KAÜ'de 'Kronik Yara Yönetiminde Temel İlkeler'

KAÜ'de 'Kronik Yara Yönetiminde Temel İlkeler'

Kars Kafkas Üniversitesi Necdet Leloğlu Konferans Salonunda “Kronik Yara Yönetiminde Temel İlkeler” sempozyumu düzenlendi.

KAÜ'de 'Kronik Yara Yönetiminde Temel İlkeler'

Kars Kafkas Üniversitesi Necdet Leloğlu Konferans Salonunda “Kronik Yara Yönetiminde Temel İlkeler” sempozyumu düzenlendi. KAÜ ve Yara Ostomi İnkontinans Hemşire Derneği işbirliği ile düzenlenen sempozyuma; Prof. Dr. Ayişe Karabağ, Prof. Dr. Neşet Köksal, Yrd. Doç. Dr. Arzu Karabağ Aydın, Üniversitenin akademik personelleri ve Tıbbi cihazlar firma yetkilisi Nihat Kaya katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Kafkas Üniversitesi den Yrd. Doç. Dr. Arzu Karabağ Aydın sempozyun hakkında bilgi vererek katılımcılara teşekkür etti. Prof. Dr. Ayişe Karabağ da “Yara iyileşme süreci ve yara iyileşmesini etkileyen faktörler” konulu bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Karabağ. “Kronik yara şikayeti olan hastalar tıp disiplinleri arasında kalmış ve zorluk yaşayan hastalardır. Kronik Yara Bakım Polikliniği, yara bakımı tedavisinde hastaların yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak ve sağlıklarına kısa zamanda kavuşmalarını sağlamak amacıyla ‘Profesyonel Yara Bakım Hizmeti’ sunulmaktadır. Kronik yara bakımı multi disipliner bir yaklaşım gerektirir. Kronik Yara Bakım Polikliniğinde konusunda uzman hekimler ve tıbbi personel, hastanın yaralarının durumunu değerlendirerek kendisine en uygun tedaviye karar verir. Yaranın özelliklerine göre bakım ve pansumanlarının yapılmasının yanı sıra yaranın özelliklerine göre Plastik Cerrahi ve Genel Cerrahi bölümleri de hastayı yakından takip eder. Yara bakımında yurt dışından yara bakımı konusunda özel olarak ithal edilen “Yara Bakımı ve Pansuman Ürünleri” kullanılmaktadır. Uzman hekimlerimiz hastanın durumu ve ihtiyaçlarına göre kontrol sürelerini belirleyerek gerekli işlemleri yapmaktadır.” dedi.

KRONİK YARA NEDİR?

Geç ya da güç iyileşen veya hiç iyileşmeyen yaralara kronik yara denir. Akut yaralardan farklı olarak kronik yaraların kendine özel ortamı bulunur. İskemi, hipoksi ya da enfeksiyon kronik yara ortamının başlıca özelliklerindendir. Bir yara üç ay gibi bir süre içerisinde iyileşmiyorsa kronik yara olarak adlandırılabilir. Kronik yara kapsamında diyabetik ayak yaraları, bası yaraları, venöz ülserler, iskemik ülserler, çeşitli vaskülitlere bağlı yaralar bulunur. Yumuşak doku alanlarını kapsayan radyoterapi sonrası gelişen yumuşak doku radyonekrozları ile bazı kemoterapi ilaçlarının ekstravazasyo­nu (Sıvının bir damardan doku aralıklarına sızması veya boşalması hali) gibi nedenlerle de kronik yaralar gelişebilir.

Kronik yaraların ortaya çıkışına neden olan genel faktörler obezite, sigara kullanımı, beslenme bozukluğu, ileri yaş, vitamin ve eser element eksikliği, malignite, kemoterapi ve radyoterapi, bağışıklığı baskıla­yan ilaç kullanımı, steroid ve antikoagülan kul­lanımı gibi çok çeşitlidir. Bununla birlikte genel nedenler olmadan da bir yara kronikleşebilir. Bu durumda daha çok yara yerini ilgilendiren lokal faktörlerden bahsedilir. Yetersiz kan akımı, deri­nin aşırı gerilmesi, cerrahi yaranın uygun kapatılmaması, yetersiz venöz drenaj, yabancı cisim varlığı, enfeksiyon varlığı, yara bölgesinin hare­ketli olması gibi lokal faktörler nedeni ile de yara iyileşmesi gecikebilir.

KRONİK YARA ÇEŞİTLERİ

KRONİK YARALAR

Belirli bir zaman içerisinde iyileşmeyen ve genelde tekrar eden yaralara kronik yara denir. Bu yaralar, dokular üzerindeki bir basınç, zayıf kan dolaşımı veya zayıf beslenme gibi altta yatan bir durumun görsel kanıtı olarak görülebilir. Bası yaraları, venöz bacak ülserleri ve diyabetik ayak kronik yaralara örnek olarak gösterilebilir. Kronik yaraların başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için kişinin bir bütün olarak incelenmesi gerekir. Bunun yanında çok titiz lokal yara bakımı, yara iyileşme sürecinin anlaşılması, modern yara örtüleri hakkında bilgi birikimi ve yaranın altta yatan sebeplerinin düzenlenmesi ve kontrolü gereklidir. kha

Önceki ve Sonraki Haberler