Sarıkamış Şehitleri Arslan'la TBMM'de Anıldı!

Sarıkamış Şehitleri Arslan'la TBMM'de Anıldı!

Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TBMM Genel Kurulunda Gündem dışı söz alarak Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerini Meclis gündemine taşıdı.

Sarıkamış Şehitleri Arslan'la TBMM'de Anıldı!

Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TBMM Genel Kurulunda Gündem dışı söz alarak Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerini Meclis gündemine taşıdı.

Arslan, Sayın Başkanım, saygıdeğer milletvekilleri; ben de bütün insanlığın sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yıl geçirmesi temennisiyle herkesin yeni yılını kutluyorum.

22 Aralık 1914 Sarıkamış Harekâtı’nın 99’uncu yıl dönümü münasebetiyle düzenlenecek olan şehitleri anma etkinlikleri kapsamında söz aldım. Herkese saygılar sunuyorum, çok teşekkür ediyorum.

“Sarıkamış şehitlerini anmak” derken  önce o coğrafyadan başlamak lazım, 1000’li yıllarda Anadolu’ya gelip 1033’te şehit olan Ebû’l Hasan Harakânî ve arkadaşlarından başlamak lazım ve yine 1064’te Anadolu topraklarına giren Sultan Alparslan ve arkadaşlarından bahsetmek lazım, Sarıkamış şehitlerinin olduğu ana yani bundan doksan dokuz yıl öncesine gelinceye kadar o coğrafyada verdiğimiz 1,5 milyon şehitten bahsetmek lazım. Dolayısıyla, bütün bunlardan bahsedince Anadolu topraklarının, bu coğrafyanın ne kadar önemli olduğunu, ne kadar ecdadın kanıyla sulanmış olduğunu iyi bilmek ve bunu gençlerimize iyi aktarmak lazım.

Sarıkamış’ta ne oldu? Sarıkamış’ta Balkanlardan, Selanik’ten, Bağdat’tan, Irak’tan, Suriye’den, Filistin’den, Yemen’den, Anadolu coğrafyasının dört bir tarafından ecdat geldi. Ecdat geldi, ecdat sadece vatanı düşünmedi; sadece milleti, memleketi, bunların uğruna donmayı değil, bunların uğruna şehit olmayı göze aldı.

Sadece bununla ölçmemek lazım. Sarıkamış olmasaydı Çanakkale belki de olmayacaktı. Sebebi şu: Güneyden Çanakkale üzerinden istila, kuzeyden Karadeniz üzerinden İstanbul’u istila düşünülmüştü ve Anadolu toprakları böylece peşin peşin peşkeş çekilmiş, bölünmüştü. Hâlbuki, Sarıkamış, Kafkaslarda Rusları bloke edince sadece Çanakkale’de güneyden gelen düşmanlara mücadele ettik ve Çanakkale’yi böyle kazandık. İşte, onun için Çanakkale’yi, Sarıkamış’ı, ecdat her nerede kanını döktüyse, Türkiye’nin, Anadolu’nun her toprağındaki ecdadı böyle yâd etmek, böyle anmak lazım. Onun için, Ulu Önder Atatürk geleceğimizi gençlere emanet ettiyse bunları bugünkü gençlere iyi anlatmak lazım ancak gelecek genç nesillere de iyi aktarmak lazım. Geçmişimizi iyi bilmez isek geleceği sağlıklı kuramayız. Bunu bilerek, bu düstur üzerine, geçen yıl 20 bin kişi yürüdü, bu sene 30 bin kişi yürüyecek. Önümüzdeki yıl, 100’üncü yılda 100 bin kişi yürüyecek. Gençler ecdadını böyle yâd edecek, şühedanın izinde böyle yürüyecek. Onun için teşekkürü hak eden birçok kişi var, birçok kurum var. Sayın Başbakan ve hükûmetlerimiz Sarıkamış’ı, Çanakkale’yi gençlerin ve ülkenin gündemine getirdiğinden beri Sarıkamış utancımız değil, gururumuz olmuştur. Sarıkamış’da yenilmiş olabiliriz ancak Sarıkamış’ı sadece bir yenilgi olarak görmemek gerektiğini zaten izah ettim. Dolayısıyla, bu konuda Sayın Başbakana, Hükûmete, birçok bakanlığın katkısı var, birçok kurumun katkısı var, onlara teşekkür etmek lazım.

Biz Kars milletvekilleri olarak, biz Hükûmet olarak neler yapıyoruz, neler yapmaya çalışıyoruz, bir iki cümle de ondan bahsedeyim. 99 metre yüksekliğinde bir anıt yapıyoruz Kazımpaşa tepesine. 96 metrekare bayrağa haiz, âdeta o coğrafyada her yerden gözükebilecek bir anıt yapıyoruz.

Onunla birlikte, 850 metrekare kapalı alana sahip olan hilal şeklinde bir tören alanı ve bu tören alanının önünde de 55 metre yıldız şeklinde bir tabanı olan bayrak direği yapıyoruz.

Yine, Sarıkamış Harekâtı’nın tanıtım ve araştırma merkezi: 35 bin metrekare üzerine kurulu, 11 bin metrekare kapalı alanı olan ve inşaat ihalesine çıkılmış, 9 Ocakta inşaat teklifleri alınacak olan, kümbetlerle çevrili, hilal şeklinde bir başka tanıtım ve araştırma merkezi yapıyoruz. Bu konuda, TOKİ’ye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza, Milli Parklar Genel Müdürlüğümüze çok çok teşekkür ediyoruz.

Tabii, sadece, bununla kalmıyoruz. Ecdadın kanıyla suladığı toprakların hakkını vermek için; Kars’ta, Sarıkamış’ta, Kağızman’da, Selim’de, Arpaçay’da, Akyaka’da, Digor’da ve Susuz’da, her yerde bölünmüş yollar yapıyoruz, demir yolları yapıyoruz, hastaneler, barajlar yapıyoruz, turizm yatırımları yapıyoruz. 

Bu konuda, ben, 5’inde anma etkinliğimizde bizimle birlikte yürüyecek herkese şimdiden saygılar sunuyorum.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler