştirildiğini ifade eden Dr. Müjde Canday; Laparaskopi bir görüntüleme yöntemidir, genel anestezi altında hastanın göbek deliğinde açılan 1cmlik bir kesiden hastanın karnının içine trokar adı verilen bir kılıf sistemi içinden teleskop-kamera yerleştirildikten sonra yaklaşık 3lt CO2 gazı verilerek hastanın karnı şişirilerek tüm organlara ulaşma imkanı sağlanmış olunur. Ameliyatın büyüklüğüne göre 0,5 veya 1 cm’lik 3 ya da 4 adet cilt kesileri ile hastanın batın boşluğuna özel tasarlanmış cerrahi aletler ile girilerek planlanan operasyon kamera karşısında gerçekleştirilmektedir.” dedi.

Dr. Canday, Dış gebelik, tüplerin alınması, bağlanması, kapalı ve bağlanmış tüplerin açılması, yumurtalık kistlerinin alınması ve kısırlık tedavilerinde tanısal amaçlı laparoskopi gibi nispeten daha basit ameliyatlardan rahim alınması, miyom çıkarılması, idrar kaçırma ameliyatları, organ sarkması olup rahmini aldırmak istemeyen hastalarımızın rahminin askıya alınması gibi daha büyük ameliyatlar için bile laparaskopik yöntemler kullanılabilir. Minimal invaziv cerrahi olarak bilinen Laparaskopik cerrahide adı geçen minimal kelimesinden kasıt ameliyatların laparatomik yani açık teknikle yapılan cerrahiden daha kolay ya da daha basit olması anlamını taşımaz. Endoskopik cerrahi cerrah için kesinlikle daha yüksek teknoloji, bilgi, beceri, ciddi bir anatomi hakimiyeti daha uzun bir öğrenme eğrisi gerektirir.

Laparaskopik cerrahinin hasta için her anlamda daha büyük bir konfor sağladığını da sözlerine ekleyen Canday, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Peki o halde neden daha zorlu bir cerrahi tekniği tercih edelim ki? Cerrah için zorlayıcı olabilecek bu yöntemin hastalar için sağlayacağı konfor ve faydalar tartıldığında hastanın menfaatleri öne çıkmalıdır. Daha küçük kesiler daha az kanama ve daha az ağrı ve daha az enfeksiyon riski, daha başarılı kozmetik sonuçlar demektir. Organları büyük büyütmede görebilmek, kullanılan gazın yardımı ile birbirlerinden uzaklaşmalarını sağlamak daha hızlı ve daha güvenli cerrahi anlamına gelir. Ameliyat sonrası hasta daha hızlı mobilize olur, tuvalet alışkanlığını daha kısa sürede kendi giderebilecek hale gelir, barsak hareketleri daha hızlı geri kazanılacağı için hasta daha çabuk yiyip içebilir duruma gelir. Daha hızlı taburcu edilen hastalarımız (ortalama 1-2 gün) hastanede daha az kalacakları için bu hastaya da devlete de ekonomik anlamda ciddi bir fayda sağlamaktadır. Hastalar günlük rutinlerine sosyal hayatlarına daha hızlı dönmekte bu da daha az iş gücü kaybı anlamına gelmektedir. Laparaskopik cerrahi hasta için her anlamda daha büyük bir konfor sağlamaktadır.  Burada kısaca söylemek istediğimiz kapalı cerrahi teknikler için yeterli bilgi beceri ve cerrahi başarıya sahip ekiplerin olduğu üniversite hastanemizde gereklilik durumları dışında açık ameliyatlar 2022 yılında artık tercih edilmemelidir.  Ehil ellerde şayet hastalarımız kendisine gerekli olan cerrahiyi laparaskopik olarak yaptırma şansı varsa, elbette ki laparoskopik cerrahiyi tercih etmeleri kendi menfaatlerinedir.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalından Dr. Müjde Canday, “Elbette laparaskopik cerrahilerde de yüksek teknoloji, hastanenin teknik ekipmanı, cerrahın deneyimi, anatomi hakimiyeti, ameliyat ekibinin uyumu tam olmadıkça bu ameliyatların yapılması mümkün olmayacaktır.  Şimdiden sevgili Kars halkına küçük bir müjdemiz olacaktır ki, o da mevcutta kullandığımız laparaskopi sistemi ameliyatı iki boyutlu olarak algılama imkanı sağlarken, saygıdeğer kıymetli Üniversite Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun büyük gayretleri ile üniversitemize cerraha derinlik algısı da kazandıracak olan 4K sistemi bir laparoskopi kulesi alımı için düğmeye basmış olmasıdır. Bundan böyle özellikli vakalar için halkımızın büyük bedeller ödeyerek şehir dışına gitmesine gerek kalmayacaktır. Fakültemiz bünyesindeki ameliyathanede genital estetik başta olmak üzere tüm obstetrik ve jinekolojik operasyonlar yapılabilmektedir. Halkımız çareyi bize gelmeden başka yerlerde aramasınlar istiyoruz.” ifadesini kullandı.

kau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-3113-7.jpgkau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-1649758014.jpgkau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-1649758016.jpgkau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-1649758017.jpgkau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-1649758018.jpgkau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-1649758019.jpgkau-de-laparaskopik-cerrahi-operasyonlari-basladi-1649758020.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler