Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanmasıyla ilgili belediyelere yönelik yaptırımları netleştirdi. Bakanlık, 81 il valiliğine gönderdiği resmi yazıda, belediyelerin 2028’e kadar süre aldığı iddialarını yalanlayarak, sahipsiz hayvanları sokakta bırakmaya devam eden belediyelere her bir hayvan için 71 bin 965 TL ceza kesileceğini bildirdi.
Sokak hayvanlarının toplanmasıyla ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyeler, ciddi maddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Kars Belediyesi gibi sokak hayvanı nüfusunun yüksek olduğu illerde, bu cezaların belediye bütçelerine ağır bir yük getireceği öngörülüyor. Yetkililer, özellikle büyükşehirlerde binlerce sahipsiz hayvan bulunduğunu belirterek, bu durumun belediyeler için milyarlarca lirayı bulan bir ceza riskine yol açabileceğini ifade ediyor.
Bakanlık açıklamasında, sahipsiz hayvanların toplanması için belirlenen sürenin 2028’e kadar uzatıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Bakanlık, belediyelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, sürecin ertelenmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Belediyeler Ne Yapacak?
Belediyeler, hızla harekete geçerek barınak kapasitelerini artırmak ve sahipsiz hayvanları toplamak zorunda kalacak. Ancak hayvan hakları savunucuları, bu sürecin insanlık dışı yöntemlerle değil, insani ve etik çerçevede yürütülmesi gerektiğini belirtiyor. Hayvanları sadece toplamak değil, aynı zamanda onların sağlıklı koşullarda yaşamasını sağlamak gerektiğini savunan STK’lar, belediyelerin barınaklarını geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.