Tipinin Esir Aldığı Köylerde Evler Kara Gömüldü

Tipinin Esir Aldığı Köylerde Evler Kara Gömüldü

Kars’ın Digor İlçesi’ne bağlı Şatıroğlu köyünde etkili olan tipi, evleri adeta kara gömdü.

Pencerelere kadar karla kaplanan evlerin önünde hummalı bir çalışma başlatıldı. Adeta evlerine hapsolan köylüler, hayvanlarını ahırda besliyor, evlerine su taşıyor ve küreklerle saatlerce kar temizliği yapıyorlar.

Kentte günlerdir etkili olan tipinin onlarca köy yolunu ulaşıma kapatması, kırsal alanlardaki yaşamı da güçleştirdi. Tipi, köy yollarını kapattığı gibi evleri de adeta karla kapladı. Pencerelere kadar kar yığınları oluştu, ev, ahır ve samanlıkların yolları kapandı. Bacalardaki kar temizliği ile birlikte metreleri bulan kar yığınları bir bir temizlendi.

Tipiden etkilenen köylerden biri de Digor ilçesinin Şatoroğlu köyü oldu. Şatıroğlu’nda köyler arasındaki bağlantıyı sağlayan yolun kapanmasının yanında, evlerin pencereleri bile karla yığınlarıyla kaplandı. Köylüler erken saatte başladıkları kar temizliğini gün boyu devam ettirdi. Önce bacalardaki karlar temizlendi ardından da evlerin, ahırların ve samanlıkların yolları açıldı. Köylüler en çok da evlerin pencerelerine kadar ulaşan kar yığınlarını temizlemekle meşgul oldular. Ev sahipleri kar temizlerken çocuklar ise buzlu pencerelerden bakarak çalışmaları izledi.

ÇOCUKLARIN NEŞESİNİ SOĞUK BİLE ENGELLEYEMEDİ

Köyde yaşanan ağır kış koşulları çocukların, çocukluklarını yaşamalarını engelleyemedi. Kazları, açılan kar kanalları arasından suya götüren çocuklar, el ele omuz omuza halay çekiler.

8 ay ahırda bekletilen hayvanların yemlenmesi, ot taşıma, soba yakma telaşı içinde geçen kış mevsiminin zorluklarını anlatan köylüler, eskiden daha ağır kış yaşandığını bu yıl ise son günlerde kar, tipi ve soğuğun etkili olduğunu söylediler.

Tipi ve soğuğun etkili olduğu Şatıroğlu köyünde kuşların musluktan su içme telaşı ise kış koşullarının ne denli etkili olduğunu gözler önüne sermeye yetti.

 

kha

Önceki ve Sonraki Haberler