Kars’ın Yeni Afet Risk Planı Masaya Yatırıldı

Kars’ta 2027-2031 dönemini kapsayacak İl Afet Risk Azaltma Planı’nın hazırlanması amacıyla düzenlenen II. İRAP Çalıştayı’nda mevcut riskler ve alınabilecek önlemler değerlendirildi.

Kars Valiliği, AFAD ve Kafkas Üniversitesinin katkılarıyla gerçekleştirilen çalıştay, Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Programda 2022-2026 dönemine ait eylemlerin gerçekleşme durumu ile yeni dönemde uygulanması planlanan çalışmalar ele alındı.

AFAD Kars İl Müdürü Ali Kulaç, İRAP’ın kentteki afet tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin azaltılması ve kurumların sorumluluklarının ortaya konulması açısından yol haritası niteliği taşıdığını belirtti.

Kulaç, mevcut planda depremle ilgili 52, taşkınlarla ilgili 56, kütle hareketlerine yönelik 28 ve diğer afet türleri kapsamında 11 olmak üzere toplam 147 eylem bulunduğunu söyledi. Bu eylemlerde genel ilerleme oranının yüzde 72’ye ulaştığını aktardı.

Kafkas Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taha Yasin Öztürk ise afet risklerini azaltmak için ölçülebilir, sorumluları belirlenmiş ve uygulanabilir eylemlerin hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Afet Risklerini Azaltma ve Önlem Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan da afetler meydana gelmeden önce risklerin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çekti. Tezcan; doğru yapılaşma, kentsel dönüşüm, dere yataklarının temizlenmesi ve kurumlar arası iş birliğinin risk azaltma çalışmalarındaki önemini vurguladı.

Konuşmaların ardından katılımcılar afet türlerine göre oluşturulan çalışma masalarına ayrıldı. Toplantılarda Kars’ın 2027-2031 dönemindeki afet risklerini azaltmaya yönelik öneriler değerlendirilerek yeni eylem planları üzerinde çalışma yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Kars Haber Haberleri