Metro Kars’ta Üreticilerle Buluştu!

Metro Kars’ta Üreticilerle Buluştu!

Metro Toptancı Market, Kars'ta üreticilerle bir araya gelerek Kars kaşarı hakkında hijyen ve gıda güvenliği eğitimi verdi.

Metro Kars’ta Üreticilerle Buluştu!

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Metro Toptancı Market, Kars’ta üreticilerle bir araya gelerek Kars kaşarı hakkında hijyen ve gıda güvenliği eğitimi verdi.

Metro Toptancı Market, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle bölgenin en önemli yerel ürünlerinden biri olan Kars Kaşarını imal eden üreticilere, temel hijyen kuralları, iyi üretim teknikleri ve gıda güvenliği uygulamaları hakkında eğitim verdi.

Grand Ani Otel’de düzenlenen eğitim toplantısına Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Metro Toptancı Market Türkiye Gıda ve Gıda Dışı Satınalma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Metro Toptancı Market Satınalma Grup Müdürü Ayşin Işıkgece, Metro Toptancı Market Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve çok sayıda Karslı üreticiler katıldı.

Türkiye’nin yerel değerlerine sahip çıkan ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla çeşitli projelere imza atan Metro Toptancı Market, yerel üreticilere olan desteğine bir yenisini ekledi. 25 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Metro Toptancı Market, yerel ve geleneksel lezzetleri Türkiye’deki ve dünyadaki çeşitli satış noktalarında tüketicilerle buluşturuyor. Raflarında yer alan ürünlerin kalitesine büyük önem veren Metro, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, Kars Kaşarı imal eden yerel üreticilerle bir araya geldi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan eğitim programının açılış konuşmasını Metro Toptancı Market Türkiye Gıda ve Gıda Dışı Satınalma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt yaparak, “Bugün bu başlangıcı olan toplantımızda, birçok üretici arkadaşlarımız bizimle birlikte, onlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Dün Kars Valisi Günay Özdemir ve Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçata’yı ziyaret ettiğini dile getiren Rudelt, yaptığı görüşmeler hakkında kısa bilgiler verdi. Görevi gereği yaklaşık 2,5 yıldır İstanbul’da yaşadığını dile getiren Rudelt, “Bir Alman olarak bunu kendi gözlerimle görüyorum bu ülkede çok büyük bir kültür, çok büyük bir derinlik var coğrafi işaretli ürünler ile alakalı olarak. Coğrafi işaretli ürünler konusu, bu tip değerleri açığa çıkartmak, altını çizmek adına çok önemli bir konu. Bize çok yardımcı olabilecek bir konu. Buradaki değerleri yüceltmek adına. Bugün Türkiye’de mağazalarımıza baktığınız zaman, 31 tane mağazamız var. 50 tane coğrafi işaretli ürün olduğunu görüyoruz. Ama biz Metro Toptancı Market olarak, bu değerleri sadece 31 mağazamızda Türkiye’de değil, aynı zamanda dünyada bulunan diğer mağazamızda da satmaya başladık.” diye konuştu.

Metro Toptancı Market Satınalma Grup Müdürü Ayşin Işıkgece ise coğrafi işaretli ürünler hakkında bilgi vererek, “Bu konu Türkiye’de çok çok önemli bir konu. Birçok ülkede çok net bilinmesine rağmen, ülkemizde gerçekten çok yeni anlaşılan ama çok çok değerli bir konu. Coğrafi işaretli ürünler nedir diye baktığımızda çok kısa bir tanımını yapmak istiyorum. Coğrafi işaretli ürünler sadece o bölgede üretilen ürünlerdir.” dedi.

Daha sonra Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün bir konuşma yaparak, “İnsanlar için vazgeçilmesi mümkün olmayan gıdanın sürdürülebilir ve güvenilir temini, toplumların sağlığı, geleceği ve bağımsızlığı açısından son derece önemlidir. Süt ve ürünleri gibi hayvansal gıdalar, insanın beslenmesinde çok önemli yeri olan temel gıda maddelerinden birisidir. Süt sektörü birçok ülkede tarım ekonomisinin büyük, aynı zamanda en dinamik parçasıdır. Günümüzde süt yetiştiricilerinin en önemli amacı; kalitesi yüksek olan süt üretmek ve bunları yüksek fiyatla pazara sunmaktır. Süt ve süt ürünlerindeki lezzetin bozulması; sütte mikropların çoğalması, enzimlerin miktarındaki artış, sütün yetersiz soğutulması, sütün çiftlikten saklama tanklarında dondurulması, aşırı çalkalanması, süte meme temizliği amacıyla kullanılan solüsyonlarının karışması, ineklerin yetersiz beslenmesi, sağılan sütün hemen soğutulmaması sütün işlenmesi sırasında hijyen katkı maddelerine varıncaya dek birçok husus ürünlerin kalite ve lezzetini etkilemektedir. Böylesi büyük bir öneme sahip olan sütün, tüm faydalarından azami olarak yararlanılabilmesi için, hayvanlarımızın sağlıklı olması doğru beslenmesi, yetiştiricilerimizin de hijyen ve sanitasyon konularında bilinçli olması kadar sütün işleyen mandıralarımızın da asgari hijyeni taşımaları şattır.” şeklinde konuştu.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ise, buluğumuz bölgenin özellikle ilimizin önemli bir hayvancılık bölgesini olduğunun altını çizerek, “Bu nedenle ilin kalkınmasında süt sanayisinde küçük ve orta ölçekli mandıraların önemli bir yeri vardır. Sayıları çok az olan modern süt sanayileri hariç tutulursa bölgede kaşar peyniri üretiminin büyük bir bölümü mandıra olarak adlandırılan ve mevsimlik olarak çalışan küçük işletmelerde gerçekleştirilmektedir. Bu küçük işletmeler iç ve dış talebi karşılamaktan oldukça da uzaktırlar. Bu işletmeler son zamanda büyük çoğunluğu modernize edilmiş Kars ilinde süt sanayisinin gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Kars Valisi Günay Özdemir de bir konuşma yaparak, bugünün Kars için önemli günlerden birisi olduğuna işaret ederek, “Çünkü Kars’ın yerel ürünlerinin uluslararası anlamda nasıl tanıtılabileceği, nasıl pazarlanabileceği ile ilgili çok önemli bir tartışmanın ve buluşmanın içerisindeyiz. Onun için her zaman söylüyorum, Kars bölgenin ve belki de dünyanın önemli merkezlerinden birisi olacaktır. Son dönemlerde ülkelerden ziyade bakıyorsunuz iller veyahut şehirler markalaşıyor. Onun için sosyal meydanın, iletişimin çok yoğun olduğu bir dönemde Kars’ın da artık, dünya markası olma yolunda adımlar atması gerekiyor. Yani biz komşu illerimizle yarışmadan ziyade, kendi içerimizde kendimize güvenerek, bir dünya markası olmamız gerekiyor. Onun için biz Kars’ı kültürel anlamda, ekonomik anlamda ve birçok alanda yerel değerleri var.” şeklinde konuştu.

Peynir Üretiminde Gıda Güvenliği Eğitimi’nde yerel üreticiye bilgilerini aktaran Metro Toptancı Market Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel de, tedarikçileri gıda güvenliği konusunda eğiterek bilinç seviyesini artırmayı çok önemli bulduklarını, geleneksel ürünlerin en kaliteli olanlarını Türkiye’de ve dünyada bulunan tüm Metro mağazalarına ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından protokol ve şirket yetkilileri toplu bir fotoğraf çektirdiler. Daha sonra üreticiler ile 2 ayrı oturum halinde üreticilere, temel hijyen kuralları, iyi üretim teknikleri ve gıda güvenliği uygulamaları hakkında eğitim verildi.

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(11).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(1).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(2).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(3).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(5).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(7).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(4).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(9).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(6).jpg

metro-kars'ta-ureticilerle-bulustu!-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler