'Onların altlarına altından sedirler yapsak dahi az'

Karslı ninenin makama olan saygıdan ayağa kalkmasını değerlendiren Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Hizmetlerimiz Ayağa Kalkacak” sözünü verdi.

'Onların altlarına altından sedirler yapsak dahi az'

Karslı ninenin makama olan saygıdan ayağa kalkmasını değerlendiren Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Hizmetlerimiz Ayağa Kalkacak” sözünü verdi.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İstasyon Mahallesindeki gezisinde kendisini gören yaşlı bir kadının ayağa kalkmasından çok etkilendiğini söyledi. Karaçanta, “Onların altlarına altından sedirler yapsak dahi azdır. Hizmetlerimiz de onlar ayağa kalkacak” dedi.

Özellikle de Doğu Anadolu bölgesinin gelenek ve görenekleri hayatın her alanında göze çarpmakta. Hele hele bu makama saygı olunca bunu görmenin yolu da bu bölgeyi çiaret etmekten geçer. Yaşları 70’i aşkın olanlar nerede bir makam hizmetkarı göre onun karşısında ayağı kalmakta ve saygıda kusur etmemekte. Kars’ta da vali ve belediye başkanını ziyaret eden yaşlıların şapkalarını çıkarmaları, önlerini iliklemeleri ve ayağa kalkmaları günümüzde rahatlıkla görülmekte. Gösterilen saygı yöneticilerin yaşları kendilerinden küçük olmasına rağmen bulunmuş oldukları makamlara olduğu da bir gerçek. Bu saygıyı gösterenler hizmet beklemekte saygıyı görenler ise hizmet sunma sorumluluğundalar.

İstasyon mahallesinde de Başkan Karaçanta’nın gezisi sırasında ilginç ve düşündürücü bir görüntü yaşandı. 70 yaş üzeri bir nine ile gelini bir apartmanın kenarında yün çırpıyordular. O sırada Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ekibiyle oradan geçiyordu. Yaşlı kadın hemen ayağa kalktı ve gelinini de ayağa kalkması için uyardı. Hizmet vermek için makama gelen başkanı görünce aldığı görgü gereği ayağa kalkan ninenin bu hareketi oldukça düşündüren bir hareketti. Çünkü ayağa kaldığı yol kenarında kaldırım yoktu ve oturdukları yer kırık, döküktü. Yol düzgün değil, gözünün gördüğü yakın çevresi de hizmete susamış harabe görüntülerle doluydu. O yaşlı nine aslında ayağa kalkarak hizmet için görev almışların da artık ayağa kalkmalarını ve layık oldukları hizmetleri sunmalarını istercesine bir duruştu.

Bu ayağa kalkış ve duruş Başkan Karaçanta’yı çok etkiledi. Selamlayarak saygı gösterdiği yaşlı kadını geri döndüğü sırada yine ayağa kalktığını görünce tekrar selamladı.

Yaşanan bu kareler Karaçanta’ya soruldu. Gazeteci Bedir Altunok'un, “Gezerken gözlemlediğimiz kadarıyla 60-70 yaşındaki kadınlar makama saygılarından ayağa kalktılar. O yaşlarına rağmen size ayağa kalkan bir topluma ne tür hizmetleriniz var?” sorusu üzerine Karaçanta şunları söyledi:

“Onlara ne yapsak azdır. Onların altlarına altından sedirler yapsak dahi az. Çünkü bizim Türk insanının, Türk toplumunun yapısında var. Ellerine öpmem gereken insanlarımız beni görünce ayağa kalkıyorlar. Bu bizdeki örf, adet, gelenek, saygı ve sevgidir. Dolayısıyla insanımızın hak ettiği gibi yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Biz de elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Karaçanta ayrıca, görevde bulundukları sırada tüm gayelerinin kentin her köşesine layık oldukları hizmeti götürmek olduğunu söyleyerek, “Onların ayağa kalktığı gibi hizmetlerimiz de ayağa kalkacak. Bunu için var gücümüzle çalışacağız.” sözünü verdi.

 

Kars Haber Haberleri