Kars’ta toprak analizi yaptıran üretici gübreden tasarruf edecek

Kars’ta toprak analizi yaptıran üretici gübreden tasarruf edecek

Kars’a kazandırılan Toprak Analiz Laboratuvarı ile üreticiler hem tarımsal verimliliği arttıracak hem de gübreden tasarruf edecek. Laboratuvarda analiz edilecek olan topraklara ekilecek ürün ve kullanılacak gübreler raporla kayıt altına alınacak.

Volkan KARABAĞ

Kars’ın Digor ilçesinde Digor Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen tören ile Toprak Analiz Laboratuvarı hizmete açıldı. Düzenlenen açılış törenine AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Digor Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kadir Sarıdağ, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından protokol üyeleri kurdele keserek Toprak Analiz Laboratuvarını hizmete açtı. Protokol üyeleri daha sonra laboratuvarın çalışmaları hakkında Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Eltutmaz’dan bilgi aldı.

Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, 2010 yılında aldığı başkanlık görevini başarılı bir şekilde yürütmeye çalıştığını, odaya çok sayıda iş makinesi ve atıl durumdaki hizmet binasını onarak çiftçilerin hizmetine kazandırdıklarını ve hizmetlerine bugün 4 ziraat mühendisiyle birlikte devam ettiklerini söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ise, “Biz bu toprakları atalarımızdan miras değil çocuklarımızdan ödünç aldık. Dolayısıyla bu toprakların kıymetini bilmemiz lazım. Toprakların kıymetini bilmenin en önemli yollarından birisi de açtığımız bu laboratuvar. Belki de biz yanlış gübreleme yapıyoruz, ihtiyacı olmayan şeyler veriyoruz veya ihtiyacını veremiyoruz. Çare nedir? Çare Toprak Analiz Laboratuvarıdır.” dedi.

Kendisinin genç ve mesleğinin başında olduğunu ve böyle hayırlı işlerde bulunmanın kendisi mutlu ettiğini dile getiren Digor Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş da, “Son 20 yılda özellikle güzel bir ivme kazandık, Allah daha nice nicelerini nasip etsin, böyle hayırlı ve huzurlu işlerde buluşmayı nasip etsin.” ifadesini kullandı.

Programda konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Bütün Kars hatta Kuzeydoğu Anadolu biliyorsunuz tarıma dayalı bir hayvancılık şehri. Yani tarımı ne kadar iyi yapabilirsek hayvancılığımız o kadar güzel olacak, oradan cebimize para girecek, yaşam standardımız yükselecek, çocuklarımıza ve geleceğimize daha ciddi bir katkı yapabilecek bir kazancımız olacak. Toprağımızı, ilçemizi, köyümüzü seveceğiz ve üretmeye devam edeceğiz. Kırsalda ve köyde durup ürettiğimiz sürece de ülkenin diğer kalanı bizi daha çok sevecek hele bundan sonra daha da gözümüzün içine bakaca, bizi daha da çok sevecek. Niye? Üretmek, üretim ve üreten kıymetli ve bu köylülük, kırsallık öyle öğrenilebilecek bir şey değil bin yıldan atalarımızdan öğrendiklerini, bize aktara aktara bugüne getirdikleri, tarladan, tapandan, ziraattan, üretimden var olunan insanlarız biz yani siz çok kıymetlisiniz. Mühendis, veteriner hekim, ziraat mühendisi de yetiştirilebilir ama köylü yetiştirilemez. O nesillerden gelen süzüle süzüle gelen bin yıllık bir birikim, bir emek var. Dolayısıyla kırsalda yaşamak her zamankinden kıymetli özellikle bu pandemi de ve komşularımızda olan coğrafyamızda olan savaşlarla  bunu bütün dünya anladı.” dedi.

Toprağı anlamak için artık eskiden tarımsal birikimlerimizin yettiğini, artık yetmediğini de söyleyen Kılıç, “Toprağı çok kullanıyoruz, nüfusumuz arttı, daha çok üretmek istiyoruz, aynı alandan daha çok verim elde etmek istiyoruz, daha çok yemek istiyoruz, beslenmek istiyoruz ve tüketmek istiyoruz. Dünyada tüketim çılgınlığı içerisinde diyorsunuz ama toprak aynı, Arpalı köyündeki belli, Digor’daki belli ve bütün ülkemizdeki belli. Bu artmıyor hatta ne yazık ki her gün azalıyor. Peki bu azalan topraklardan eski verimlerimizi daha fazlasıyla alabilmemizin yolu ne? Onun bizden ne istediğini anlamak. İşte bu laboratuvar toprağın neye ihtiyacı olduğunu, bizden ne istediğini, ne vermemiz gerektiğini anlatacak en önemli kurum olacak.” diye konuştu.

Kars Milletvekili, 65.Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise yaptığı konuşmasında, “Kars’ın yeni bir sorumluğu var. Kars ne yaparsa yapsın turizm, endüstri, sanayi diyebilirsiniz ama olmazsa olmazı, lokomotif ve başat sektörü hayvancılık ve hayvancılık için de gerekli olan tarım ve ziraattır. Biz hayvanı yetiştiriyoruz 1,5-2 sene uğraşıyoruz, sonra birileri götürüyor 3 ay uğraşıyor ve bizim 1,5 senede kazamadığımızı onlar 3 aylık emekle kazanıyor. Onun için burada besi hayvancılığına dönebilmemiz lazım ki insanımız oradan da gelir elde edebilsin diye. İşte bunun olmazsa olmazı yem bitkiciliğidir. Yem bitkiciliği olabilmesi için toprağı doğru işlememiz ve doğru kullanmamız lazım. Bin yıllık geleneksel yöntemlerden kaynaklı köylünün bir tecrübesi var. Köylü o tecrübe ile o tarlaya o ekin ekilir, bu tarlaya bu ekilir, bu tarlaya bu ekilmez diyor ama bu kimyasallar kullanıldıktan sonra özellikleri bozuldu topraklarda o bin yıllık tecrübe bazen yetersiz kalıyor. Bu nedenle yeni yöntemlerle toprağın özelliğini tespit etmek lazım ki hangi ilaç lazımsa onu verelim. Sağlıklı bir toprak analiziyle hangi toprakta ne eksikse o verilecek elbette ki fazlası da verilmeyecek.” ifadesini kullandı.

Toprak Analiz Laboratuvarının Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde tek olma özelliğini taşını ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Eltutmaz ise, “Bizim burada Tarım ve Orman Bakanlığının uygun gördüğü kapsam1 programındaki analizler PH, EC, organik madde, kireç, fosfor ve potasyum analizlerini yapacağız. Bize topraklarını getiren çiftçilerimize analiz sonucunda bir rapor hazırlayacağız, hangi arazi için hangi toprak için hangi ürün ekmeleri gerekir, hangi gübre kullanmaları gerekir? bunun hakkında çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışacağız. Bizim buradaki amacımız topraklarımızın kimyasal girdilerle zarar görmemesi, bu zararın daha aza indirilmesi, olabildiğince daha organik tarım yapmamız, topraklarımızın ölmemesi ve topraklarımızın gelişmesi için çalışacağız.” şeklinde konuştu.

kars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(1).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(2).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(3).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(4).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(5).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(6).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(7).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(8).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(9).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(10).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(11).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(12).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(13).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(14).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(15).jpgkars’ta-toprak-analizi-yaptiran-uretici-gubreden-tasarruf-edecek-(16).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler