İngiltere Başbakanı Keir Starmer, liderliğini üstlendiği İşçi Partisi'nin yerel seçimde yaşadığı hezimetin ardından artan istifa çağrılarına, "Ülke bizden yönetmeye devam etmemizi bekliyor. Benim yaptığım ve kabine olarak yapmamız gereken de budur" ifadeleriyle cevap verdi.
İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisi'nin son yerel seçimde hezimet yaşamasının ardından Başbakan Keir Starmer'a yönelik istifa çağrıları yapılıyor. 70'ten fazla İşçi Partisi milletvekilinin tepkisini alan Starmer'ın dün yaptığı konuşmada, "istifa etmeyeceğini" açıklaması ortamı yatıştırmaya yetmedi. Bugün hükümetteki bir bakanın istifası ise İngiliz Başbakan üzerindeki baskının daha da artmasına neden oldu. Starmer hükümetinde İnanç ve Topluluklar Bakanı olarak görev yapan Miatta Fahnbulleh, istifasını sunduktan sonra Başbakan Starmer'a "düzenli bir geçiş süreci için takvim belirleme" çağrısında bulundu.
Keir Starmer, artan baskıların gölgesinde bugün kabine üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda görevde kalma niyetini bir kez daha ortaya koyan Starmer, "Ülke bizden yönetmeye devam etmemizi bekliyor. Benim yaptığım ve kabine olarak yapmamız gereken de budur. Son 48 saat, hükümet açısından istikrarsızlaştırıcı oldu ve bunun ülkemiz ve aileler için gerçek bir ekonomik maliyeti var" dedi.
Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise "İşçi Partisi liderliğine itiraz için resmi bir mekanizma mevcuttur ve böyle bir süreç başlatılmış değildir" ifadeleri kullanıldı.
İşçi Partisi, yerel meclislerde bin 200'den fazla sandalye kaybetmişti
İngiltere Başbakanı Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, 2024 yılındaki genel seçimde büyük bir zafer elde ederek 650 üyeli Avam Kamarası'nda 411 sandalye elde etmiş ve 14 yıllık Muhafazkar Parti iktidarına son vermişti. İşçi Partisi, geçtiğimiz hafta yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde özellikle Reform UK ve Yeşiller karşısında büyük kayıplar yaşamıştı. Seçimlerde İşçi Partisi, yerel meclislerde bin 200'den fazla sandalye kaybederken, güçlü bir çıkış yakalayan Reform UK, bin 300'den fazla sandalye kazanmış ve 13 belediyede kontrole sahip olmuştu. İngiltere basını, seçimlerde yaşanan hezimetin ardından Starmer'ın başbakanlık görevini sürdürmesinin giderek daha zor hale geldiğini ve İşçi Partisi'nden 70'i aşkın milletvekili ve kabinedeki çok sayıda bakanın Starmer'a istifa etme ya da görevden ayrılmasına ilişkin takvim belirleme çağrısı yaptığını yazmıştı.
Kırılma noktası Peter Mandelson'ın Epstein ile bağları olmuştu
İşçi Partisi'nin destek kaybetmesinde en önemli nedenlerden biri, partinin kilit isimlerinden biri olan ve ABD Büyükelçisi olarak atanmış olan Peter Mandelson'ın ABD'li cinsel istismar suçlusu Jeffrey Epstein ile olan bağlarının ortaya çıkması olmuştu. Skandalın ardından Başbakan Starmer, zorlu sorularla karşı karşıya kalmış ve partisi popülarite kaybına uğramıştı.