Celal Kahraman Yurdu Bitirdi

Celal Kahraman Yurdu Bitirdi

Kars'ın Selim ilçesinde doğan Hayırsever İşadamı Celal Kahraman, doğduğu ilçeye, 100 kişilik modern bir kız öğrenci yurdu kazandırdı.

 

Celal Kahraman tarafından yaptırılan kız yurdu, düzenlenen açılış töreninin ardından Kars Milli Eğitim Müdürlüğü’nde devredildi. Açılış törenine, yurdu yaptıran Hayırsever İşadamı Celal Kahraman ve Eşi, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Kars Valisi Eyüp Tepe, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Selim Belediye Başkanı AK Partili Muhittin Yücel, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Karslı İş dadamı Turan Çelik çok sayıda daire amiri ve Selimliler katıldı.
 
ÜLKENİN REFAHININ TEMELİNDE EĞİTİLMİŞ KADINLAR VARDIR
Kars Halk Oyunları ekibin gösterileriyle başlayan açılış öncesi konuşan Hayırsever İşadamı Celal Kahraman, “Bildiğimiz gibi ülke nüfusunun çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Bir ülkenin refahının temelinde eğitilmiş kadınlar vardır. Kız çocuklarımızın eğitim konusunda devletimizin yürüttüğü yoğun çabalara rağmen bizlerinde yatırımcı olarak eğitime bir katkımız olsun diye bu yurdu yaptırdık. Aynı zamanda bu yurdu başarıyla okuyan öğrencilerimizden fakülte ve yüksek okullara devam edecek öğrencilere burslar da sağlayacağız. Yine kendi imkanlarımız dahilinde eğitime yönelik yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Kars, Ardahan ve Iğdır Vakfı olarak diğer öğrencilerimize de burslarla destekler sunmaktayız. Ayrıca Kars Eğitim Vakfı’nın öncülerinden eski başkanımız ve şu andaki onursal başkanımız İşadamı Turan Çelik’in de bu yönde çok büyük katkıları olmuştur.
 
ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZ YARINLARIMIZI OLUŞTURMAKTADIR
Ayrıca diğer Karslı İşadamlarımızın da destekleri bu yönde devam etmektedir. Çocuklarımız ve gençlerimiz yarınlarımızı oluşturmaktadır. Kızlarımızın rahat bir aile yuvası gibi güvenli bir yurtta devlet güvencesinde eğitim ve öğretim görmelerini sağladığımız taktirde köyde yaşayan anne ve babalarda kız çocuklarını okutmuş olacaklardır. Fakat Selim’de 2 kız öğrenci yurdumuz olmasına rağmen 198 kız öğrencimizde halen Selim ile çeşitli köylere taşımalı olara gidip gelmektedirler.
 
BU DA BENİ VE BENİM GİBİ HAYIRSEVERLERİ SON DEREDE MUTLU VE UMUTLU EDİYOR
Devletimizde eğitime son derece önem vermektedir. Aynı zamanda başta Sayın Valimiz olmak üzere kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız ve Karslılar, il genelinde eğitim katkı sağlamak isteyen hayırsever iş adamlarına son derece destek vermektedirler. Bu da beni ve benim gibi hayırseverleri son derede mutlu ve umutlu ediyor. Bizler bundan sonra da öncellikli olarak kız öğrencilerin eğitim ve barınmaları için çaba sarfedeceğiz. Selim’de olduğu gibi Kars’ın çok iyi Kaymakam ve Belediye Başkanları var. Onlar da bizleri Kars’ın eğitimine katkı sunmak için son derece teşvik ediyor. “ dedi.
 
EĞİTİM GİBİ BİR KONUDA GÖNÜL SEFERBERLİĞİ
Daha sonra söze alan Selim Kaymakamı Erdinç Dolu da yaptığı konuşmada, “Son yıllarda gelişen ilçemizde bu gün son derece mutluyuz. Eğitim gibi bir konuda gönül seferberliği ile ilçemize ve ülkemize kazandırılan büyük bir katkının ve çabanın bugün tanığı olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Adı gibi Selim halkı ile birlikte gönüllerimizin kahramanı olan Celal Kahraman Amcamızın varlıklarını eğitim adına bir seferberlik ruhu içerisinde bu ülkenin geleceğine ve ilçemiz gençlerine bu yurdu kazandırdığı için bunu çok önemsiyor ve anlamlı buluyoruz. Çünkü eğitim temelinde buluşmamız ve eğitimle yol almamız gerekiyor. Cumhuriyeti emanet edeceğimiz gençlerimizin eğitimi, her türlü fiziksel, ruhsal, bedensel gelişimi ve donanımı bizler için hayati bir önem taşımaktadır. Burada eğitim alacak, ev ortamını aratmayacak bu yurtta kalacak ve aydınlığa kanat çırpacak ve bu ülkenin geleceğine katkı sağlayacak her çocuğun üzerinde siz değerli hayırseverimin önemli katkısı olacak.” dedi. 
 
ARKADAŞLARIMIZ VE KARDEŞLERİMİZ DOĞDUKLARI YERLERİ UNUTMASINLAR VE KATKI KOYSUNLAR
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, “Celal ağabeyimizin ilimize kazandırdığı bu yurt, büyük bir kadirşinaslık örneğidir. Doğduğu ama beklide doymadığı ve doymak adına başka şehirlere giden Sayın Celal ağabeymiz, doğduğu yer olan Selim’i unutmadı. Biz istiyoruz ki siz ve sizin gibi ağabeylerimiz, arkadaşlarımız ve kardeşlerimiz doğdukları yerleri unutmasınlar ve katkı koysunlar. Sizin gibi birçok hemşerimiz var. İnşallah bu hizmetiniz, onlara da örnek olur.
 
SİZLER GİBİ HAYIRSEVERLERİN İL GENELİNDE KARS’A SAHİP ÇIKMALARI İÇİN AYAKLARINA KADAR GİDECEĞİZ
Ayrıca siz Selim için sadece bu kız yurdu ile yetinmeyeceğiniz de ifade ettiniz. Bizlerde aynı fikirdeyiz. Biler Valimiz, belediye başkanlarımız ve şehrin ileri gelenleri olarak sizler gibi hayırseverlerin il genelinde Kars’a sahip çıkmaları için ayaklarına kadar gideceğiz. Ama siz o kadar yüce davrandınız ki siz bizleri buraya davet ettiniz.” Diye konuştu.
 
“BİZ BİLİYORUZ Kİ TÜRKİYE VE ÖZELLİKLE DOĞU İNSANINA YETER Kİ SİZ BİR KAPI ARALAYIN
AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç da yaptığı konuşmada, “Biz biliyoruz ki Türkiye ve özellikle Doğu insanına yeter ki siz bir kapı aralayın. Onlar o kapıdan geçmek için ellerlinden geleni yaparlar. Biz bu topraklarda bin bir müşkülatla yola çıkmış insanlarız. Ve bu durumun zorluklarını da yaşayarak ve öğrenmiş insanlarız. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu zamanlarda da Kars ve Selimin köylerinde kızları değil de özellikle erkek öğrencileri, evlerinde okumaları için barındıracak bir dayı, amca veya bir yakını aradı durdu. Yıllarca bu bölgede her kes birbirinin en yakınından bekledi. Eyer şehirde bir yakınınız, kiminiz ve kimseniz vardıysa kızlardan öte erkekler, kısmen bu imkandan yararlanma imkanı buluyorlardı. Bunlar amca, dayı, veya çok zorunlu şartlarda onlara sahip çıkmak isteyen birileri olurdu. Kış aylarında il ve ilçe merkezlerine buğday, peynir ve hatta tezekleriyle bu yakınların evlerinde yıllarca okudular. Bütün bu sıkıntıları durumları maddi durumu iyi olanlarda iyi olmayanlarda yıllarca yaşadı.
 
BENİMDE AİLEMİN EKONOMİK DURUMU İYİ OLMASINA RAĞMEN ÇOCUKLUĞUMDA BU SIKINTILARI YAŞADIM
Benimde ailemin ekonomik durumu iyi olmasına rağmen çocukluğumda bu sıkıntıları yaşadım. Okuduğumuz zamanlarda istediğimiz mekan ve ortamları bulamadık. Ama şükürler olsun Celal amcanız bu yurdu açarak siz değerli kız öğrencilerimize bu yuvayı kazandırdı. İnanmıyorum ki sizlerde bu yurdun kıymetini ziyadesiyle bilecek ve okuyarak ülkenize ve ailenize hayırlı evlatlar olacaksınız.”dedi. 
 
TABİÎ Kİ EĞİTİM, DEVLET VE MİLLET OLARAK OLMAZSA OLMALARIMIZDANDIR
Son olarak konuşan Kars Valisi Eyüp Tepe de “Bu güzel vatan ve ilçede böylesine anlamı bir anı paylaştığım için son derece mutluyum. Hayırseverliğin, kadirşinaslığın ve yardımseverliğin timsali olarak değerli hemşerimiz Celal Kahraman Beyefendi, memleketini ve doğduğu toprakları unutmayarak burada kalan hemşerilerine bu güzel yurdu kazandırdı. Tabiî ki eğitim, devlet ve millet olarak olmazsa olmalarımızdandır. Ancak yeri geldiğinde de tabiî ki devletimize imkanları da bir noktaya kadar olmakla beraber değerli işadamları ve hayırseverlerimizin de bu konuda devletimize omuz vermesi doğrusu bizi güçlü kılıyor. Bu manada bu yurdunuzda son derece değerli ve anlamlıdır. “diye konuştu.
 
Konuşmalarının ardından Kars Valisi Eyüp Tepe, Kahraman’a teşekkür plaketi ve üzerinde “54 Celal Kahraman 3. 2 1941” yazılı Kahraman’ın 1941 yılında Selim’de öğrenci iken çekilmiş fotoğrafının bulunduğu bir tablo da hediye etti.
 
Daha sonra yurdun açılış yapıldı ve ardından da yurt gezildi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler