Kars’ta Gezilip Görülecek Başlıca Turizm Alanları

Kars’ta Gezilip Görülecek Başlıca Turizm Alanları

Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti (KKDGC) Başkanı Ercüment Daşdelen’in derlemesi…

Kars, Şehir merkezinin dışında yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor.

Tarih boyunca önemli medeniyetlere yaptığı ev sahipliğinin izlerini Türkiye’nin en doğu sınırında ki bu şehrin her köşesinde görmek mümkün. M.Ö. XIII bin yıldan beri birçok medeniyetin yaşadığı tarihi şehirlere kadar Kars görülmesi gereken bir tarih hazinesidir.

Tarih ve Doğanın iç içe girdiği Kars’ta savaşlar, kahramanlıklar ve trajedilerle bezeli tarihi anılar, eserler ve anıtların sardığı şehir, havası, gölleri, nehirleri ve kayak tesisleriyle farklı bir boyut kazanmıştır. Kars’a gelen bir kişinin 3 gününü ayırarak gezip göreceği birçok turizm alanı bulunmakta.

Kars şehir merkezine 2 kilometre mesafede ki Kars kalesi 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin emri ile yaptırılmıştır. 90 metre uzunluğunda 4 kapısı bulunan Kars kalesinde Kale burçları, Celal Baba Türbesi ve Mescidin yanı sıra kaleden şehre bakışta ayrı bir görünüm oluşturuyor.

Kars’a 90 kilometre mesafede bulunan Çıldır gölü il için önemli bir turizm potansiyeli. Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 kilometrekare alanı ile Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Gölün en derin noktası 42 metredir. Kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanması yapılıyor.

Kars’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kuyucuk kuş gölü Kars Akyaka karayolu üzerinde yer alıyor. Toplam alanı 218 hektar olan gölün suyunun asitli olması nedeniyle balık yetişmemektedir. Göl çevrede bulunan su kuşlarının beslenme ve barınma yeridir. 380 kuş türü bulunan göl, Orman Genel Müdürlüğünce 1990 yılında su kuşları koruma ve üretme sahası olarak koruma altına alındı.

Kentin önemli turizm alanlarından biri olan Anı antik kenti Kars’a 45 kilometre uzaklıktaki Ocaklı köyü sınırları içerisinde bulunuyor. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, "dünya kenti", "medeniyetler beşiği", "binbir kilise" ve "40 kapılı şehir" olarak da adlandırılan Anı Ören Yerini (Anı Antik Kenti) herkesin görmesi gerek.

Türkiye Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehrinin batı yakasını oluşturan Anı, volkanik tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehri olma özelliğinin yanı sıra Anadoluya İpek yolu üzerinden girişte ilk konaklama şehri ve ticaret merkezidir.

Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi’nin manevi hocası ve Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamış olan Hasan-ı Harakani’nin Kars’ta bulunan türbesini ziyaret etmek için 81 ilden ve yurt dışından çok sayıda insan Kars’a gelerek Harakani türbesini ziyaret ederek dilekte bulunuyor.

Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için yola koyulan ve 1033 yılında Kars’ta bulunan Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşen Ebu-l Hasan El Harakani Hazretleri’nin türbesi her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ederek dua ediyor.

Kars Kalesi’nin altında bulunan Hasan-ı Harakani Türbesi’ni ziyaret edenler, burada tutulan dileklerin yerine geldiğini belirtiyor.

Kars’a 53 kilometre uzaklıkta bulunan Sarıkamış Doğal güzellikleri ve altyapısı ile Türkiye’nin en önemli kayak tesislerinden birisi olma özelliği taşıyor. Kayak için ideal kar çeşidine ve müthiş doğal güzelliğe sahip kayak merkezinde saatte 2400 kişi kapasiteli bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi bulunuyor. İstanbul'dan uçak ile yola çıktığınızda en geç 2 saat sonra ayaklarınıza kayaklarınızı geçirip dünyanın en güzel pistlerinden birinde kayağa başlayabilirsiniz. Toplam Pist Uzunluğu 25 km'dir. Pistler 2 etaplı olup, zirveden 1.etap' a kadar 5 pist, 1.etaptan aşağıya kadar ise 2 pist vardır. İlaveten zirveden Karanlık Dereye 2 pist inmektedir. Bu bölgede 200 m'lik half-pipe (snowboard) pisti bulunmaktadır. Nisan ayının ortalarına kadar kayak yapılabilmektedir.

Türkiye’nin yöresel mutfağı zengin olan Kars’ta, kebaptan, sebze yemeklerine, çorbadan tatlı çeşitlerine onlarca farklı çeşit bulunuyor. İlde ki bu zengin yemek kültürünün sırrı pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasında ve tarihi ticaret yollarının üzerinde bulunmasında gizlidir. İlin coğrafi özellikleri ile yemeklik malzemelerin doğal ve organik olması da bu farkın nedenleri arasında sayılabilir.

Kaz kurutması ve Piti Kars’ın başlıca meşhur yemekleri arasında yerini alır. Yörede yetişen evelik otu kurutularak pirinç, mercimek, un ve tereyağı katılarak yöreye has evelik çorbası Kars’ın kış çorbası olarakta bilinir.

Kars’ta hemen her lokantanın özel bir yemeği bulunuyor. Müşteriye sunulan spesiyaller mekanın en iyi yemeği olarak kabul edilir. Şehirde hayat erken başladığı ve erken bittiği için lokanta ve pastane gibi mekanlar sabah 07.00’da açılır gece 23.00’da kapanır. Restoranların ve pastanelerin büyük bir bölümünde kredi kartı geçerlidir.

Kars özellikle bazı gıda maddelerinin üretiminde dünya çapında ün kazanmıştır. Kars balı, kaşarı, gravyeri, tulum peyniri bunların başında gelen ürünleridir. Hayvancılığın en önemli ekonomik faaliyet olduğu Kars’ta organik et ve et ürünleri alınması tavsiye edilir.

Havayolu ulaşımının da ile büyük faydası vardır. 2003 yılında başlatılan bölgesel havayolu taşımacılığı projesi kapsamında Kars’ın yurt içi ulaşım alternatifleri de arttı. Kars’tan İstanbul ve Ankara’ya her gün, İzmir’e ise hafta da üç gün karşılıklı uçuşlar yapılmaktadır. 

kars’ta-gezilip-gorulecek-baslica-turizm-alanlari-(1).jpgkars’ta-gezilip-gorulecek-baslica-turizm-alanlari-(2).jpgkars’ta-gezilip-gorulecek-baslica-turizm-alanlari-(3).jpgkars’ta-gezilip-gorulecek-baslica-turizm-alanlari-(4)-001.jpegkars’ta-gezilip-gorulecek-baslica-turizm-alanlari-(5).jpgkars’ta-gezilip-gorulecek-baslica-turizm-alanlari-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler