Hisarcıklıoğlu, Kars Vali Yardımcısı Ünal Coşkun ve Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik’i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy’u ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, burada işadamları ve bazı sivil toplum örgüt temsilcileri ile basına kapalı olarak bir süre görüştü.
Görüşmenin ardından gazetecilere ziyareti ile ilgili olarak açıklamada bulunan Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.
AKTAŞ SINIR KAPISI 8 AY SONRA AÇILIYOR
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasında bulunan Aktaş Sınır Kapısı’nın açılması için bütün işlemlerin tamamlandığını belirterek, “Ardahan’da bulunan Aktaş Sınır Kapısı’nın açılması yönündeki karar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda imzadadır. Sayın Bakanımız bu kararı yakında imzalarlarsa en geç iki ay içerisinde veya bir ay içerisinde bu kapının açılması için inşaata başlanır ve sekiz ayda da tamamlanır. Böylece de otomatikman ticaretin önünü açılır, Kars ve Ardahan’da bundan faydalanır.”dedi.
İŞİ SADECE BİR KAPIYA BAĞLAMAYIN
Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni teşvik yasasına göre Kars 6. bölgede yer alıyor. Ama Kars’ın tek kapsı olan Doğu Kapı kapalı durumdadır. Ermenistan’a Türkiye’nin her yerinden açık olan kapı Karayolundan Kars’tan kapalıdır. Doğu Kapı’nın açılmasıyla ilgili olarak herhangi bir çalışma var mı? Yatırılmaların olması için kapıların da açık olması gerekmez mi?
Sorusuna “Sadece bir kapıya işi bağlamak gerekir. Bu kapı açılmazsa ne olur? Diye bakmamak lazım. Çünkü aşağıda ve yukarda başka kapılar var. Kars onları da kullanır. Kars’ın bu teşvik paketini çok hızlı bir şekilde değerlendirip bütün Türkiye’ye anlatması gerekir. Yatırımcı biliyordur diye bir şey yoktur. Tam tersine siz önce İstanbul, İzmir ve Ankara’da ki Karslı hemşerilerinize bunu anlatmak zorundasınız. Kars’ta yatırım yapmanın avantajlarını onalar anlatmak lazım. Ben büyük bir ihtimalle sermaye göçünün Kars’a tekrar döneceğine inanıyorum. Çünkü Kars dışında yaşaya çok zengin ve iş adamları var. Bunlar çok ta iyi para kazanıyorlar. Allah daha da fazlasını versin. Yani onları hep beraber buraya geri kazandırmamız lazım. Orada kazansınla buraya da yatırım yapsınlar.”dedi.
Hisarcıklıoğlu, başka bir gazetecini 6 ay kar altında kalan bir ile yatırım yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusuna ise “Kışında avantajları var. Öğle demeyin” diye geçiştirdi.
KARS, ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Önümüzdeki ay iş dünyasının Kars’ta bir araya geleceğini de belirten Hisarrcıklı oğlu ;”Diğer bir konu ise iki ay önce Gürcistan’da gerçekleştirilen bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan, ben ve Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ekonomi bakanları, odalar birliliği başkanları ve iş dünyasından temsilciler katıldı. Burada bölgesel ticaretin önünün açılması için bazı kararlar alındı. Bu karara göre de Ömrümüzde ki ay aynı kişiler Kars’ta buluşacak. Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan Gürcistan, Azerbaycan ve iş dünyası da katılacak. Toplantıda Birlikte nasıl ticaret yapabiliriz, ticaretin önündeki engeller nelerdir? Sınır geçişinde ki engeller, mazottan ilave vergi alınmaması gibi sorunlar Kars’ta tartılacak. Yani bu zirve Kars’ın ufkunu açacak. Aynı zamanda da Türkiye’nin dikkatini Kars’ın üzerine çekecek” diye konuştu.
Tacettin Durmuş / Karsmanset.com