Kazakistan’daki kurultay seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre 5 parti meclise girme hakkı kazandı

Kazakistan'daki seçimlerde resmi olmayan ilk sonuçlara göre 5 parti, yüzde 5 barajını aşarak kurultaya girmeye hakkı kazandı.

Kazakistan'daki seçimlerde resmi olmayan ilk sonuçlara göre 5 parti, yüzde 5 barajını aşarak kurultaya girmeye hakkı kazandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e yakınlığıyla bilinen Adilet Partisi, yüzde 72,3 oyla en fazla oy oranına sahip parti oldu.

Kazakistan'ın yeni kurultay parlamentosu seçimlerine ilişkin resmi olmayan ilk sonuçlar açıklandı. Kamu Politikası Enstitüsü'nün yayımladığı çıkış anketi sonuçlarına göre Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e yakınlığıyla bilinen Adilet Partisi yüzde 72,3 ile açık ara birinci sırada yer aldı. Auıl Partisi yüzde 6,2, Respublika Partisi yüzde 5,2, Ak Jol yüzde 5,1 ve Kazakistan Sosyal Demokratlar Partisi yüzde 5 oy oranıyla barajı geçti. Halk Partisi yüzde 2,8 ve Baytaq Partisi ise yüzde 0,9 ile barajın altında kaldı.

Adilet Partisi, 500'den fazla adayın 145 milletvekili koltuğu için yarıştığı seçimde 186 adayla en fazla aday gösteren parti oldu. Ak Jol Partisi 63, Auıl Partisi 69, Baytaq Partisi 47, Respublika Partisi 76, Kazakistan Halk Partisi 72, Kazakistan Sosyal Demokratlar Partisi ise 33 aday gösterdi.

Kurultaya girebilmek için partilerin geçerli oyların en az yüzde 5'ini alması gerekiyor. Çıkış anketleri resmi sonuçlar olmazken, kesin sonuçların Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu tarafından 30 Ağustos tarihinden önce açıklanması bekleniyor. Seçim, Kurultay'ın kuruluşundan bu yana yapılan ilk oylama olması açısından önem taşıyor.

Referandum sonucunda iki meclisli parlamento tek meclisli yapıya dönüştürülmüştü

Kazakistan'da 15 Mart'ta yapılan referandumda kabul edilen yeni Anayasa ile iki meclisli parlamento tek meclisli yapıya dönüştürülmüş ve yeni yasama organına Kurultay adı verilmişti. Cumhurbaşkanı Tokayev, yeni Anayasa'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin ardından Kurultay seçimlerinin 23 Ağustos'ta yapılmasına karar vermişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri