2013 yılında çiftçiye 9 milyar TL destek verilecek

2013 yılında çiftçiye 9 milyar TL destek verilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, 2013 yılında çiftçiye 9 milyar TL destek verileceğini duyurdu.

 

Buna göre; Çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlı organizmalara karşı karantina önlemi olarak tavsiye edilen alternatif uygulamaları desteklemek, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanmış olan 2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararlar 08/04/2013 tarihinde, Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan düzenleme, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olacaktır.
 
Karara göre, bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacaktır. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,3 lira mazot, 5,5 lira gübre, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7'şer lira gübre ve mazot destekleme ödemesi yapılacaktır.
 
Bitkisel üretimde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve en az bir yıl süre ile Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım yapan çiftçilerin üretimlerine dekara göre destekleme ödemesi yapılacaktır.
 
Hayvan Kayıt Sistemi ve Ön Soy Kütüğü Sistemi (E-Islah) veri tabanına kayıtlı Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığıra 225 TL, Etçi ırklar anaç sığıra 350 TL, Anaç mandaya 350 TL, Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilavelilere 60 TL, Suni tohumlamadan ve etçi ırklardan doğan buzağıya 75 TL, Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan yetiştiricilere anaç hayvan başına 20 TL destekte bulunulacaktır. Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı üreticiye kovan başına 8 TL verilecektir.
 
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından kabul edilen ve Bakanlar Kurulu’na sunulan 2013 tarım desteklerinde alan bazlı olarak adlandırılan gübre, mazot, toprak analizi desteklerinin tamamında artış sağlanmıştır. Alan bazlı diğer desteklerden organik tarımda sadece meyve ve sebze üretiminde destek artırılırken diğer kalemlerde ve iyi tarım uygulamalarında destekler geçen yılın seviyesindedir. Ülkemiz genelinde geçen yıl çiftçiye 7 milyar 552 milyon lira olan tarım desteklemeleri, 2013’te yüzde 19 artışla 8 milyar 975 milyon liraya çıkarılmıştır.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler