Kars SODES'le Hayat Buluyor

Kars SODES'le Hayat Buluyor

Sosyal Destek Projesi'nin (SODES), sosyal, kültürel, sportif, engelli ve yaşlı hakkı, gençlik eğitimleri, kurslar, oyun parkları, çevre düzenlemesi gibi yaşamın olmazsa olmazlarından olan daha bir çok alana hitap ettiği gerçeği her geçen yıl kendini biraz

Kars’ta da 2010 yılında başlanan ve bu yıl üçüncü dönemine girilen SODES yatırımlarında her geçen yıl proje sayıları artırılıyor ve kaynaklarda istenilen seviyede bölgeye aktarılıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın sağladığı ve milyon liraları bulan kaynakların daha sağlıklı kullanılması ve projelerin kabul görüp hayata geçirilmesi de son derece önemli. Bunun için de proje hazırlarken mutlaka uzmanlara danışılmalı ve kabulü için istenilen belgelerin harfiyyen yerine getirilmesi gerekiyor. Bunca sağlanan imkanlara karşılık bir çok projenin bakanlık nezdinde kabul görmediğinden yola çıkılarak bunun önemsenmesi ve titiz davranılması istenmekte. Bölgemize yapılacak olan yatırımların, sosyal ve kültürel alanın canlı tutulmasının sağlanması için dikkatin elden bırakılmaması gerekmekte. Geçtiğimiz günlerde Valilikte yapılan toplantı da bu gerçek su yüzüne çıktı ve bazı projelerin eksiklikler nedeniyle onaylanmadığı görüldü. Buna rağmen kabul gören projelerle bile bir çok önemli adım atıldığını göz önünde bulundurulursa Kars’ta ki kurumlar, yerel yönetimler ve STK’ların bu projeler üzerine daha da titizlikle gitmesi gerçeği de gün yüzüne çıkmış oldu. Herkesin elini taşın altına koyarak Bakanlıktan mir tek projenin bile geri dönmemesi için gayret göstermesi de önemsenmelidir. Çünkü bu nokta da eğer projelerin hazırlık aşaması önemsenmez ise Kars’a gelmesi beklenen katkı da ister istemez başka illere aktarılacaktır. Hem bu aksaklığın önüne geçilmesi, hem Kars’a yatırımların daha artırılması ve gelecek nesillerin yüzünü güldürebilmek, onlara daha rahat bir yaşam sunabilme adına harekete geçilmelidir.

Kars Valisi Eyüp Tepe’nin de, SODES’in masaya yatırıldığı toplantıda belirttiği gibi “projelerin hazırlık aşamasına önem verilmeli” mesajı asla unutulmamalıdır. Her ne kadar da Kalkınma Ajanslarının da devreye girmesiyle SODES’e ayrılan pay azalmış olsa bile asıl sorunun bu değil, bir çok projenin onaylanmaması gerçeği kendini rahatlıkla göstermekte. Çünkü, Kalkınma Ajansları da sonuçta bölgedeki tarım ve hayvancılık ve sanayi alanında bir çok yatırıma kucak açmaktalar.

SODES’in sıcak ve tatlı yüzünü unutmadan hareket etmek ve kente daha da yararlı olabilmek adına sorumluluklarımızı unutmamamız gerek.

Kars Valisi Eyüp Tepe, SODES’in 2010 yılından bu yana Kars’ta hayata geçirilmesi ve bu geçen süreçte çok önemli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirterek, bu projelerin son derece faydalı olduğunu söyledi ve “Devletimizle daha da iftihar ettim:” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonu’nda Vali Eyüp Tepe’nin Başkanlığındaki yapılan SODES Değerlendirme Toplantısı’nın ardından gözler SODES’e çevrildi.

SODES Projesi Uzmanı Nigar Gönülalan’ın Kars’ta bu üçüncü dönemi olan SODES’in bir çok projeyi desteklediğini ve bu projelerden de olumlu sonuçlar aldığını söylemesiyle SODES’in Kars’a kazandırdıkları da gözler önüne serilmiş oldu.

2010 yılında SODES’e dahil olan Kars’ta 2010-2011 yılında Kalkınma Bakanlığı’ndan sağlanan 5 milyon TL kaynak karşılığında yaklaşık 400 proje teklifi alındı. 120 proje Bakanlığa gönderildi ve 40 proje desteklendi. 2011-2012 yılı döneminde de ülke genelinde SODES in payı arttırıldığı için 13 proje artışıyla 53 projeye destek sunuldu. 2012-2013 döneminde ise 135 tane proje desteklendi ve SODES’ten yaklaşık olarak 16 milyon 540 bin 798 TL kullanılmak üzere tahsis edildi.

Kamu Kurum ve Kuruluşları, Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları ve

Sivil Toplum Kuruluşlarının proje yürütücüleri olduğu SODES’in alanı her geçen yıl daha da genişledi ve imkanlar artırıldı. Kültür-Sanat-Spor Projesi, Sosyal İçerme Projesi ve İstihdam Projeleri olarak 3 sınıfta toplanan projelerde bir dizi yatırım yapıldı.

Meslek Kursu, Mesleki Kursiyer, Halı Saha, Spor Alanı, Park-Bahçe-Oyun Alanı, Dershaneye Gönderilecekler, Geçici İstihdam, Etüt Merkezinden Faydalanan Öğrenci, Engelli Parkı, Kültür, Sanat, Spor ve Kursiyerlerin Yetiştirilmesi Ayrıca, Kütüphane, Gezi, Gençlik Merkezi, Çok Amaçlı Salon, Spor Kompleksi, Gezici Sinema, Kurslara Katılan Çocuk ve Genç, Hasta -Yaşlı Bakım Hizmetinden Faydalanılması gibi hizmetlerin kapıları açıldı.

Her geçen yıl artan projeler ve bunların hayata geçirilmesiyle birlikte kurumlarda, STK hizmetlerinde ve yerel yönetimlerde büyük oranda değişiklikler ve yenilikler görüldü. Sosyal ve kültürel hayat, teknolojiyle buluşma, proje üretimleri de bu olumlu gelişmelerin birer aynası oldu.

DEVLETİMİZLE DAHA DA İFTİHARLANDIM

Kars Valisi Eyüp Tepe de, SODES projesinin tabana yayılan, en kılcal damarlara kadar ulaşılmasını sağlayan son derece başarılı bir proje olduğunu söyledi. SODES Projelerinin; en küçük yaştaki öğrenciden, huzur evlerine kadar her yaş ve kesime ulaşabilen projeler olduğunu da vurgulayan Vali Tepe, devletin sağladığı bu imkanları da “Yapılan bu sunumlarla devletimizle daha da iftihar ettim.” sözleriyle pekiştirdi.

Önümüzdeki yıllarda il ve ilçelerde devletin halka ulaşması konusunda mükemmel bir araç olarak SODES projelerinin devam edeceğini vurgulayan Vali Tepe, bu projenin hazırlanmasında görev alan tüm çalışanlara da ayrı ayrı teşekkür etti.

Vali Tepe ayrıca, SODES’in “mükemmel enstrüman” olduğunu da vurgulayarak, “Hem kaymakamlığımız hem de kamu kuruluşlarımız hem de sivil toplum kuruluşları için faydalı bir projedir.” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler