Kars’ta 95 hasta böbrek bekliyor!

3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası nedeniyle Kars Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atıf Deniz, Kars Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Vahap Uğurlu ve Kars İl Müftüsü Mehmet Genç ortak bir basın toplantısı yaptılar.

Kars’ta 95 hasta böbrek bekliyor!

3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası nedeniyle Kars Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atıf Deniz, Kars Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Vahap Uğurlu ve Kars İl Müftüsü Mehmet Genç ortak bir basın toplantısı yaptılar.

Düzenlenen ortak basın toplantısında insan hayatının önemine değinen Kars Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atıf Deniz, “Hayatiyeti bitik bir insanın organlarını bağışlaması ve ona hayatiyet vermesini önemle arzuluyoruz.” Dedi.

Organ Bağışı Haftası’nda Kars Devlet Hastanesi’nden örnekler veren Dr. Deniz, “Biz kendi hastanemizi düşünürsek, 95 tane hemodiyalize giren, 3-4 saatini orada harcayan hastalarımız var. Geçen sene iki beyin ölümü gerçekleşmiş ama ikisinin de organ bağışı yapılması hasta yakınları tarafından kabul edilmemiş. Bu duyarlılığı toplumda oluşturmamız gerekiyor. Tabii ki bunun dini inanç boyutu var. Kars’ın nüfusu açısından iki beyin ölümü gerçekleşmiş, ikisi de bunu kabul etmiyor. Çok az durumda. Bizim bunu çok üst düzeylere çıkarmamız lazım. 95 kişi bunu bekliyor. Bu haftaları bütün yıla yaymak lazım. Kars’taki diğer kurumlarla neler yapabiliriz konusunu konuşmamız lazım. Bu konu hakkında kurumlarımızla birlikte paneller düzenleyebiliriz. Tabi sağlık konusunda işleri bilen sağlıkçılar olarak bu konunun üzerinde bizler ne kadar duruyoruz. Özellikli olarak doktorlarımızı, hastane çalışanlarımızı, sağlığın ne kadar önemli olduğunu bilen bizler ne derece bunun yanında duruyoruz. Sağlık kurumundan başlayarak Kars’taki tüm kurumlara yaymak gerekiyor. İnşallah bu bir başlangıç olsun. Gelecekte bunu çok üst düzeylere taşırız. Organ Bağışı Haftamız hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Kars Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Vahap Uğurlu ise, Kars ili sınırlarında 95 hemodiyaliz hastası varlığı organ yetmezliği konusunda ilimizin çok masum olmadığını göstermektedir” dedi.

Karslı vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi için hastane bünyesinde 'Organ Bağış Polikliniği' ve danışma hattı oluşturma çalışmalarında sona gelindiğini belirten Uz. Dr. Uğurlu, “Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz.Dr.Esengül Peynir Başaran ve Hemşire Damla Gökdeniz koordinasyonunda polikliniğimiz en kısa sürede hizmete açılacaktır” dedi.

Uz. Dr. Uğurlu, son yıllarda ilimizde organ bağışı olmadığından çok yol kathetmemiz gerektiğine de değinerek, “İlimizde organ bağışı için başvurular hastanemizde yapılmaktadır. Organ bağışında bulunabilmek için organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir” şeklinde konuştu.

Kars İl Müftüsü Mehmet Genç’de, haftayı kutlayarak, “Yüce rabbim bu organ bağış haftasını öncelikle yöremize, yurdumuza hayırlara vesile olmasını nasip etsin. Allah hepimize, bütün din kardeşlerimize, bütün insanlarımıza bu şuuru nasip eylesin. Zira bizim tabi ki en çok burada çekingeler hep dini açıdan ele alınıyor. Kişi öldüğü zaman mezara konulacak? İşte nasıl gidecek? Eksik uzuvla gidecek? Eksik uzuvla giderse ne olacak? İşte orada kabir suali sorulacak, orada kör mü olacak? Azası noksan mı olacak? Böyle insanların uhrevi yönünü kurcalayan sorular var. Ama şu bir gerçek ki, İslam dini insan hayatına önem veren bir dindir. Yani zaruret halinde haramın bile meşru olması, insan hayatını devam ettirebilecek kadar meşru kılınması bunu gösteriyor” dedi.

Bir ayetten de örnek veren Müftü Genç, “Bir ayeti kelimede zorunlu olduğu zaman insan hayatını devam ettirmek durumunda haram olan şey bir de yenilebiliyor ve içilebiliyor. Bu tabi ki doyulabilecek şekilde değil, insanın hayatını devam ettirebilecek şekildedir. Şimdi organ naklinde de aynı durum söz konusudur” şeklinde konuştu.

İnsan hayatının önemine değinen Müftü Genç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Organ nakli, hiç şüphe yok ki bir insan hayatını kurtarmaktır, insan hayatına hayat katmaktır. Dolayısıyla bir cana sadaka vermektir. Yani insan hayatının canlı bir örnek olarak sadaka bağışıdır. Burada bizim dini yönden bazı gerekçelerin olması gerekiyor. Bu gerekçeler ise şunlardır:

1. Zaruretin bulunması

2. Vericinin izin ve rızasının bulunması

3. Organın alınmasının, vericinin hayatı ve sağlığını bozmayacak olması ve bu durumun tıbbi raporla belgelendirilmesi

4. Konunun uzmanlarında operasyon ve tedavinin başarılı olacağına dair güçlü bir kanaat oluşmuş bulunması

5. Yeterli tıbbi ve teknik şartların bulunması

6. Organ vermenin ücret veya belli bir menfaat karşılığı olmaması

Organ bağışında gerekçe nedir? İnsanı yaşatma ve hayatı koruma esasıdır. Yani insan hayatı her şeyin üstündedir. Bütün organ bağışı yapacak olan kişilere destek olmamız lazım. Organ bağış yerlerinin de çoğaltılması lazım. Yani burası Kars ilimizde, bu konu da başlangıcı gecikmiş yerlerimizden biridir. İnşallah biz bu konuda daha duyarlı oluruz. Biz din görevlileri olarak buna destek veriyoruz ve Diyanet İşleri Başkanlığı da organ nakli konusunda, büyük alimlerimizin yapmış oldukları toplantıda da almış oldukları karar bu doğrultudadır. Din İşleri Yüksek Kurulumuzda organ bağışının yapılmasından yana toplumumuzu harekete geçirmek, toplumumuzu duyarlı hale getirmeyi vurgulamışlardır. Bu vesile ile ben bu organ bağış kampanyasının inşallah hayırlara vesile olarak başarılı bir şekilde neticelenmesini arzu ediyorum. Biz burada bu yıl hiçbir organ bağışı olmadığını öğrendik. Buna şahsen üzüldüm. Bu yörede, din hizmetini yürüten bir İl Müftüsü olarak üzüldüm. Ama inşallah bundan sonra vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı olacak. Şüphe etmesinler onların hiçbir azaları eksilmiyor. Burada önemli olan insan hayatını kurtarmamızdır. Allah (cc) bu organ bağışı yapacak olanlardan da razı olsun ve acil şifa bekleyen din kardeşlerimize de Cenab-ı Allah (cc) acil şifalar ihsan eylesin.” Volkan Karabağ / karsmanset.com

Kars Haber Haberleri