RAM Eğitimin kalitesini artıracak

RAM Eğitimin kalitesini artıracak

Kars Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi eğitimin kalitesinin artırılması için görüşme ve toplantılarını sürdürüyor

Kars Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde; “İlk ve Orta Dereceli Okul Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Artırma, Kişisel ve Toplumsal Uyum Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Proje” kapsamında okul müdürleriyle düzenlenen toplantıların ardından kollar sıvandı.
 
RAM Müdürü Arzu Torunoğulları ile Rehberlik ve Psikoloji Danışma Bölüm Başkanı Tarih Karabağ projeyle ilgili bilgi verdi.
 
RAM Müdürü Arzu Torunoğulları, “Kurumumuz tarafından üniversitemizin iş birliği ile, ayrıca Fen Lisesi müdürümüzle ve Cumhuriyet Lisesi Müdürümüzün görüş ve önerilerini aldık. Bu doğrultuda İl düzeyinde uygulanmak üzere İlk ve Orta dereceli okullarda okuyan öğrencilerimizin başarılarını artırma, toplumsal ve becerilerini artırma adı altında bir proje hazırladık. Bu projemizin birinci tanıtımı toplantısında aldığımız ölçüler doğrultusunda ikinci kez tanıtım toplantısı yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Projemizin her aşaması adım adım tanıtılarak okul idarecilerin görüş ve önerileri doğrultusunda projemizi uygulamayı hedefliyoruz.” dedi.
 
Rehberlik ve Psikoloji Danışma Bölüm Başkanı Tarih Karabağ da, “Projemizin biraz daha olgunlaşması için hem sizlerin katkısını almak hem de proje üzerinde işlevsel olsun diye bazı işleri yapmak adına buradayız. Toplantılarımız sürecek. Proje kasım ayında başlamış durumda haziran ayına kadar sürecek. Bu süre içerisinde de bütün gücümüzle desteğimizle, ne biliyorsak elimizden ne kadar mal varsa hepsi sizinle paylaşmaya açık.” diye konuştu.
 
Projenin çıkış noktasından da söz eden Karabağ, “Çıkış noktamız; merkezi düzeydeki sınavlardaki başarı oldu. “İlimizin sıralamadaki yerini daha ileriye çekebilir miyiz, daha başarılı bir konuma getirebilir miyiz”, düşüncemiz buydu. Okuldan yola çıkarak da benzeri pek çok ilde uygulamış olan bu projeyi bizde hayata geçirmeyi düşündük. Geçen mayıs ayından itibaren başlamış olduk çalışmamıza, farklı guruplarla karşı karşıya geldik, farklı gurupları burada toplamaya çalıştık. Özellikle üniversiteden Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Özmen beyin doktoru oldu. Yine Fen Lisesi müdürümüzün, Cumhuriyet Lisesi Müdürümüzün, Cumhuriyet İlköğretim Müdürümüzün katkılarından dolayı teşekkür ederim. Zaten onlarda yürütme kurullunun içerisindeler. Bizimle birlikte projeyi yürütmekte görevliler zaten.” şeklinde konuştu.
 
Amacın akademik başarıyı artırmak olduğunu da belirten Karabağ, şöyle konuştu:
“Bunu artırırken de öncelikle çocukların uyum becerilerinden yola çıkmayı düşündük, çünkü sosyal uyum yönü gelişmeyen çocukların başarılı olmaları beklenemez. Öncelikle çocuk kişisel uyum becerilerini geliştirmiş olacak, ortama, çevreye, öğretmenlerine ve arkadaşlarına, arkasından toplumsal uyum becerilerini geliştirmiş olacak bu bileşenlerin üzerine de çocuk kendisiyle birlikte bir başarı düzeyini artırmada bulunacak. Projemizin yürütülmesinden sorumlu kuruluşlarımız, tabi ki başta Milli Eğitim Müdürümüz arkasından da bizim rehberlik araştırma merkezimiz, Kafkas Üniversitesinde Eğitim Fakültesinde PDR Bölüm Başkanımız ve okul müdürlüklerimiz bu projenin yürütülmesinde katkı sağlamışlar. Uygulamanın nasıl olacağını hepsini teker teker incelemek gerekir belki de Milli Eğitim Müdürlüğü eski bir ekip oluşturacak. Bu ekip zaten oluşmuş durumda ve şu anda proje yürütmekte sorumlu. Eylem planı hazırlandı şu anda elinizde var. Okullara da gönderildi. Milli Eğitimin web sayfasında da görme şansınız var. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde değerlendirme ekipleri oluşturması gerekiyor. Kasım ayından itibaren oluşturması gerekirdi.”
 
Karabağ daha sonra şunları söyledi:
“Okul Müdürlüklerimizce ekipler oluşturulacak. Okulda oluşturulan bu proje yürütme ekipleri eylem planı hazırlayacaklar. Çok kısa oldu proje başlayalı ve tanıtılalı genel de şu yol izleniyor; okul müdürlüğünce hep öğretmenlerin önüne dosyayı koyuyor, “al projeyi hazırla” diyor. Çok sağlıklı bir yöntem değil. Okul değerlendirme ekibinin ortak yapabileceği bir şey olmalıdır. Projeyi yürütecek olan kurumlar arasında iş birliğinin sağlanması o proje ekibinin işi olacak. Örneğin; maddi durumu yetersiz olan öğrencilerimizin trafik kursuna takibini istiyoruz. Devamlı veya okul bünyesinde açılacak olan kurslara devamını istiyoruz. Bunlarla ilgili yani maddi kaynakların nasıl karşılanacağı ile ilgili sanırım Sosyal Yardımlaşma Vakfıyla bağlantıya geçilecek. Üniversitede eğitimden talebimiz oldu, bunlar devam edecek. Öğretmenlerimize seminerler düzenlemek istiyoruz. Yeni yaklaşımlar, ekibin yaklaşımlarıyla ilgili, sınıf yönetimi ile ilgili üç beş tane bunlardan mutlaka yapmak istiyoruz, çünkü eğitim sürekli gelişen, değişen bir süreç, dolayısıyla da eğitime yaklaşımlar var, sürekli de çıkıyor, oluşuyor, gelişiyor. Bunlardan öğretmenlerimizin çoğunun belki haberi vardır ama tekrar incelemekte fayda vardır diye düşünüyoruz. En sonunda projelerin değerlendirmesi söz konusu okullarımız proje raporlarını oluşturup ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gelecekler. Az önce sıralamış olduğum kurum ve kuruluştan görevli arkadaşlarımıza biz bu raporları tek tek değerlendiriyoruz.”
 
Karabağ, Kars için veri tabanı oluşturacaklarını ifade ederek, “Tabi sonuçlarını da sizlerle paylaşacağız. Projemiz ilimiz de ki 6. 7. ve 8. sınıfların ve ortaöğretimin tamamını kapsıyor. Birinci kademe için de bir çalışma düşünüyoruz. İkinci kademe olmayan okullarımızı bu kapsama almadık. İlköğretim ikinci kademesi olanlar bu kapsamda değerlendirilecek ve çalışmamız bu gruplarla devam edecek. O yüzden bizde ki okullarda birinci kademe için bir çalışma düşünmedik. Fakat bizim projemizde özellikle ikinci kademe Ortaöğretim söz konusu. Projemiz haziran ayı itibarıyla bitecek ama başarılı daha doğrusu, işlevsel olduğu görülürse talep de devamı yönünden olursa daha sonra ki eğitim yıllarında da uygulanabilmesi söz konusu. Benzer projeleri uygulamaya baktığımız zaman, Erzurum’u inceledik, Ordu’yu inceledik, başka illerde de baktık bu illerin projeyi benzer bir şekilde bir yıllık yaptıklarına ama 2007’de 2008’de başlayan projelerin hala sürdüğünü gözlemledik. Demek ki sürdürülebilirliği orada uygun görülmüş, başarılı olmuş devam etmiştir. Biz de bu başarıya ulaşabilmek için bütün çabamızı harcamak düşüncesindeyiz, tabi sizlerin katkısı çok büyük olacak biz RAM olarak ne kadar çaba harcarsak sizin çabanız olmadan bu iş olmaz, çünkü sonuçta uygulamanın içerisinde sizler varsınız, öğretmenlerimiz var. Biz bütün çabamızı buraya aktarmak isteğindeyiz gönüllüyüz, istekliyiz. Umuyoruz projemiz inşallah gerçekten faydalı olsun. Hani proje yaptık oldu uygulayın düşüncesi yok. Proje hepimizin projesi biz sonuna kadar bu işin içindeyiz.” dedi.
 
Eğer bir talep gelirse öğrenci ve öğretmen eğitimiyle ilgili seminer çalışması yapacaklarını da vurgulayan Karabağ, “RAM bünyesinde karşılamaya çalışacağız. Olmuyorsa üniversiteden bir hocamızla bağlantı kurup o eğitimleri o vesileyle yaptırmaya çalışacağız. Yani okulda en ufak bir şekilde sorun yaşanırsa yada bu nasıl olacak denirse ve ya desteğe ihtiyacınız olursa hemen bize haber verebilirsiniz, koşarak geliriz sorun değil. Yeter ki proje gerçekten amacına ulaşmış olsun. Çünkü tamamen il genelini ilgilendiren bir şey biz istiyoruz ki tamamen en ön saflarda olsun. Komisyonları ele alalım İl başarılı değerlendirme ekibimizden bahsettik, İlçe değerlendirme ekibimizden bahsettik, düşünceleriniz varsa projeyle ilgili hemen paylaşabilirsiniz. Burada da zaten koymuşuz o maddeyi, okul müdürlerimizden farklı talepler olursa, farklı teklifler olursa bunu da proje ekibi değerlendirip projede değişiklik yapabilir. İlçe Başkanı değerlendirme ekibimiz var, Okul Başarı Gelişme ve Değerlendirme ekibimiz var ve bizim Rehberlik Araştırma Merkezinde oluşturduğumuz kendi ekibimiz var. Projeyle ilgili Müdürümüz, Müdür Yardımcımız ve PDR ekibimiz var.” diye konuştu.
(BA-BA-S) KARS (KHA) – BEDİR ALTUNOK

Önceki ve Sonraki Haberler