Kars Müftülüğünden Engellilere Dini Eğitim

Kars İl Müftülüğü tarafından işitme engellilere din eğitimi artık hutbelerde de verilebilecek.

Engellilerin din eğitimi alabilmeleri açısından kullandıkları işaret dilleri noktasında Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde kurs alan Kars İl Müftülüğü din görevlileri, artık engelli vatandaşlara din eğitimi ve Kur-an’ı Kerim öğreticiliği görevini de üstlenecek.

Önümüzdeki Cuma günü başlatılacak pilot uygulamayla Fethiye Camii’nde Kars İl Müftülüğü Din Görevlisi Murat Balcı tarafından Kars’ta ilk defa işaret diliyle hutbe çevirisi yapılacağı duyurulurken, Merkez Kız Kuran Kursu Öğreticilerinden Zeynep Özyılmaz da işaret dili ile işitme engellilere Kuran ve din eğitimi vermeye hazırlandıklarını açıkladı.

Yaklaşık 2 yıl önce işitme engellilerin bu sorununa karşılık kurs alan Zeynep Özyılmaz, Kars’ta en büyük sorunlardan bir tanesinin işitme engelliler okulu olmadığına dikkat çekti. Okul olmaması nedeniyle okuma yazma eğitim alamayan işitme engelli vatandaşlara ulaşmanın zorluğuna değinen Özyılmaz, yetkililerden bu konuda destek beklediklerini ifade etti.

Kars İl Müftülüğü tarafından Fethiye Camii olarak belirlenen pilot camide Cuma namazında engelliler için işaret diliyle hutbe çevirisi yapacak olan Din Görevlisi Murat Balcı, Kastamonu Eğitim Merkezi’nde aldığı kursun, din konusunda engellilere fayda sağlayabilmek adına büyük katkısı olacağına vurgu yaptı.

Kars İl Müftülüğü Merkez Kız Kuran Kursu Öğreticilerinden Zeynep Özyılmaz, konu hakkında şunları söyledi; “Yaklaşık 2 yıl önce işitme engellilere yardımcı olabilmek adına bir kurs gördüm ve aldığımız bilgilerle işitme engelli kardeşlerimize Kur-an’ı Kerim öğretebilmeyi ve onlara ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Bu yönde daha önce birçok kez çaba sarf ettik ama ne yazık ki bir türlü ulaşamadık. Onlara ulaşıp, yüreklerine dokunarak bir nebze de olsun onlara yardımcı olmak istiyorum. Yetkililerimizden, daire amirlerimizden ve STK’lar dan bildikleri tanıdıkları engellileri Merkez Kız Kuran Kursu’na yönlendirirlerse, Kars İl Müftülüğümüze başvuru yapılması halinde biz böyle bir hizmet vermek istiyoruz. Kars’ta en büyük problemlerden bir tanesi de İşitme Engelliler Okulu yok. Bu manada işitme engelliler okuma, yazma bilmedikleri için kendi aralarında oluşturdukları dil ile birbirleriyle iletişime geçiyorlar. Fakat okuma, yazma ve harfleri bilmedikleri için biz Kur-an’ı Kerim eğitimi de veremiyoruz.”

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engellilere yönelik düzenlenen din eğitimi konusunda ve Kur-an’ı Kerim öğrenmelerini kolaylaştırmak adına Kastamonu’da kurs gördüğünü belirten Din Görevlisi Murat Balcı, “Bu kurs sürecinde işaret dili ile Kur-an’ı Kerim öğretimi ve din bilgisi öğretimi konularında eğitim aldım. İl Müftülüğümüzün öncülüğünde önümüzdeki Cuma günü pilot cami olarak Belirlenen Fethiye Camii’nde işaret dili ile hutbe çevirisini yapacağız. Daha sonraki süreçte talep doğrultusunda bir cami belirleyip, her Cuma hutbe çevirisini yapacağız. İşitme engellilerimizin de bundan sonra hutbe de anlatılmak istenen her şeyi anlayabilmelerini hedefliyoruz. Umarım onlara bu konuda bir nebze olsun fayda sağlayabiliriz” dedi. kha

Kars Haber Haberleri