Öğretmen olarak örnek Hz. Muhammed (SAV)

Öğretmen olarak örnek Hz. Muhammed (SAV)

Toplantı İmam-Hatip Selçuk Lök Beyefendinin Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.

Öğretmen olarak örnek Hz. Muhammed (SAV)

24 Kasım Öğretmenler Günü Münasebetiyle Kars Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Şuurlu Öğretmenler Derneği işbirliği ile Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda  Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. İsa Çelik tarafından “Öğretmen Olarak Örnek Hz. Muhammed (SAV)”  konulu bir konferans verildi.

Toplantı İmam-Hatip Selçuk Lök Beyefendinin Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasında  Eğitim Bir Sen Kars Şube Başkanı Mahmut Kaan ILGAR; Sendika olarak bu tür etkinliklere çok önem verdiklerini beyan ederek,   Peygamber Efendimizden  bir  eğitimci olarak örnek  alınması gereken bir çok yön bulunduğunu beyanla Şuurlu Öğretmenler Derneği (Öğ-Der) ile öğretmenler gününün anlam ve  önemine binaen böyle bir konferans tertip etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Kars Şube Başkanı Müseyip Arslanbenzer’de yapmış olduğu  selamlama konuşmasında son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığının Değerler Eğitimine önem verdiğini ilimizde de bu kapsamda okullarımızda çalışmalar yürütüldüğünü bu kapsamda örnek alınacak En Büyük Şahsiyetinde Peygamber Efendimiz olduğunu yeni yetişen genç nesillerce Efendimizin rol model olarak alınmasının önemini vurguladı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İsa Çelik  ise özetle: “Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (s.a.v.)’in öğretmen ve iyi bir eğitimci olarak incelersek inanılmaz derecede ilginç ve bugünün eğitimcilerine ışık olacak veriler ortaya çıkar. Özellikle günümüzdeki pedagojik formasyonun çok çok üzerinde olduğunu görürüz.

Allah’a iman eden bir toplum oluşturmayı amaçlayan Hz. Peygamber (s.a.v.) ilme, eğitim ve öğretime büyük önem vermiştir. Onun faaliyetlerinde ve sözlerinde bilgi, öğrenme, öğretme, öğrenci ve öğretmene verilen değer çok fazla yer tutar. Hadis literatüründe eğitim ve öğretime teşvik eden yüzlerce ve buna karşılık bilgisizliği ve cehaleti yeren çok sayıda hadis mevcuttur.

Hz. Peygamber (s.a.v.) eğitimde kolaylaştırıcı metotlar takip etmeyi, sabrı ve tahammülü teşvik ve tavsiye etmiş; öfkeye ve şiddete yer verilmemesini istemiştir. Nitekim bir sözünde “Öğretin, kolaylaştırın, zorlaştırmayın, öfkelendiğiniz zaman susun!” demiş ve “Öfkelendiğiniz zaman susun!” sözünü üç defa tekrar etmiştir. Bir eğitici olarak onun hakkında sahâbede oluşan imaj son derece olumludur.

Şüphesiz Hz. Peygamber (s.a.v.) eğitim ve öğretimi, kendi döneminin fizikî şartları, ihtiyaçları ve metotları çerçevesinde gerçekleştirmiştir. Öğretim mekanları, konular, metotlar, günümüzde bile on-yirmi yıl ve hatta daha kısa süre zarfında değişebilmektedir. Bu durumda Hz. Peygamber (s.a.v.)’in eğitim-öğretim konusunda her zaman geçerliliğini koruyabilecek evrensel nitelikteki uygulamaları bizim için önemlidir. Bu hususları da şu şekilde sıralayabiliriz:

- Okuma ve yazmaya önem vermesi;

- Eğitimde şiddete yer vermemesi;

- Şayet öğrettiği konular pratiğe yönelik ise, söylediğini önce kendisinin uygulaması veya uygulamalı bir şekilde öğretmesi;

- Bir konuyu iyice hazmetmeden diğerine geçmemesi (on âyeti iyice hazmettirmeden diğer on ayete geçmediği rivayet edilmektedir); 

- Öğrencileri bıktırmaması, usandırmaması;

- Öğrettiği kimselerin yaşını, kapasitesini, bilgi ve kültür seviyelerini dikkate alması;

- Ortaya soru atarak dikkatleri toplaması ve daha sonra da cevaplaması;

- Zekâ geliştirme yoluna gitmesi (bilinen bir hususu bilmece tarzında sorması gibi);

- Topluma arz ettiği bir hükmü daha iyi anlaşılabilmesi için gerekli gördüğü durumlarda sebep ve gerekçesiyle birlikte anlatması;

- Konuyu örneklerle ve benzetmelerle, gerekirse jest ve mimiklerini de kullanarak ve hatta şekil çizerek sunması;

- Sorduğu soruya doğru cevap alınca teşvik ve taltif için, takdirlerini açıkça belirtmesi;

- Lüzumu halinde tekrardan kaçınmaması;

- Bazen anlatacağı konunun özetini verip daha sonra açıklamaya geçmesi;

- Gerekli durumlarda yazdırarak öğretmesi vb.

En güzel örnek, en güzel öğretmen olan Efendimiz (s.a.v.) eğitimcilerin, niyetleri gibi dış görünüşlerine de önem vermelerini tavsiye ediyor. Kişisel farklılıkları göz önünde bulunduruyor, herkese anlayacağı şekilde ve seviyesine göre hitap ediyor. Açık ve net bir şekilde tane tane konuşuyor, gerekli gördüğünde sözlerini tekrar ediyor.” dedi.

Konferans İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun’un Prof. Dr. İsa Çelik hocamıza çiçek takdim etmesi ile sona erdi.  kha

Önceki ve Sonraki Haberler