Kılıç: Türkiye'nin İthal Kurban'a İhtiyacı Yok
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle bir açıklama yaptı.
Kılıç: Türkiye'nin İthal Kurban'a İhtiyacı Yok
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle bir açıklama yaparak, "3 milyonun üzerinde küçükbaş, 1 milyonun üzerinde de büyükbaş hayvan bulunuyor. Kurban Bayramı'nda hayvan varlığı açısından sıkıntı çekilmeyecektir. Kurban Bayramı öncesinde Türkiye'nin kurban ithal etmesine ihtiyacı yok" dedi.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi olan, Veteriner Hekim, Prof. Dr. Kılıç, "Kurban Bayramı öncesinde, kurban fiyatlarının ne olacağı ve kurban ithal edilip edilmeyeceği" konusunda bir açıklama yaptı.
Prof. Dr. Kılıç, bütün umutlarını Kurban Bayramı'na bağlayan üreticinin kurban için hazırladığı, gerek büyükbaş gerekse küçükbaş olmak üzere yeterli sayıda hayvan varlığı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de geçen yıl Kurban Bayramı'nda yaklaşık 2 milyon 300 bin küçükbaş, 800 bin de büyükbaş hayvan kesildiğini dile getiren Prof. Dr. Kılıç, "Şu anda bunun çok üzerinde, yani 3 milyonun üzerinde küçükbaş, 1 milyon üzerinde de büyükbaş hayvan varlığımız var. Yani kurbanda, hayvan varlığı açısından bir sıkıntı çekilmeyecek, kendi ihtiyacımızı karşılayabileceğiz. Geçen yıllara göre kırmızı et üretiminde de ciddi bir artış var. Bir milyon tonu yakaladık, geçmek üzereyiz. Oysa 2002 yılında ürettiğimiz kırmızı etin toplam miktarı 425 bin tondu. Arada, iki katından fazla artış var" dedi.
Kars Milletvekili Prof Dr. Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Peki fiyatlar ne olacak? Her şeyin fiyatı artacak da etin fiyatı artmayacak mı? Buzdolabının ki artacak, arabanın ki artacak, mazotun ki artacak, her şey artacak ama etin fiyatı yerinde kalacak. Nasıl olacak bu? Bu değirmenin suyu nasıl dönecek? Dolayısıyla mantıklı ve makul olan, enflasyon oranında bir artışın herkesçe makul karşılanması. Enflasyon oranları yüzde 9-10 civarında seyrediyor. Kurbanda da fiyatların geçen yıla göre yüzde 10 artması, çok mantıklı ve makul. Bu da üreticiyi enflasyon oranında koruyan bir gelişme olur. Ama bunun üzerinde çok ciddi artışlar olur mu? Olmaz. Niye olmaz? Çünkü mantıklı değil, ticaretin kurallarına aykırı. Arz sizin talebinizi karşılıyorsa, fiyatta bir denge oluşur. Şu anda da arz talebi karşılayacak noktada. Hatta ben üreticiler açısından biraz endişeliyim. Kurbana umudunu bağlayan bizim çok üreticimiz vardır. Kurbanda fiyat noktasında umduklarını ne yazık ki ben de üretici bir ailenin çocuğu olduğum için yaşayarak görüyorum, biliyorum pek bulamazlar. Ben üreticinin emeğinin karşılığını almasını isterim. Bu, aşırı olmadan, tüketiciyi sıkıntıya sokmadan olmalı ki üretici üretimini sürdürebilsin. Çünkü hayvan üreticiliği emeğe dayalı, zor ve meşakkatli bir uğraş. Üreticinin kazanması ve ayakta kazanması lazım. Çünkü, tüketici ancak öyle korunabilir. Yoksa üretici ortadan kalkarsa, bu rekabete dayanamazsa tüketiciyi koruma şansınız olmaz. O zaman fiyatlar anormal yükselir, dışarıdan hayvan almak zorunda kalırız. Bu da her zaman üreticinin ve tüketicinin aleyhine olur."
Prof. Dr. Kılıç, kurban fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 10'luk bir artış olabileceğini belirterek, "Önceki yıllarda fiyatlar çok düşüktü, üretici de bu durumdan mağdurdu. Böylece fiyatlar bu yıl dengeye gelir, üretici korunur. Üreticinin korunması, ülkenin üretmesi, tüketicinin korunması anlamına gelir. Üreticisini koruyamayan hiç bir ülke, tüketicisini koruyamaz" dedi.
Prof. Dr. Kılıç, "Kurban bayramı öncesinde Türkiye'nin kurban ithal etmesine ihtiyacı yok. Olacağı noktasında da herhangi bir karine yok" diye konuştu.
AK Parti'li Kılıç, son 1-2 aydır "et ithalatı başlıyor" yaygarası yapıldığını ifade ederek, "Bu, ne yazık ki her kurban dönemi yaklaşırken, spekülatör gruplar tarafından dillendirilir. Ancak böyle yapılarak üreticiye ve tüketiciye yazık ediliyor. Böyle bir şey yok. Sadece Bosna Hersek'ten 15 bin ton kırmızı et alınması için verilen bir izin var. Bosna Hersek'e destek amaçlı bu ithalat da henüz yapılmış değil" dedi.