Kars Valisi Ziya Polat, tarihi ören yerini ziyaret eden misafirlerle bir araya gelerek Ani’nin tarihi ve kültürel önemine dikkat çekti.
Kars kent merkezine yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta, Arpaçay Nehri kıyısında yer alan Ani Ören Yeri, Orta Çağ’da Bagratlılar başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bir dönem “1001 Kiliseli Şehir” olarak anılan Ani, sahip olduğu mimari yapılarla bölgenin en önemli tarih merkezleri arasında yer alıyor.
Selçuklu, Bizans ve Gürcü dönemlerine ait izleri bir arada barındıran Ani’de; Ani Katedrali, Menuçehr Camii, Surp Krikor Kilisesi ve görkemli şehir surları öne çıkan yapılar arasında bulunuyor.
Tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çeken Ani Ören Yeri, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınarak uluslararası düzeyde tescillendi. Yetkililer, Ani’nin her mevsim ziyaret edilebilen önemli bir kültür turizmi noktası olduğunu vurguladı.