Kar Üstü Yarışlarda Düşen Düşene

Kar Üstü Yarışlarda Düşen Düşene

Kars Valiliği'nin koordinesinde; Selim Kaymakamlığı ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'nun birlikte organize ettiği Kar Üstünde Atlı Spor Müsabakaları birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.

Atlı kızak, cirit ve at yarışlarında sporcuların birbiri ardına düştüğü meydanda kızak altında sürüklenen bir sporcu canını zor kurtardı. Sporcu sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından bu defa da atına binerek cirit müsabakalarında görev aldı.

 
Kars’ın Selim İlçesi Cezaevi mevkiindeki karlı zeminde düzenlenen organizasyona Kars Valisi Eyüp Tepe, eşi Emine Tepe, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Jandarma Alay Komutanı Kıd. Alb. Albay Osman Uçar, Geleneksel Spor Dalları Federasyon Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kars Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat, daire amirleri ve yüzlerce vatandaş katıldı.
 
Selim’den ve civar köylerden yüzlerce sporseverin katıldığı müsabakalar saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından start aldı. Atlı yarış, atlı kızak yarışı, cirit müsabakası, atlı okçuluk gösterisi ile devam eden organizasyonda müsabakaları seyretmek için gelen yüzlerce sporsever davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek organizasyona renk kattılar.
 
PİST ATLARA UYGUN HALE GETİRİLDİ
Müsabakalar için öncelikle yoğun bir kar temizliği yapıldı ve zemin; greyder ve kepçe aracılığıyla atlara uygun duruma getirildi. Ardından at yarışı başladı. 1000 metrelik atlı yarışlara 7 sporu katıldı. Alanı 3 tur atan atlar karlı zeminde zor anlar yaşadı ve bazı sporcular atlarıyla birlikte düştü. Yarış sonunda ise birinci gelen at ile ikinci gelen at alandaki kalabalık nedeniyle birbiriyle çarpıştı. Çarpışmada sporcular hafif şekilde yaralandı. Alanda görevli polis ve jandarmalar olası bir kavagının önüne geçebilmek için alanda önlem aldı. Sporcular, çevredekilerin yardımıyla sakinleştirildi ve daha sonra ödül törenine geçildi. Dereceye giren sporculara Vali Eyüp Tepe tarafından ödülleri verildi.
 
ATLARIN ÜZERLERİNE BATTANİYE ÇEKİLDİ
Yarışlar başlamadan önce kilometrelerce yolu gelen atların üzerlerine çekilen battaniyeler dikkat çekti. At sahipleri sabah hava soğuk olduğundan atları üşümesin diye üzerlerine battaniye çektiklerini söylediler.
 
SPORCU ATLI KIZAĞIN ALTINDA SÜRÜKLENDİ
Düzenlenen atlı kızak yarışmasında da istenmeyen kazalar meydana geldi. Bir sporcu kara saplanan kızağıyla bir süre sürüklendikten sonra dengesini toplamayı başardı ve izleyicilerin tezahürat ve alkışlarıyla yarışa devam etti. Oldukça heyecanlı geçen atlı kızak yarışları üzücü sahneleri de berilerinde getirdi. Toplam 5 atlı kızağın yarıştığı alanda bir sporcu kızağıyla birlikte seyircilerin üzerine giderken düşmesi sonucu kızağın altında kaldı. Bir süre kızağın altında sürüklenen Erzurumlu sporcu Fatih Topçu, kendi çabası ve çevredekilerin yardımıyla sıkıştığı yerden çıktı. Sporcuya ilk müdahale vatandaşlardan daha sonra da alandaki sağlık görevlilerinden geldi. Alanda ilk müdahalesi yapılan sporcunun sağlık durumunda ciddi bir sıkıntının olmadığı görüldü. Sporcu Fatih Topçu, daha sonra atlı cirit müsabakaları için atının yanına gitti. Kaza sonrası sağlık görevlileriyle ambulansa doğru giderken atına bir şey olup olmadığını sorması ve atının kuyruğundan tutarak üzüntüsü belili etmesi bu bölgede ata verilen değeri de gözler önüne serdi.
 
ATIŞ YERİNDE, OKLAR HEDEFTE!
Geçmiş tarihimizde atın ve atlı okçuluğun önemini anlatan Kayseri Atlı Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü’nden de Selim’deki organizasyona katılan sporcular, sergiledikleri görsel şovla geçmişte savaş esnasında atın ve okçuluğun önemini düzenledikleri yarışla gösterdiler. At üzerinde hedeflere ok atan sporculara da ödülleri protokol tarafından verildi.
 
KARA APLANAN AT GÜÇLÜKLE ÇIKABİLDİ
Son olarak Selim Çıplaklı Köyü Doğapınar Atlı Spor Kulübü ile Erzurum Çayırtepe Atlı Spor Kulübü arasında atlı cirit müsabakası düzenlendi. Kıran kırana geçen cirit müsabakaları ata sporu ciritin ayakta tutulması adına verilen çaba gözler önüne serilirken, bölgede de gün geçtikçe cirit sporuna artan ilgi dikkat çekti. Her yaşta insanın müsabakaları seyretmek için katıldığı organizasyonda renkli ve heyecanlı anlar yaşandı. Zemindeki olumsuzluklar nedeniyle atlarından ard arda düşen sporcular tecrübeleriyle düştükleri yerden anında kalkmalarıyla büyük alkış aldılar. Sopaların havada tutulduğu, at nallarının karları gökyüzüne fırlattığı müsabakalarda kara saplanan bir at ise büyük güçlük çekti. Binicisiyle birlikte kara saplanan atı sahibi zor da olma çıkarmayı başardı.
 
AT DAVUL ZURNAYLA OYNADI!
İlk olmasının verdiği aksaklıkla bazı küçük çapta kazalar yaşansa da renkli görüntülerde ortaya çıktı. Müsabakalarda farklı olarak ilgi çeken kare ise Enes Boz’a ait atın davul zurna eşliğinde oyun oynaması oldu. Cirit için özel yetiştirilen atın sahibi Enes Boz, “Atımı cirit için özel yetiştirdim. Düzenlenen bu güzel organizasyona bende katıldım ve benim atımın diğer atlardan farkı davul zurna sesi duyunca oynaması. Davul zurna sesine alıştırdığım bu at ciritte olduğu kadar oyunda da oldukça iyi.” diye konuştu.
 
ATA SPORUNA DESTEK GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
Geleneksel Spor Dalları Federasyon Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Bölgede bu spora verilen ilgiyi biliyoruz. Bunu daha da ilerilere taşımak adına bizler de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Kaymakamlığımıza ve bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
 
GELENEKSEL HALE GETİRİLİYOR
Kars Valisi Eyüp Tepe ise şunları söyledi:
“Bu yıl ilki düzenlenen bu organizasyonun gelecek yıllarda da artarak devam etmesini ümit ediyoruz. Oldukça güzel bir organizasyon atın ve bu sporun geçmişimizde çok büyük yeri var ve bölge insanının bunun bilincinde olarak hareket etmeleri oldukça güzel. Görüldüğü gibi spora olan ilgi katılımdan da anlaşıldığı üzere her yaşta ve bu güzel organizasyonu düzenleyenlere Kars adına, Selim adına teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu. Selim Kaymakamı da bölge insanının spora olan eğimini bildiklerini ve bu organizasyonu o doğrultuda düzenlediklerini belirterek, budan sonraki yıllarda da Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun destekleriyle süreklilik yaratmak istediklerini ifade etti.
 
 

Önceki ve Sonraki Haberler