Kars İçme Suyundaki Bulanıklığa Açıklama

Kars İçme Suyundaki Bulanıklığa Açıklama

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, içme suyundaki bulanıklıklarla ilgili açıklama yaptı

 

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, içme suyundaki bulanıklıklarla ilgili yaptığı açıklamada, bu bulanıklığın vatandaşın kullandığı depoları belli aralıklarla temizlememesinden kaynaklandığını söyledi. Bozkuş, vatandaşların müracaatı halinde depoların temizlenmesi için Belediye olarak her türlü desteği verdiklerini de sözlerine ekledi.
 
2012 yılında kayıp kaçakla ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini söyleyen Başkan Bozkuş, 20 bin 900 abonenin adres güncellemesinin yapıldığını belirtti. Kaçak su için düzenlenen tutanak sayısının 850 olduğunu da ifade eden Bozkuş, tüm aboneli sayaçların kontrol altında olduğunu kaydetti. Su alacaklarıyla ilgili borcu olanlara tek tek ihbarname dağıtıldığını da vurgulayan Bozkuş, borcu olanlar için ayrıca yüzde 25’nin peşin alındığını . gerisinin ise 4–5 taksitle tahsil edildiğini vurguladı. Bu anlamda vatandaşa her türlü kolaylığı sağladıklarını hatırlatan Bozkuş, mümkün mertebede kesim yapmadan bu sorunu çözmeye çalıştıklarını, sözlerine ekleyerek, “Buradaki isteğimiz; vatandaş yeter ki bir adım gelsin, sorununu, derdini, problemini anlatsın biz de yardımcı olalım. Buradaki arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz görüşmede yaklaşımımız hep olumludur. Borç birikmiş olabilir ama bir şekilde bu sorun çözülecektir. Sahada arkadaşlar sık sık çalışıyorlar. Gerekli önlemleri alıyorlar. Tahakkukumuz iki katına çıktı. Çünkü bütün sayaçlar kontrol altındadır. Biz göreve geldiğimizde suyun fiyatı 1.23 kuruştu. 4 yıl bitti 5. yıla girdik. Yine zam yapmadık. Resmi kurumlarda da değişmedi.” dedi.
 
GÜNLÜK 30 BİN TON SU VERİLİYOR
Şehre günlük 30 bin ton civarında su verildiğini belirten Bozkuş, “Ama şehrin ihtiyacı bu anda 17–18 bin ton civarlarında, 10 bin ton gibi bir fazlalık var. Bunu sağlıklı bir şekilde ürütmeye çalışıyoruz. Nerede bir problem varsa, bu kadar suyun neden fazla kullanıldığını çözebilmemiz için uğraşıyoruz. Caddelerde vana odaları var. Vana odalarının bulunduğu kısımlarda da değişik cadde ve sokaklara çıkan şebeke kolları vardır. Diyelim ki Faikbey caddesinde vana odası var. Girdiniz vana odasına. Kazımpaşa’ya bir çıkış var, Atatürk caddesine bir çıkış var, aşağı tarafa giden Faikbey’in kendisine giden bir çıkış var. Buradaki çıkışlar üzerinde debimetreler yerleştirilerek suyun miktarı ölçülecektir ve orada bir kanat oluşacaktır. Yani neden Atatürk Caddesi tarafından aşırı derecede bir tüketimi söz konusu onu göreceğiz. Ve araştırmak lazımdır. Bu şekilde de kafamızdaki soru işareti olan fazlalık suyun nereye gittiğini, nerede kullandığını görmemiz lazım. Bazı kısımlarda 24 saatlerde alınan bölümler var. 18 saat alınan kısımlar var. 16 saat alınan kısımlar var. Vatandaşında çok ciddi anlamda bir şikâyeti yoktur. Kars’ta böyle bir tesis yapıldı. Kaçağa hiçbir şekilde meydan vermeyen bir şebeke yapıldığına göre; suyun da debisinin miktarının da yeterli olduğunu gördüğümüzde suyu 24 saat akmasını istiyorlar tabi. Zaten depoları olanlar için ciddi bir problem yoktur. Onlardan da hiçbir şekilde olumlu veya olumsuz bir tepki yoktur. Genelde iyi şeyler söyleniyor.” diye konuştu.
 
SUYUN BULANIKLIĞI!
Başkan Bozkuş suyun bulanık aktığı yönündeki gelişmelerle ilgili olarak da, “Zaman zaman hemşerhilerimiz suyun bulanıklığından bahsediyorlar. Dikkat ederseniz biz gelir gelmez şebekenin değişmesinden yana olduk. Çünkü Bayburt Barajından gelen su çok ciddi anlamda arıtmadan geçtikten sonra büyük bir basınçla 10 bin tonluk depoya gidiyor. Aynı basınçla da şebekeye gidiyor. Bu sefer As-Pes borularının hepsinin kırılacağını zayıf noktalardan arıza meydana geleceğini gördüğümüzde şebekenin 120 kilometresini anında değiştirdik. Şimdi çok şükür ana şebekede buna benzer yerlerde dikkat ederseniz arızamız çıkmıyor. Genel anlamda arıza abone hatlarında çıkıyor. 1937’den döşenmiş demir boru abone hatları vardır. Aynı zamanda vatandaşlar geçmişten kaynaklı su sıkıntısı çekmeyelim diye herkes bir depo yapmış. Ama depoların içerisini hiçbir şekilde doğru düzgün temizlemiyorlar. Belki temizleyen hemşehrilerimiz vardır. Temizlenmediği içinde bizim buradan verdiğimi suyun çok ciddi bir basıncı olduğu için ister istemez depoya aktığında içeride biriken tabandaki çamur suya karışarak suyun kirlilik derecesinin artmasına neden oluyor. Bizim burada sizlerin vasıtasıyla özellikle hemşehrilerimize bu konuda görüşlerimiz, önerilerimiz şöyle; yaz geliyor. Mümkün mertebe bir şekilde depolarını temizlesinler. Bizde yardımcı olalım. Bu birinci konudur. İkinci konuda halen daha bir eski alışkanlığımız var. Su kesilecek diye vanaları ve muslukları herkes açıyor. Buna da gerek yoktur. Biraz daha ihyaca binaen muslukla açılır tekrar kapatılsın. Sular farklı kaplarda birleştirelim, depoları birleştirelim mantığıyla hareket edildiği için, birazda bu noktada suyun aşırı derecede tüketimi söz konusudur. Bunların olmaması için hem istikrarlı bir şekilde suyu kullanmamız lazım, hem de mümkün mertebe depoların içinin temizliğinin yapılması gerekiyor. Yani onun içerisinde de insan sağlığı açısından birikmiş bir sürü parazit olabilir. Ve enfeksiyonel hastalıklara da neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
 
ABONE HATTI ARIZALARI
Bozkuş daha sonra şunları söyledi:
“Abone hattında meydana gelen arızada aboneye aittir. Yönetmelikte öyle diyor. Ama dikkat ederseniz biz bugüne kadar kepçelerimizle kazıdık, gereğini yaptık. Sadece vatandaşa “borunu getir, borunu değiştirelim” şeklinde ifadelerimiz oldu. Ama diğer belediyelerde onunla ilgili yapılan bütün çalışmalar kazısı dâhil, montajı dâhil, üstünün kapatılması dâhil, fatura edilerek vatandaştan geri alınıyor. Biz bunu bugüne kadar hiçbir şekilde yapmadık. Hep çalıştık. Kesintisiz olarak su vermeye çalıştık. Bundan sonra tabi bizim amacımız bu sistemi oturtmaktır. Sistem ve düzen oturduktan sonra dikkat edin 4–5 yıl geçti hiç zam yapmadık. Nedeni zaten çok ağırlıklı günün belli saatlerin ötesinde su veremiyoruz. Birde arkasından suyun fiyatını yükselterek zam yapılmış bir su parası talebinde bulunmayalım. Ama şimdi bu tesis çalışıyor. Şebeke çayı yeniledik çalışıyor. Ve sağlıklı suda alıyorlarsa bu sefer belediye olarak bu hizmetlerin devam edebilmesi için elbette günü geldiğinde bir zam yapılır ama bu sene yapmayacağız. 2014’ten sonra yine o zaman mecliste oturup değerlendirilecek ve ona göre karar verilecektir. Faturalarını ödesinler o bizi için önemlidir. Çünkü tahsilât noktasında da yüzde 40’lar civarında bir artışımız söz konusudur. Burada 15 personelimiz çalışıyor. Vardiyalı olarak çalışıyorlar. Kimyagerlerimiz, laborantlar, makine mühendisimiz ve elektrik birimde çalışan elektrikçi arkadaşlarımız, bilgi işlemcilerimiz var. Binanın diğer idari kısımların temizliğiyle ilgilenen personellerimiz var. Bizim şimdi 2012 yılı son verilerimize baktığımızda 6.5 trilyon civarında tahsilâtımız söz konusudur. Yani tahakkukun tahsilât oranına baktığımızda yüzde 70’lerin üzerinde bir tahsilâtımız gerçekleşiyor. Bu da bizim için önemli bir değer ve derecedir. Toplam aylık 30 milyar civarında masrafımız oldu. Böyle koskocaman bir tesisin günde 1 milyar gibi bir masrafı söz konusudur.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler