Kars Suyunun İçilebilirliği!

Kars Suyunun İçilebilirliği!

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, içme suyu arıtma tesislerinde basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Kars Suyunun İçilebilirliği!

-ARITMA TESİSİNDE BASIN TOPLANTISI

-BAŞKAN BOZKUŞ: SUYUMUZDAN GÜNLÜK OLARAK NUMUNE ALIYORUZ

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, içme suyu arıtma tesislerinde basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Basın mensupları ile bir süre sohbet eden Başkan Bozkuş, daha sonra içme suyu arıtma tesislerini gazeteciler ile birlikte gezerek açıklamalarda bulundu.

Borluk Barajından isale hattı ile arıtma tesislerine kadar gelen içme suyunun kalitesi, temizliği, rengi ve kokusu ile ilgili olarak Artıma Tesisi Sorumlu Müdürü Koçak Ataş ile birlikte detaylı bilgi veren Bozkuş, suyun içilebilir olduğunu bir kez daha yineledi.

Arıtma tesislerine gelen suyun Selim ilçesinin Borluk köyünde olduğu için Borluk Barajı adını da aldığını kaydeden Bozkuş, “Barajdan gelen suyun isale hattı üzerinden arıtma tesislerinde gerekli işlemlerin yapılmasının ardından şehre su veriyoruz. Zaman zaman sağ sahilinde bir sızma olduğu ve bu sızmadan dolayı da sondaj yapılarak enjekte edilmektedir. Biz tabana yakın bir bölgeden su aldığımız için suyun bileşimindeki, içerisinde bulunan bileşimler ve olunması gereken metaller, olması gereken değerlerin üstünde değildir. Şimdi haklı olarak Devlet Su İşleri o anda tahliye kanallarını da kapatmış, sağ sahildeki sızmanın hangi ölçüler içerisinde olup olmadığını daha net görebilmek için tahliye kanalını kapattı. İster istemez baraj da su seviyesi yükseldi, yükselince tabi burada şimdi normalinde olması gereken bir takım malzemelerin de eksikliği söz konusu; Nedir? Çok kademeli vana sistemi olabilir. Bunun eksikliğini görebiliriz veya şamandıra sistemi olabilir. Onları da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzle görüştüğümüzde önümüzdeki bir çalışma kapsamında bunları da değerlendirecekler. Yani suyun seviyesi yükseldiği zaman içerisinde mangan metali tavana çöktü bizde, seviye yükseldiği için burada kademeli yani bir vana sistemi olmadığı için tabana yakın bölgeden su alıyoruz. Ama kademeli bir vana sistemi olsaydı yüzeyden alırdık. Yüzeydeki mangan miktarı çok fazla değil. Burada mangandan bahsediyorum. İşte suyun renginin sarı olmasının nedenine geleceğiz. Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu değerler var. Suyun bileşimindeki, metallerin değerleri. İşte burada yani demir ne kadar bulunması lazım, alüminyum ne kadar olması lazım, mangamdan bahsediyor, amonyumdan bahsediyor, ekoli dediği bakteri olayından bahsediyor, bulanıklık değerinden bahsediyor. Bunların olması gereken değerler var. Bu değerlerin altına veya üstüne düştüğü zaman dışarıdan kimyasal destekle bunu düşürebiliyoruz veya  yükseltebiliyoruz, bu da otomatik olarak yapılıyor. Suyun içerisinde bulunan bir mangan metali var. Bunların belirli bir ölçüleri var. Mesela manganın litrede 0.05 mg seviyelerinde olması lazım.” diye konuştu.

Öte yandan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Sağlık Müdürlüğü’nün her ay belli noktalardan numuneler alarak analiz yaptığını da dile getirerek, “Yapılan bu analizlerin sonucunda Sağlık Müdürlüğü bize, ‘işte sizin suyunuzda içerisindeki bileşimlerden şunlar şunlar üst seviyededir’ dedi. Bunların düşürülmesi ister istemez bize bildirilecektir. Bizde onların yani rapor sonuçlarını beklemeden sağ olsun arkadaşlarımız 5-6 mahallede numune aldılar, oralarda analiz yaptılar. Oralarda da aynı sonuçlar çıkınca ister istemez değerleri eşitlemek için dışarıdan kimyasal madde veriyoruz. İstenilen değerleri eşitlemek için her gün sudan numuneler alıyoruz ve olması gereken değerlerde değilse, elimde en az 6 aylık ihale edip aldığımız kimyasal değerler var ve biz bu kimsayal değerleri yeri geldiği zaman kullanıyoruz.” dedi. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler