Çalkın’dan Sert Tepki: "Kabul Edilemez"

Koç Grubu Onursal Başkanı Rahmi Koç’un Fıkrasına AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın’dan Sert Tepki: "Kabul Edilemez"

İş insanı ve Koç Grubu Onursal Başkanı Rahmi Koç'un, İzmir’de katıldığı bir hastane açılışı sırasında anlattığı "sözde" fıkra, kamuoyunda infiale yol açtı. Koç'un, hastane turu esnasında çevresindekilere hitaben, Kürt kadınlarını ve doktorları konu alan bir hikaye üzerinden mizah yapmaya çalışması, ırkçılık ve cinsiyetçilik sınırlarını aşan bir yaklaşım olarak değerlendirildi. Toplumun farklı kesimlerinden, özellikle siyaset ve sanat dünyasından çığ gibi büyüyen tepkilerin ardından, en sert eleştirilerden biri de AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın’dan geldi.

Milletvekili Adem Çalkın, yaptığı yazılı açıklamada insan onurunun, etnik köken ve cinsiyet üzerinden malzeme yapılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Çalkın, "Kadınlarımızı hedef alan aşağılayıcı söylemleri de, etnik kimlikleri birer hakaret unsuru hâline getiren yaklaşımları da açıkça kınıyorum. 'Kürt kadın' ifadesinin küçümseyici ve aşağılayıcı bir söylemle yan yana getirilmesi hiçbir surette kabul edilemez. Bu topraklarda yaşayan hiçbir kadın, hiçbir vatandaşımız; kökeni, kimliği veya aidiyeti üzerinden bu tür çirkin yaklaşımlara maruz bırakılamaz" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında birlik ve beraberlik vurgusu yapan Çalkın, mizah maskesi ardına sığınılarak toplumsal değerlerin zedelenemeyeceğini belirtti. Türkiye’nin gücünün, farklılıklarını çatışma sebebi değil birer zenginlik olarak gören ortak vicdanında saklı olduğunu hatırlatan Çalkın, "Toplumumuzun birliğine ve kardeşliğine zarar veren bu tür söylemler, hangi amaçla söylenirse söylensin kesinlikle doğru değildir. Mizah, eleştiri veya herhangi bir gerekçe; insan onurunu inciten ve toplumu kutuplaştıran ifadeleri asla meşru hâle getirmez" dedi.

Geçmişte insanları kökenleri üzerinden kategorize eden zihniyetlerin ülkeye hiçbir fayda sağlamadığını ifade eden Kars Milletvekili, Türkiye'nin farklılıklarıyla kavga ederek değil, kardeşlik hukukunu büyüterek güçlendiğini dile getirdi. Çalkın, "Uzun yıllar boyunca bu topraklarda farklı kimlikleri birbirine mesafeli hâle getiren bu arkaik anlayışlar geride kalmalıdır. Kadınlarımızı ve etnik kimlikleri hedef alan bu talihsiz sözleri tamamen reddediyor; insanları kökenleri üzerinden aşağılamayı normalleştirmeye çalışan her türlü yaklaşımın karşısında dimdik duracağımızı ilan ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Kars Haber Haberleri