Diş etleri de fırçalanmalı
Diş sağlığı insan hayatının en çok üzerinde durması gereken sağlık sorunların biri olmasına rağmen ne yazık ki ülkemizde buna çok dikkat edilmiyor. Bu anlamda da Sağlık Bakanlığı ülke çapında kırsal alanlara kadar varan Toplum sağlığı Merkezleri aracılığıyla diş bakımını yaygınlaştırmak için bir dizi etkinlik yapıyor.
Bu anlamda Kars il genelinde bulunan Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) çalışan 2’şer sağlık görevlisine Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Oral Hijyen ve Flüorür” eğitimi verildi. Anaokulundan başlamak üzere diş sağlığı konusunda bir farkındalık yaratmak amacıyla uygulanan bu seminerde diş sağlığı konusunda bilgiler verildi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü Diş Hekimi Deniz Özuyar, dişlerin çürümesini biraz daha azaltmak amacıyla yapılması gereken işlemlerin anlatıldığını ve burada alınan eğitimle sağlık çalışanlarının görev yaptıkları bölgelerde bulunan okullarda ve Aile Sağlık Birimlerine gelen hastalara anlatmış olacaklarını söyledi.
Uzuyar, “Oral Hijyen ve Flüorür Eğitimi verdik. Katılımcılara her ilçe TSM’lerden ikişer katılımcı istedik. Özellikle de farkındalık yaratmak ve çocukları eğitmek için bu tür eğitimleri veriyoruz. Çocuklara ilk önce dişlerin nasıl fırçalanması yani Oral Hijyen eğitimi veriyoruz. Dişlerin çürümesini biraz daha geciktirmek ve önlemek amaçlı bakanlığımızın bu yıl başlattığı Flüorür Eğitimi veriyoruz. Diş fırçalarımız ve macunlarımız geldikten sonra da taramalarımıza başlayacağız. Bu taramalarda hem anaokulu düzeyindeki çocuklarımızın ağız bakımını tespit etmek ardından da çocukluktan itibaren fırçalama alışkanlıklarını kazandırmayı amaçlıyoruz. Yarım günlük bir eğitimdi ve biz bunu uygulamalı yaptık. Model üzerinde fırçalamayı öğrettik ve eğitime katılanların hepsi bu uygulamayı tek tek yaptı. Diş eti çekilmesinin önüne geçilmesi için de doğru fırçalama yapmak oldukça önemli. Çünkü çekilen diş etinin önüne geçemezsiniz. Ayrıca günde en üz iki defa dişlerin fırçalanması gerek ve bu fırçalamada diş etlerinden başlanmalıdır. 6 ayda bir de diş hekimine gidilmeli ve diş taşlarının da temizletilmesi için kontrole gidilmesi gerekmektedir.” dedi.
Katılımcıların Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan’ın dağıttığı katılım belgelerini almalarının ardından program sonlandırıldı. kha