Karayollarında işaret ve çizgi çalışması

Karayollarında işaret ve çizgi çalışması

Kars Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü, yağmur, kar ve sis ortamında sürücülerin rahat seyretmesi ve yaşanan kazaların önüne geçilebilmesi için Avrupa standartlarında işaretleme, ışık ve çizgi çalışması yaptı.

Karayollarında işaret ve çizgi çalışması

Kars Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü, yağmur, kar ve sis ortamında sürücülerin rahat seyretmesi ve yaşanan kazaların önüne geçilebilmesi için Avrupa standartlarında işaretleme, ışık ve çizgi çalışması yaptı. Karayolları, Kars-Erzurum karayolu Selim istikameti Sanayi kavşağında da ciddi önlemler alıyor.

Yapım ve bakımından sorumlu olunan Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü sınırlardaki yollarda Trafik Güvenliği can ve mal emniyeti açısından bir dizi çalışma yapılmakta. Yapımı tamamlanan BSK yollarda bölgede kış ayının uzun ve yoğun geçmesi nedeniyle özellikle yoğun kar yağışı ve sisin hakim olduğu yerlerde bir dizi önlem alındı. Sürücülerin daha konforlu ve emniyetli yol alabilmeleri için; yol çizgileri yatay işaretlemelerde standartlar çerçevesinde sarı soğuk yol çizgileri kullanıldı. Söz konusu yol çizgileri sisli ve yoğun kar yağışında görünürlüğü artırttığından sürücülerin yoldan çıkmadan yol almaları Trafik Güvenliği İşaretleri Standartları çerçevesinde sağlanmakta. Yine özellikle yoğun sisli kesimlerde ve trafik yoğunluğu fazla olan bitümlü sıcak karışımlı yapılmış yollarda trafik güvenliğini sağlamak için şu an yollarımızda uygulaması başlatılan “V” biçimini içeren sürücülerin şeritlerini bulmada yardımcı olan işaret uygulamaları standartlar çerçevesinde yapıldı.

Trafik güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması için Avrupa standartlarından daha fazla uygulama yapılarak düşey işaretlemeler yoğun kar yağışı ve siste görünürlüğü daha artırmak ve sürücülerin yoldan çıkmalarını önlemek için işaretleme standartları çerçevesinde çalışmalar halen devam ediyor.

Bölge yoğun kar ve sise maruz kalan bir bölge olduğundan dolayı kavşak yaklaşımlarına sürücüleri önceden uyaran hız radar kontrol sistemleri (DOOPLER) yapıldı. Böylelikle sürücüler kavşağa yaklaşmadan önce hızları söylenerek uyarılmakta ve hızları yavaşlatılmakta. Ayrıca kavşağa girmeden hemen önce ses bantları ile uyarılma yapılırken eş çalışan uyarıcı çakar flaşörler ile de hızları yavaşlatılmakta. Bu çalışmalarda halen devam ediyor.

Özellikle yüksek kesimlerde kulp yaklaşımlarında sürücüleri uyaran ve senkronize çalışan RF modüllü kendinden haberleşen flaşör sistemleri 2014 yatırım programı içerisinde 500 adet uygulanarak yapımı tamamlandı. 2015 yatırım programı içerisinde bin 500 adet daha hedeflenmekte.

Sürücülerin kışın yol hakkında daha detaylı bilgi alabilmeleri için Değişken Mesaj Sistemleri (VMS) kuruldu ve Akıllı Ulaşım Sistemleri çalışması için alt yapı hazırlanmakta. Örneğin Sarıkamış yolundan Posof’a gidecek bir yük kamyonu Posof yolu kapalı ise önceden Kars merkeze girmeden Kümbetli yolundan ayrıca Açık Ceza Evi önünde bulunan VMS’lerden sürücü Posof yolunun kapalı olduğunu kolayca öğrenip hiç yola devem etmeden yol açıldı bilgisini alana dek Kars merkezde konaklaması sağlanmış olacak.

Yol kenarlarında seyreden sürücülerin yoldan çıkma türündeki kazaların önlenmesi için Pasif Koruma sistemleri (Oto korkuluk) yapıldı. Bakım ve onarımları 6 ayda bir tekrar edilerek yapılmakta. Otokorkulukların kenarlarında bulunan yolu gösteren reflektif malzemeler gece görüşünü artırması için aralıklı olarak bakımları yapılmakta.

2014 yılı içerisinde bölge genelinde 10 kavşağın sinyalizasyon sistemleri kurulumu yapıldı, tek merkezden kontrol edebilme özelliğine kavuşturuldu. 2015 yılı yatırım programında 10 adet daha kavşağın yapımı sağlanacak. Meskun mahal içerisinde özellikle okul önlerine Çelik Yaya Üst Geçitleri yapılarak can güvenliği amaçlandı. 2015 yılı içerisinde 5 adet daha üst geçit yapımı planlanmakta. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler