Kars Antlaşmasının İmzalandığı Valilik Binası Değişikliğe Uğruyor

Kars Antlaşmasının İmzalandığı Valilik Binası Değişikliğe Uğruyor

Kars Valisi Günay Özdemir, Valilik2 binasının amacına uygun olarak düzenleneceğini söyledi.

Kars Antlaşmasının imzalandığı binada başta Kazım Karabekir olmak üzere bütün o antlaşmayı yapanların mumyalarının bulunduğu salon oluşturulacak. Aşık Şenliğin de bir odasının bulunacağı binadaki tarihi gezi Ebul Hasan Harakani Hz. ile başlayacak ve Atatürk’ün Kars’a gelişiyle tamalnacak.

Tarihi binaları tarihe uygun bir şekilde kullanmayı amaçladıklarını belirten Vali Özdemir, “Şuanda Valilik2 olarak kullandığımız bina Kars Antlaşmasının imzalandığı bina. Kars Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir anlaşma. Ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk yaptığı uluslararası bir antlaşma olduğu için tarihimiz açısında da Kars açısından da önemli bir mekândır” dedi.

Bu binanın birkaç yıl içerisinde Kars Kültür Evi, Tarih ve Kültür Evi şeklinde düzenlemeyi planladıklarını kaydeden Vali Özdemir, konuyla ilgili SERKA ile ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Üniversitelerden de bu konuda uzman kişilerden faydalanarak bir proje hazırladıklarını kaydeden Vali Özdemir, projenin amacı ile ilgili şunları söyledi:

“Kars’ın tarihi seyrini orada insanlara göstermeği amaçlıyoruz. Ebul Hasan Harakani Hz.’nin manevi fetih olarak Kars’ı fetih etmesinin simgesi olarak ilk Ebul Hasan Harakani Hz.’nden başlayacağız. Ondan sonra Selçuklu, daha sonra Osmanlı, daha sonra Rus hâkimiyetinin olduğu dönem, daha sonra ise bu bölgede ki tarihi anlamda hem Sarıkamış’ta hem de bölgemizde mahalli kahramanlar olarak Ermenilere karşı ciddi bir mücadele yapılmıştı. Ve orada öyle bir alanın oluşması, Kars Antlaşmasının yapıldığı salona da yine Kars Antlaşmasını yapan kişilerin bulunduğu masa etrafında başta Kazım Karabekir olmak üzere bütün o antlaşmayı yapan kişilerin mumyalarıyla beraber salon oluşturacağız. Aşık Şenliğin de bir odası olacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişi ile beraber biz orada ki alanı sonlandıracağız. Yani Ebul Hasan Harakani Hz. ile başlayacak Atatürk’ün Kars’a gelişiyle de orada ki tarihi gezimizi bitireceğiz.” kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler