Kars'ta Kontör dolandırıcılığı hutbeye taşındı

Kars'ta Kontör dolandırıcılığı hutbeye taşındı

Kars Emniyet Müdürlüğü, İl Müftülüğü ile işbirliği yaparak son zamanlarda vatandaşları telefonla arayarak para veya kontör isteyen dolandırıcılara karşı, Cuma hutbesinde cemaate uyarıda bulundu.

 

Kars Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü (TDP) ekipleri, hazırladıkları uyarı broşürlerini, cami cemaatine ve şehrin en kalabalık cadde ve sokaklarında vatandaşlara dağıttı.
 
Son günlerde ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da vatandaşların telefonla aranarak, kendilerini kamu görevlisi, savcı, hakim, polis ya da rütbeli asker gibi tanıtan dolandırıcılar tarafından mağdur edildiğini görüldü.
 
Telefondaki dolandırıcıların, aradıkları kişileri inandırmak için polis telsizi sesi dinleterek çeşitli şekillerde para istediklerini gerçeğinden de yola çıkan TDP ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce tüm cep telefonu abonelerine son olarak Ağustos ayı içerisinde ‘Hiçbir polis, savcı ve kamu görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155’i arayın” şeklinde uyarı mesajı gönderilmesine ve basın aracılığıyla yapılan uyarılara rağmen vatandaşlar halen mağdur ediliyor.
 
Vatandaşlardan istenilen ise, bu tür dolandırıcılık olaylarıyla karşılaştıklarında, kesinlikle para veya kontör göndermemeleri ve özellikle özel bilgilerini bu şahıslara vermemeleri. Vatandaşlar, bu durumla karşılaştıklarında derhal, 155’i veya 0 474 2126827 ve 0 474 2126820 numaralı telefonları aramaları. Ayrıca en yakın polis merkezine veya ekiplere bilgi vermelerinin mağduriyetlerinin önlenmesine yardımcı olacağının unutulmaması.
 
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından dağıtılan uyarı broşürlerinde ise “Bilindiği üzere; Son zamanlarda dolandırıcılık yapan şahıslar tarafından arayan numaraya ya da bir başka numaraya yönlendirilmek suretiyle vatandaşlarımızdan yüklü miktarda kontör yüklemesi veya para istenmektedir. Genellikle arayan kişiler kendilerini rütbeli bir asker ya da Emniyet Görevlisi, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kurumun yetkilisi olarak tanıtarak vatandaşlarımız kandırılmaktadır.” denildi.
 
BÜTÜN GÜÇLER BERABER HAREKET HALİNDEYİZ
Kars Emniyet Müdür yardımcısı Ahmet Aydemir, vatandaşların dolandırılmamaları için gerekli bütün uyarıları yaptıklarını ve bugün de Cuma Hutbesinde konunun ele alındığını söyledi. Aydemir, “Özellikle son zamanlarda vatandaşlarımız dolandırılmakta. Bu rakam olarak çok ciddi boyutlara gelmektedir. Özellikle bir ön çalışma yapılarak ildeki hakim savcı diğer ilçe amirler polis yetkilileri isimleri öğrenilmek suretiyle vatandaşlarımız kullandıkları cep telefonlarıyla aranılmakta. Arayan şahıs kendisini komiser yada komiser yardımcısı yada terörle mücadeleden bir rütbeli kişi olarak tanıtıyor.hesaplarının terör örgütü tarafından boşaltılmış olduğu yada hattının terör faaliyetlerine kullanıldığı gerekçesiyle vatandaşlarımızı baskı altına almaktalar. Sonrasına yönelik bu çalışmaların devam ettiğinden savcının kendileriyle birlikte olduğunu örgütü çökertmek için maddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu söyleyip vatandaşımızı baskı ve korku altına alıyorlar. Panik oluşturup hesaplarını boşaltıyorlar. Vatandaşımıza bankada hesaplarında para olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorlar. Olmadığında kredi kartının var olup olmadığını soruyorlar kredi kartı veya bankada parası varsa bunu kimseye belli ettirmeden bankaya gidip hesapta ki parayı kendi hesaplarına aktarmaya çalışıyorlar. Para yoksa kredi kartından nakit çektirip verecekleri hesap numaralarına aktarılmasını istiyorlar. Bu şekilde ilimizde de ciddi mağduriyetler söz konusudur.” dedi.
 
ULUSAL VE YEREL ÇAPTA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Bunlara yönelik olarak ulusal ve yerel çapta birtakım çalışmalar içinde olduklarını da vurgulayan Aydemir, “Ulusal anlamda zaman zaman dolandırıcılık işlerine karşı vatandaşımızın cep telefonlarına mesaj gönderilmekte. Ayrıca ulusal bazda da bu konu haber yapılmaktadır. Gerek görsel medya gerekse yazılı basın vatandaşımızı bilinçlendirmektedir. Biz emniyet müdürlüğü olarak toplum destekli şubemizle vatandaş ziyaretlerinde huzur toplantılarında muhtarlarla yapılan görüşmelerde vatandaşı hırsızlık, dolandırıcılık bu gibi konularda bilinçlendirmeye çalışıyoruz ancak özellikle telefonla yapılan dolandırıcılık çalışmalarına yönelik vatandaşımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bugün başlattığımız bir çalışma toplum destekli şubemiz bir broşür hazırladı, telefonla yapılan oyunlara yönelik olarak yöntemleri vatandaşımız bu durumla karşılaştığında ki hareket şekillerini anlattığı bir broşürden oluşuyor. Bu broşür Cuma olması sebebiyle büyük camilerde dağıttık merkez camide hutbe okuttuk. Köylerdeki camilere ulaştırmaya çalışıyoruz. Okullarda kahvelerde insanların yoğun olduğu mekanlar da asmak dağıtmak istiyoruz.” diye konuştu.
 
DEVLET HİÇBİR ŞEKİLDE TERÖR ÖRGÜTÜNÜ ÇÖKERTMEK İÇİN VATANDAŞTAN PARA ALMAZ
Aydemir ayrıca, “Sizin aracınızla da bu durumla karşılaşan insanların panik yapmamasına kendi herhangi bir suçun içinde değiller zaten bu nedenle suçu olmayan insanlar rahat olmalı kendinden emin olup telefonda kendisinden yapılmasını istediklerini yapmayıp ilk fırsatta telefonu kapatıp 155 telefonlarımızdan yada en yakın birimlere gelip konunun teğinini isteyebilirler. Devlet hiçbir şekilde terör örgütünü çökertmek için vatandaştan para almaz yapılması gerekiyorsa devletin imkanı var böyle karşılayabiliriz. Özellikle vatandaşın bilinçli olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
 
DOLANDIRILIKTA NE GİBİ YÖNTEMLER UYGULAMAKTA?
Dağıtılan broşürlerde şu bilgiler yer aldı
“Örnek 1- Vatandaşlarımızın cep telefonlarına herhangi bir numaradan cevapsız bir çağrı geliyor. Bir süre sonra numarası aranıyor ve cevap verildiğinde kendilerini herhangi bir kurumun yetkilisi, rütbeli bir asker, Emniyet Görevlisi veya Cumhuriyet Savcısı olarak tanıtıyorlar. Aranan vatandaşlarımıza haklarında herhangi bir tahkikatın yapıldığını ve bu tahkikatın yapılabilmesi için de kendilerinin telefon kontörüne veya paraya ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek belirttikleri her hangi bir numaraya kontör yüklemesi veya belirttikleri hesaba para yatırmaları sağlanıyor.
 
Bu şahıslar şüphe uyandırmaması için telefonla görüşürken vatandaşlarımızın da duyacağı şekilde telsiz konuşmalarını da yayınlayarak vatandaşlarımızı bu yolla kendilerine inandırıyorlar. Başlangıçta az miktarda kontör yüklenmesi veya para yatırılması sağlanıyor ve sonrasında devamlı kontör yüklenmesi ve para yatırılması için çeşitli bahaneler uyduruyorlar.
 
Vatandaşlarımız bu konuda bilgilendirildiğinde ve bu tür eylemler emniyet birimlerince deşifre edildiğinde bir başka yöntemle vatandaşlarımızın duyguları suiistimal ediliyor.
 
Örnek2- Tanınmış firma isimleri de verilerek ‘yüklü miktarda hediyeler kazandınız’ hemen ……. Belirtilen numarayı arayınız, ya da arayınca kazanacaksınız şeklinde telefonlara yazılı ya da sözlü mesajlar göndererek vatandaşlarımız bu şekilde kandırılmaktadır.
 
Örnek3-Telefonlarınızın sim kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu tespitin yapılabilmesi için kontör gönderilmesi gerektiği söylenilmektedir.
 
Örnek4- Sizin ya da bir başka vatandaşın cep telefon numaralarının suç örgütleri tarafından kullanıldığını ve yüklü miktarda fatura geleceğini, bu şahısları tespit etmek için ülke genelinde operasyon yapacaklarını, bunun için de en yakın telefon bayisine gidilerek belirtecekleri cep telefonu numaralarına kontör yüklenmesini, ya da belirttikleri banka hesabına para yatırılmasını, operasyon bittikten sonra haber vereceklerini, devletin operasyon sonrası yapılan masrafları geri ödeyeceği söylenerek kontör veya para talep edilmektedir.
 
Örnek5- Genellikle arayan kişiler kendilerini rütbeli bir asker, Emniyet Görevlisi, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kurumun yetkilisi olarak tanıtarak vatandaşlarımızın Vali, Komutan ya da müdür eşlerinin veya yakınlarının aradıkları telefondan rahatsız edilmekte olduğunu söyleyerek vatandaşlara her hangi bir telefon numarasına kontör yükletilmekte, kontör kartının şifresini söylemesi ya da belirttikleri hesaba para yatırmaları istenmektedir.
 
Örnek6- Arayan kişi kendisinin banka görevlisi olduğunu söyleyerek vatandaşlarımızın kendilerinin veya yakınlarının kimlik ya da banka hesap bilgilerini istemektedir.
 
BÖYLE BİR DURUMDA NE YAPILMALI?
Ücretsiz olan 155 polis imdat telefonunu arayarak yardım isteyin.
Cep telefonunuzdan arayan numarayı silmeyin.
Mahallenizde bulunan mahalle polisinizle irtibat kurun.
Ya da telefonunuzdan arayan numarayı engelleyin.
Polis Merkezini arayarak bilgi edinin.
Bu tür şahıslara kesinlikle kimlik bilgilerinizi vermeyin ve inanmayın.
Polis Merkezi telefonu: 0474 21268 27 - Polis İmdat:155
Asayiş Şube Müdürlüğü Telefonu: 0474 2126820 - TDP: 0532 1133299
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler