70 gr altın, 30 gr oldu!

70 gr altın, 30 gr oldu!

Karslı kuyumcu esnafı Murat Yıldız, dar olan piyasada fiyatların artması ile alım gücünün tamamen düşmesinin kuyumculuk sektörüne ciddi zarar verdiğini söyledi.

70 gr altın, 30 gr oldu!

Altın fiyatlarının son günlerde yükselişe geçmesiyle alım gücünün düşmesi iş dünyasını endişelendiriyor. 2001 krizinin yaşandığı dönem sonrası memur maaşıyla alınan 70 gr altının şimdi 30 grama kadar düşmesi gelinen noktayı özetlerken; Karslı kuyumcu esnafı Murat Yıldız, dar olan piyasada fiyatların artması ile alım gücünün tamamen düşmesinin kuyumculuk sektörüne ciddi zarar verdiğini söyledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı aralık ayına ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları”nı açıkladı. Buna göre, aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı, Yurt İçi Üretici  Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 5,16, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde de yüzde 4,82 ile  külçe altın olduğu kamu oyuna duyuruldu. Kars'ta sarraflık yapan kuyumcu Murat Yıldız, 25 yıllık meslek hayatının tecrübesiyle; insanların gelirinde ciddi düşüşler olduğuna dikkat çekti.

Fiyatlardaki dalgalanmaların her zaman yaşandığını fakat altın fiyatlarının artması ile alakalı geçmiş dönemlerde, insanların gelir düzeyinin yüzdelik oranda artmasının kendilerinin açığını kapattığını belirten kuyumcu Murat Yıldız, şimdilerde ise altının çok hızlı bir çıkışa geçtiğini, bunun tam tersine de insanların gelirlerinde ciddi düşüşler yaşandığını savundu. 

Bu çerçevede, başka alternatif çıkış yolları olmayan sektörlerinin sadece gram azaltarak, ürün üretip çıkış aradığını ve zarar gördüğünü dile getiren Yıldız, “Bu yaptıklarımızın da dezavantajları var. Sattığımız ürünleri müşterilerimiz tam rantabl kullanamıyor. Özellikle son 7 yılda alım gücü ciddi anlamda düştü. 2002'de bir memur aldığı maaşla 70 gr civarında 24 ayar altın alırken, bugün30 gram alabiliyor. Aradaki farkın bu gidişatla kapanması çok zor.” dedi.

Önceki yıllarda üretici konumunda olan köylünün de bugün hayvanının para etmediğine dikkat çeken Yıldız, “Önceden bir veye en fazla 2 hayvanını satarak bir düğün masrafını karşılayan köylümüz, bugün maalesef 10 hayvanını satacak ki aynı masrafı karşılayabilsin. Gidişatımız çok açık ve net bir şekilde iyi değil.” açıklamasında bulundu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler