Almanya’da protestolar kontrolden çıktı: Mağazalar yağmalandı, sokaklar karıştı

Almanya'da hayat pahalılığı, zorunlu askerlik ve eğitim kesintilerine karşı düzenlenen protestolar birçok kentte şiddet olaylarına dönüşürken mağazalar yağmalandı, en az 176 kişi gözaltına alındı ve 27 polis memuru yaralandı.

Almanya'da hayat pahalılığı, zorunlu askerlik ve eğitim kesintilerine karşı düzenlenen protestolar birçok kentte şiddet olaylarına dönüşürken mağazalar yağmalandı, en az 176 kişi gözaltına alındı ve 27 polis memuru yaralandı.

Almanya'da hayat pahalılığı, eğitim sistemindeki yetersizlikler ve zorunlu askerlik tartışmaları gençleri sokağa döktü. "Z Kuşağı yönetimi ele alıyor" sloganıyla düzenlenen protestolara binlerce kişi katılırken, gün içinde barışçıl başlayan gösteriler gece saatlerinde birçok kentte şiddet olaylarına dönüştü. Almanya'nın finans merkezi Frankfurt başta olmak üzere Berlin, Köln ve Hamburg şehirlerinde polis, acil durum ekiplerini havai fişek, taş ve şişelerle hedef alan göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Hessen eyaletine bağlı Frankfurt'ta ana alışveriş caddesinin büyük bölümü polis tarafından trafiğe ve yaya geçişine kapatıldı. Polis sözcüsü, kentte çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Silah mağazası da dahil olmak üzere birçok iş yerinin vitrinlerinin kırıldığını bildiren yetkililer, gözaltına alınan şüphelilerden birinin üzerinden iki silah ele geçirildiğini duyurdu. Yerel medya ise göstericilerin başka mağazalara da girerek spor ayakkabı ve çeşitli ürünleri yağmaladığını aktardı.

"Fransa bu konuda örnek alınmamalı"

Gen Z regelt sözcüsü Lina Friedrich, gösterilerin "savaş ve zorlamaya değil, barış ve özgürlük için mücadele etmek" amacıyla düzenlendiğini söyledi. Friedrich, "Bizim için en önemli konu sağlık ve eğitim sistemlerine daha fazla destek verilmesi. Zorunlu askerliğe karşıyız ve yükün daha adil dağıtılmasını savunuyoruz" dedi.

Hessen eyaletinin İçişleri Bakanı Roman Poseck yaptığı açıklamada, "Hepimizin zihninde Fransa'dan görüntüler var; yağmalanan dükkanlar, ateşe verilen evler, yakılan polis araçları ve polis memurlarına yönelik saldırılar... Fransa bu konuda örnek alınmamalı" ifadelerini kullandı.

Frankfurt polisi, bu sabaha karşı şehirde durumun sakinleştiğini bildirdi.

Köln'de memurlara saldırı

Köln'de ise polis, ana tren istasyonu yakınlarında memurlara saldırıldığını, görevlilere şişe atıldığını ve üzerlerine bisiklet fırlatıldığını açıkladı. Köln Emniyet Müdürü Johannes Hermanns, "Gelecekleri için barışçıl şekilde gösteri yapmak isteyen gençlerin, tek amacı şiddet çıkarmak olan aşırılık yanlıları tarafından eylemlerine sızılması son derece üzücü" dedi.

Berlin'de 56, Hamburg'da 120 gözaltı

Berlin'de ise dün akşam saatlerinde düzenlenen bir eylemde 27 polis memuru yaralandı, 56 kişiye kadar gösterici ise geçici olarak gözaltına alındı. Hamburg'da da siyah giyimli göstericiler havai fişekler patlattı ve barikatları ateşe verdi. Kamu yayıncısı NDR, kentte 120 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri