Koçbaşlı Mezar Taşları koruma altına alınacak

Koçbaşlı Mezar Taşları koruma altına alınacak

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan, Iğdır Merkez Yaycı Köyü Koçbaşlı Mezar taşlarında incelemelerde bulundu.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğin Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar’ın davet üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan ile İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Yaycı Köyünde bulunan Koçbaşlı Mezar Taşlarını yakından inceledi.

Dernek Başkanı ve İLESAM Iğdır temsilcisi Ziya Zakir Acar incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Yaycı Köyünde bulunan koçbaşlı mezar taşlarınn ata yadigârı olduğunu söyledi.

Yaycı köyünde ve diğer mezarlıklarda bulunan koçbaşlı mezar taşları 2005-2006-2007 yıllarında tarafımdan tespit edilerek Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillendiğini de söyleyen Acar: “Ancak Yaycı Köyü eski mezarlığında bulunan önemli olan ve çok sayıda bulunan koçbaşlı mezar taşlarının bulunduğu alana herhangi bir çalışma yapılmadı. Aynı zamanda gün geçtikçe mezar taşlarının eksildi ve tahrip olmaya başladı.

Genel Müdür yardımcısı Seyit Ahmet Arslan da buraya konunun uzmanlarını göndereceğini, gerekli çalışma ve düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Bilindiği üzere Iğdır merkezine 3 km mesafede bulunan Yaycı köyünün merkezinde eski mezarlıkta yaklaşık 60 civarında koçbaşlı mezar taşı ve çok sayıda diğer tarihi mezar taşları mevcuttur. Doğu Anadolu Bölgesinde M:S. 14-15.  yüzyıllarda Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemlerinde çokça görülen koç ve koyun heykelleri mezar geleneğinin devamı niteliğinde olan bu mezarlıkta tespit edilen en eski şahide taşı Hicri 1323 (Miladi)1905) tarihli olup, diğer şahide taşlarına en yeni tarih Hicri 1374 (Miladi 1955) tarihi okunmaktadır. Mezarlıkta bulunan tamamı yöresel tüf taşından yapılmıştır. Koç ve koyun mezar taşlarının ölçüleri değişik ebatlarda yapılmıştır.  Mezarlıkta bulunan şahide taşlarının genelinde ön yüzlerinde Hicri tarih ve Osmanlıca iki veya üç satır ölen şahsın ismi okunmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler