Kılıç, TBMM’de AK Parti grubu adına konuştu!

Kılıç, TBMM’de AK Parti grubu adına konuştu!

Kars Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurul toplantısında konuştu.

Kars Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç'ın, muhalefetin araştırma önergesi üzerine AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurul toplantısında yapmış olduğu konuşma şöyle:

“Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; hepinizin bildiği gibi, günümüz dünyasında insanların, toplumların, hatta devletlerin, hatta bölge ülkelerinin tek başına mücadele edemeyeceği, kolektif mücadeleye ihtiyaç duyulan alanlardan birincisi nükleer savaştır, tehdittir; ikincisi, yapay zekânın dünyayı getirdiği noktadır ve bunlardan da önemlisi, iklim değişikliğidir. İklim değişikliği, ne yazık ki tarımın da en çok etkilendiği, tarımın açık olduğu, iklimin bütün etkilerini tarım üzerinde gösterdiği bir alan.

Saygıdeğer milletvekilleri, tabii, konuşmacı milletvekili arkadaşlarımızın tarım politikalarımızla alakalı birtakım eleştirileri oldu. Şimdi ben, açıkçası daha önce bu konularla alakalı çok cevaplar verdiğimiz için, aynı şeylerin tekrar tekrar yazılıp getirildiğini gördüğüm için bunların üzerinde durmadan, bugün güncel olan, bugün burada Türk çiftçisinin, köylüsünün bizden beklediğine cevap olsun diye günceli değerlendirmeyi daha uygun buluyorum.

Evet, ülkemizde gerek yağış miktarında gerekse zamanlamasında ekim 2020'den Mayıs 2021'e kadar bu ekim dikim döneminde ortalama yüzde 30 civarında azalma var. Bazı bölgelerde, örneğin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu yüzde 40'lara ulaşıyor, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 38'lerde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 36'larda; Ege, Marmara, Akdeniz, biraz daha ılıman ve nemi olan bölgelerde biraz daha düşük, Marmara'da biraz daha iyi ama yağış miktarında ortalama yüzde 30 azalma ve zamanlamasında da sıkıntılar var. Bu, tabii ki üretimimize, çiftçimizin üretim miktarlarına yansıyacak. Ülkemiz genel olarak bu sıkıntıdan etkilenmeyecek arkadaşlar çünkü gerek TMO aracılığıyla gerekse diğer kurumlarımız aracılığıyla bunlar daha önceden tahmin edildiği için buna yönelik önlemler alındı yani. Ama bizim geçen yıldan kalan stoklarımız da var, yine pandemiden kaynaklı sıkıntılardan, tedbir olarak aldığımız stoklarımız da var. Bunlardan etkilenmeyeceğiz. Etkilenen kim? Üreticilerimiz, çiftçilerimiz. Onlarla alakalı da… Şimdi, sayın milletvekillerimiz, tabii, yaptıklarımızı ve AK PARTİ'nin çiftçiye bakışını bildikleri için, bizi de onlar iyi tanıdıkları için yapacaklarımızı ön alacak şekilde şimdiden söylüyorlar. İllerimizde tespitler yapılmaya başlandı. Sigortalı olanlar zaten etkilenmeyecek, sigortası olmayanlarda da ürün kaybı miktarı kadar, özellikle üretim zamanlarında, istihsali yapıldığı zamanlarda yapıyoruz ki çiftçinin ilave kaybı olmasın, tam karşılığını bulalım ve bunlar da hükûmetimiz aracılığıyla karşılanacak.

Ayrıca Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Strateji Başkanlığı bununla alakalı, neler yapılacağıyla alakalı da çalışma yapıyor. Çiftçimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mağdur edilmeyecek diyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler