Utanmalıyız …!

Kars’ın tek mesire alanı olan Kars Kent Ormanından utanır hale geldik.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Yıllar önce yapılan ve şuan atıl durumda olan Kars Kent Ormanında Karslı bir vatandaş Burhan Alibeyoğlu öncülüğünde çöp toplama kampanyası başlatıldı. Alibeyoğlu ve onun gönül arkadaşları ile birlikte çöp toplandı.

Karslı vatandaşların özellikle hafta sonunu değerlendirdiği ve doğa ile iç içe olan Kars Kent Ormanını kullanan vatandaşların bıraktığı izler, yeni misafirlerce utanç kaynağı oluyor. Gerek çöpler, gerek hayvan leşlerinin bulunduğu mesire alanı sağlık anlamında da ciddi sorunlar doğuruyor.

“MİKROP KAPACAĞIM”

9 yaşındaki Eymen Neval Koç, “Bugün ailem ile birlikte pikniğe geldim. Piknik alanı çok kirli olduğu için bizim gönüllü inşalarımız buraları temizlemeye geldiler. Ben bu piknik alanına geldiğim zaman kirli olduğundan dolayı mikrop kapacağımı düşünüyorum. Kars yetkililerinin burayı temizlemesini rica ediyorum.” dedi.

“ENDİŞELİYİM …!”

Sezin Kaya ise böyle bir ortama çocukları ile geldiğinden dolayı endişeli olduğunu belirterek, “Piknik yapmak için buraya ailecek gelmiştik. Gördüm ki buralar çok kirli ve sağ olsunlar gönüllü arkadaşlar gelip burayı temizlemek istemişler. Biz de onlara yardımcı olarak anlamında destek olarak bizde çöp topladık. Çocuklarımızı buraya getirdiğimizden dolayı endişeli oldum. Mikrop kapabilir. Özellikle Belediye Başkanımıza da seslenmek istiyorum; burası daha güzel bakılırsa burası gibi bir yer yok. Bütün Kars halkına sesleniyorum; çok güzel bir doğa, çok güzel bir yer ama görüyorum ki insanlarımız çok kötü bakarak kullanıyorlar. Ne olursunuz iyi bakalım, çöplerinizi toplayarak evinize gitseniz daha iyi olur.” ifadesini kullandı.

“YETKİLİLERE VE AİLELERE SESLENİYORUM”

Yetkililere ve ailelere seslenerek daha temiz bir çevre istediğini ifade eden Zehra Koç, “Bugün gönüllü olarak çöplerimizi toplamaya geldik. Şuan ülkemizde bazı şehirlerimizde denizimiz, plajımız olmadığı için insanların bu sıcak yaz günlerinde ailecek piknik alanlarına gitme gereği duyuyor. Yalnız çocukları ile geldiğinde bu tür ortamların, çöplerin ortada olması çok hoş bir durum değil. Ülkemizde maalesef bu tür yerler var. İmkanlarımız olduğu halde iyi şekilde kullanılmıyor. İnsanlarımıza da görev düşüyor, her zaman yetkilileri suçlamak doğru değil. Bu iki taraflı olunacak bir şey. Bu konuda hem yetkililer hem de insanlarımız biraz daha özen gösterirse; kendi çocukları için, kendi gelecekleri için, daha iyi bir ortam bırakmalarını tavsiye ediyorum. Hem yetkililere hem de ailelere sesleniyorum; geleceğimiz için güzel bir ortam bırakalım, doğaya ve çevreye zarar vermeyelim.” şeklinde konuştu.

“BİZİM BAŞKA KARSIMIZ YOK”

Çöp toplama kampanyası başlatarak daha temiz bir çevre için herkesin taşın altına elini koymasını söyleyen Burhan Alibeyoğlu ise, “Arkadaşlar ile çalıştık biraz, yorulduk biraz da dinlenelim. Gönül arkadaşlarımız ile birlikte bugün buradayız. Amacımız siyasi değil. Siyasi kalırsa burada her türlü siyasi görüşte olan arkadaşlarımız var. Bizim amacımız; kimseye dokunmadan, kimseyi lekelemeden, herhangi bir kurumu hedef almadan görmüş olduğunuz bu çirkin manzaraya fazla duyarsız kalamamamız. Buraya kadar bizi getirdi. Maalesef gelip gördüğümüz ortam içler acısı. Bizim Kars’tan başka Karsımız yok. Denizimiz yok, plajımız yok bir tek mesire alanımız var. Her kim, kimler yaptırmışsa zamanında Allah razı olsun. Ancak, insanlarımız maalesef o kadar çok duyarsızlar ki, kırmak için duyarlılar, kırmak için elinden gelen her türlü şeyi yapıyorlar. Ben şahsen bugün bu ortamda, böyle bir çöpün toplanmasında, böyle bir haberin oluşumunda bir Karslı olarak görmüş olduğum bu manzaranın karşısında utanç içerisindeyim. İnsan olan bu tür şeyleri yapmamalı. İnsanlarımıza sormak istiyorum; evinizde de böyle misiniz? Böyle dağınık mısınız? Hep kırıp döker misiniz? Evinizde çöpünüz salonun ortasında mı? Bu kamelyaların kırılması için ne sebep vardı neden kırdınız? Aslında merak bile etmiyorum. Görünen mal ortada. Tek kelime ile esef ile kınıyorum. Şunu demek istiyorum; bir poşetin veya herhangi bir kutunun doğada çözülerek toprağa karışması yaklaşık 100 yıl gibi bir zaman lazım. 2 saat içerisinde arkadaşlarımız ile birlikte binlerce çöp topladık ve kaldı ki bunu genelleme yaparsak dünyamız 100 yıl sonrasına susuzluğa kalmaya gebe. Geleceğimizi yok ediyoruz. Bu doğadan alıp veremediğimiz nedir? Biz Karslı olarak kendi çevremizi rica ediyorum lütfen herkes elini vicdanına koysun, bizim başka Karsımız yok, gidecek başka yerimiz de yok. Tek mesire alanımızdır, yapanlardan Allah razı olsun korumakta bize düşer. Her şeyi devletten beklememek lazım, bekçi olmasına gerek yok, temizlikçi olmasına hiç gerek yok. Kendimiz toplayabiliriz, çöpleri poşetlere koyduktan sonra burada çöp konteynırları olmasa bile götürüp şehir içinde bir çöp konteynırının içine atabiliriz. Lütfen ama lütfen artık duyarlı olalım. Yazıktır, günahtır bizim başka Karsımız yok.” diye konuştu.

“UTANIYORSUNUZ …”

Kars Kent Ormanının şuan ki durumunu dile getiren Muharrem Yerli ise, “Her şehrin, her ilçenin, her köyün kendince gurur duyduğu mekanlar ve yerler vardır. Kars esasıyla her şeyi ile gurur duyulacak bir kenttir. Ama kentinde ciğerlerinin oksijen aldığı yerler vardır. Bizimde gurur duyduğumuz ve oksijen aldığımız yer de Kars Kent Ormanı’ydı. Bu bölge yıllar öncesinde kamelyaları ile birlikte yapılmıştı. İl dışından gelen misafirlerimizi gönül rahatlığı ile buraya getirip ağırlardık, yedirir, içirir ve yolcu ederdik. Doğa ile baş başa, pırıl pırıl bir havası ve bol oksijeni ve birkaç yıl öncesine kadar herkesin de imrenerek baktığı bir yerdi. Ama şuan ki manzara gerçekten utanç veriyor. Yıllar önce gelmediyseniz o günlerin anısına geldiğinizde karşınıza utanç verici bir manzara çıkıyor. Burada Özel İdarenizden utanıyorsunuz, Belediyenizden utanıyorsunuz, Mülki Amirlerinizden utanıyorsunuz, Yerel Yöneticilerinizden utanıyorsunuz ve biraz da halk olarak kendinizden utanıyorsunuz. Buraları günü birlik kullanmışız. Bir daha buraya hiç gelmeyecekmişiz gibi bütün kullandığımız çöpler burada kalmış durumda. Özel İdare ve Belediye kimse bu sorumluluğu almıyor. Her ne kadar Özel İdare gözükse de Belediye de en azından buranın temizliğini yapabilir, çöpleri alabilir. Ayrıca vatandaşlarımızın yakalandığı gribal enfeksiyonların da sebebinin burası olduğu tespit edilmiştir. Sağlık kuruluşları da gelip inceleyebilir. Köpek leşlerinden tutun, çocukların alt bezlerine kadar, burada yakılan mangalların ve özellikle onu nasıl yapmışlar bilmiyoruz ama o kamelyaların üzerine mi çıkmışlar, özel bir araç ile mi kırmışlar bilemiyoruz. Bütün bu manzarayı sağ olsun Burhan Alibeyoğlu gündeme getirdi. Sizleri de bizleri de buraya getirdi. Sembolik olarak bir şey yaptık. Buraya bir tabur asker de gönderseniz hatta Büyükşehir Belediyesinin bütün işçilerini bile gönderseniz 2 güne buradan zor çıkar. Ama hiç değilse bir yerden başlamamız doğru olacak. Özel İdare ve Belediyeye sesleniyoruz; lütfen gelin bu manzarayı görün. Buraya gelen misafirlerinizi göğsünüzü kabartarak gezdireceğiniz bir manzaranın yerine başınızı sokacağınız delik ararsınız. Misafirleriniz burayı gelip gördüğü zaman.” dedi.

Kars Haber Haberleri