Arslan, “Borçlarını dahi ödeyemeyen Kars Belediyesi, bugünlere geldi!”

Arslan, “Borçlarını dahi ödeyemeyen Kars Belediyesi, bugünlere geldi!”

Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars Belediyesi tarafından yapılan Atatürk Caddesi, Karadağ Caddesi ile Halit Paşa Mahallesi ve İstasyon Mahallesinde devam eden kaldırım ve BSK yol çalışmalarını yerinde inceledi.

Tacettin DURMUŞ

İnceleme sırasında Arslan’a, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Kotan, Fen İşleri Müdürü Mehmet Üstebay, birim müdürleri, yüklenici firma yetkilileri ve gazeteciler de eşlik etti.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Arslan, Kars il merkezinin adeta şantiye alanına döndüğünü ve vatandaşların bu nedenle biraz daha sabırlı olmalarını istedi. Kars’ta mevsim şartlarına bağlı olarak inşaat sezonunun kısa olduğunu hatırlatan Arslan, teknik olarak şehrin birçok bölgesinde kaldırım, yol ve asfalt çalışmalarının aynı anda devam ettiğini söyledi.

Arslan açıklamasında, daha önce borçlarını dahi ödeyemeyen Kars Belediyesinin,  60 milyonluk, yol ve kaldırım yapabilen bir belediye haline geldiğinin de altını çizdi.

Özellikle son yıllardaki dokunuşlarıyla Gazi Kars’ın çok daha fazla gündeme geldiğini ve çok daha fazla yerli ve yabancı misafir ağırladığını da dile getiren Arslan, milletvekili Yunus Kılıç, Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve İl Başkanı Adem Çalkın ile birlikte Kars Belediyesine daha fazla kaynak oluşturmak için Ankara’da çaba sarf ettiklerini de söyledi.

VATANDAŞLARIMIZDAN GELEN TALEPLERİN BİR AN ÖNCE YERİNE GETİRİLMESİNE ÖNEM VERİYORUZ

Kars’ın belediye hizmetleri bakımında mahalle, cadde, sokak ve kaldırımlarda inşaat alanına döndüğünü de açıklamasında belirten Kars Milletvekili Ahmet Arlan gazeteciler yaptığı şu ifadeleri kullandı:

 “Bugün özellikle Kars Belediye Başkanlığımız marifetiyle şehir merkezinde yapılan asfalt yol, BSK çalışmaları, daha önce yapılmış BSK çalışmalarının primlerle kazılıp aşınma tabakalarının atılması ve yine özellikle kilit beton bordürlerin ve kaldırımların bazalt bir şekilde yapılması gibi çalışmaları yetinde inceliyoruz. Sayın Valimizin başkanlığında Belediye Başkan Yardımız Serdar Kotan, Fen İşleri Müdürü Mehmet Üstebay, birim müdürleri, yüklenici firma yetkilileri yoğun bir mesai harcıyorlar. Her birine teşekkür ediyorum. Bizler de özellikle teşkilatlarımızla birlikte vatandaşlarımızdan gelen taleplerin bir an önce yerine getirilmesi, varsa eksikler onlara müdahale edilmesi ve yaptığımız işlerin de anlatılması konusunda bir gayret içerisindeyiz. O yüzden hem il başkanlığımız hem de merkez ilçe başkanlığımız hem de il genel meclis başkanımız da bize eşlik ediyorlar.

YAKLAŞIK İKİ YILDIR KAYYUM BELEDİYEMİZ, ÇALIŞIYOR

Özellikle yaklaşık 22-23 aydır Sayın Valimizin Kayyum Başkan olarak belediye bakmasından itibaren biz bu işlerin daha çok içine girer olduk. Daha önceki arkadaşlar kendiişlerini yürütüyorlardı. Biz milletvekilleri olarak merkezi hükümetin işleri ile ilgileniyorduk. Ancak Sayın Valimizin belediye başkan vekilliği döneminden itibaren nasıl kaynak oluşturabiliriz? Nasıl bu kaynaklarla Karssımıza ve hemşirelerimize daha fazla hizmet edebiliriz? Ve merkezi hükümetin hangi projelerde desteklerini olabiliriz’ diye bunun gayreti içerisindeyiz. Buna sizler de şahitsiniz. Biz daha önceki dönemlerde de özellikle merkezi hükümetin şehir merkezine destek verebilmesi ve işleri yapabilmesi adına bütün ana caddeleri karayolları ağına alıp, karayolları marifetiyle Ulaştırma Bakanlığı olarak o zaman biliyorsunuz benim bakanlığım dönemimde yapmıştık. Belediyenin hangi partide olduğu önemli değil. Hemşerilerimize hizmet etmek adına normalde belediye tarafından yapılması gereken bu işlerin tamamını merkezi hükümetin marifetiyle yaptırdık. Maliyeti o günkü para ile yaklaşık 100 milyon liralık iş yaptık. Bu günkü paralarla düşünürseniz nerdeyse 500 milyon lira ediyor. Dolayısıyla belediyenin de kalan yerleri yapabilmesi konusunda Sayın Valimiz de yaklaşık 2 yıldır olağanüstü bir gayret içerisindeyiz. İki gün önce Vali Bey de açıkladı. Daha önceki yıllarla kıyaslayacak olursak; 4 ile 5 katı bir iş yapılıyor. Ancak son yıllardaki aksaklıklardan kaynaklı hemşerilerimiz hizmet alamadığı için istiyorlar ki işlerin tamamı bir an önce bitsin. Bunu bizler de istiyoruz. Ama bütün bunlar kaynakla oluyor.Geçen yıldan başlayan 30 bin metrekare kilit parke taş işi vardı. Direkt kaldırım anlamında bunun 22 bin metrekaresi yapılmıştı. Bu sene de kalan 8 bin metrekaresi yapılıyor ve bunların yaklaşık bedeli 2.3 milyon artı KDV’dir. Bu sene 36 bin metrekare kilit parke taş ve bazalt önemli bir rakamdır. Geçen seneden başlayan 30 bin metre karenin üzerine 36 bin metrekare bunun 22 bin metrekaresi kaldırımların bazalt yapılması 14 bin metrekaresi de beton parke taş olmak üzere toplamda 36 bin metrekare olacak. Bu sene bu 36 bin metre karenin tamamı ve geçen seneden kalanın tamamı yapılmış olacak.

NEDEN ŞEHRİN TÜM BÖLGELERİNDE AYNI ANDA İŞLER YAPILIYOR?

Tabi hemşerilerimiz zaman zaman diyorlar ki ‘bu kadar yere birden girmeselerdi. Bitire bitire gitselerdi’; Ancak Kars’ta inşaat sezonunun kısa olduğunu düşündüğünüzde; siz girdiğiniz işte daha sonra altyapıda öngörülmeyen ihtiyaçlar ve aksaklıklar çıkıyor. İşte bunları da ‘son anda yapalım’ dediğiniz zaman işlerin kışa yetişmesi ve yarım kalma riski var. Hal böyle olunca da, arkadaşlarımız teknik sorumluluklardan kaynaklı olarak birçok yere aynı anda giriyorlar. Bir de yüklenici buluyorsunuz ve iş verdiğiniz zaman yetiştirebilmesi için de hepsine aynı da girmek zorunda kalıyor. 

BELEDİYENİN DE KENDİ İMKANLARIYLA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR DA VAR

Bir de aynı zamanda belediyenin de kendi imkanlarıyla yaptığı çalışmalar da var. Onlar da bir koldan kendi çalışmalarını yürütüyorlar. Onun için de aynı anda farklı alanlarda birçok yere girilmek zorunda kalınıyor ki; herhangi bir eksiklik, herhangi bir aksaklık öngörülmeyen bir altyapıda sorun çıkarsa buları telafi edip işler yapabilsin. Bu sorunu özellikle siz gazeteciler aracılığıyla halkımıza bildirmek isterim. Bütün bunlar teknik zorunluluklardandır. Teknik zorunluluk olmazsa yoksa belediye de ister ki böyle etap etap işte her hafta bir yeri yapılsın çıkılsın, hemşerilerimiz daha az rahatsız olsunlar diye. Başka çaremiz yok. Bu sene yine 8.6 kilometre bütünlü sıcak karışım dediğimiz yeni sıcak asfalt yol çalışması yapılıyor. Bunun yanı sıra ayrıca yine belediyenin kendi imkanlarıyla 6 km daha sıcak asfalt yapılıyor. Bunun bir kısmı geçen seneden atılmamış olan aşına tabakası veya bozulmuş olan aşınma tabakalarının tamamlanması yani toplam 14.6 km’de BSK asfalt yol yapılmış olacak.

ASFALT ÇALIŞMALARI AŞAMALI OLARAK YAPILIYOR

Bu konuda da yine siz gazeteciler aracılığıyla halkımıza bir açıklamada bulunmak istiyorum: Özellikle asfalt yollarda önce bir altyapıyı yaparsınız. Sonra onun üstüne binder tabaka denilen bir asfalt atılır. En sonunda da aşınma tabakası denen bir asfalt atılır. Aşınma tabakasının esprisi şudur: Binder tabakası dahil asfaltı yaparsınız, kullanıma açarsınız, trafik çalışır. Ve alt yapıda bozulmalar olabilir, çökmeler olabilir, eksiklikler olabilir. Bunlar zaman içerisinde otaya çıkar. Onları da giderdikten sonra yani yamasını, tamirini yaptıktan sonra son kat olan aşınma tabakası asfaltı yaparsınız ki aşınma tabakasından sonra bozulmalar olmasın. Dolayısıyla hemşerilerimizin burada şu yanılgısı oluyor: ‘Efendim geçen sene burayı asfalt yapmışlardı bu sene bir daha yapıyorlar. Zaten işin doğasında bu var. Önce o alt kat asfaltı yapıyoruz, üzerinden bir zaman geçmesi gerekiyor. Eksikler, gedikler ve gerekli tamirler yapıldıktan sonra da son kat asfalt atılır ki nitekim bu sene o asfaltlar da atılıyor.

DAHA ÖNCE BORÇLARINI DAHİ ÖNEYEMEYEN KARS BELEDİYESİ, BU YIL 60 MİLYONLUK YOL VE KALDIRIM YAPIYOR

Dolayısı ile bunları da üst üste koyduğumuz zaman tam 51 milyonluk eski para ile de 51 trilyonluk KDV’si ile tam 60 trilyonluk şu an iş yapılıyor. Yani borçlu ve borçlarını dahi ödeyemeyen Kars Belediyesinden bir senede 60 milyonluk, yol ve kaldırım yapabilen bir belediye haline geldi. Bizler milletvekilleri olarak ben be Yunus Kılıç belediyeye kaynak oluşturmak için ve aynı zamanda Sayın Valimizi ile sürekli istişare halindeyiz. Ankara’dan sürekli olarak kurumlardan şartları zorlayarak ilave kaynaklar getiriyoruz. Vali bey ve teknik arkadaşlar da biliyor ama şu ana kadar hiç açıklanmadı 30 bin metrekare ilave parke taş ve 6 bin metrekare de bordür ile ilgili olarak ta gerekli çalışmalarının hazırlıklarını yaptık, onaylarını aldık. Yakında bu imkanlar da gelmiş olacak. Gazi Kars özellikle son yıllardaki dokunuşlarımızla çok daha fazla gündeme geldi ve çok daha fazla misafir ağırlıyor. Ama biz de istiyoruz ki yerli ve yabancı misafirlerimiz Kars’a geldiğinde çok daha temiz, çok daha nezih ve güzel bir şehirle karşılaşsınlar. Gittiklerin de de yeni misafir göndersinler. Bunun için de hiç şüphe olmasın ki gayretlerimizi bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da ortaya koyacağız. Belediyemize kaynak oluşturmaya devam edeceğiz.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler