Selim Aşıklar Bayramı'nda İlk Er Meydanı!

Selim Aşıklar Bayramı'nda İlk Er Meydanı!

Kars'ın Selim İlçesi'nde Kaymakamlık ve Belediye'nin işbirliği ile birincisi düzenlenen Uluslararası Aşık Rustem Alyansoğlu Aşıklar Bayramı ve Festivali'ne yağlı güreşler damgasını vurdu.

Selim Aşıklar Bayramı'nda İlk Er Meydanı!

Kars’ın Selim İlçesi’nde Kaymakamlık ve Belediye’nin işbirliği ile birincisi düzenlenen Uluslararası Aşık Rustem Alyansoğlu Aşıklar Bayramı ve Festivali’ne yağlı güreşler damgasını vurdu. Yağlı Pehlivan görüşlerinin başpehlivanı “Gaddar Kel Aliço” olarak tanınan Sakarya Hendekli Ahmet Kavakçı oldu.  

Protokol konuşmalarının ardından başlayan etkinliklerde ilk sahneyi Edirne Kırkpınarın ünlü başpehlivanları aldı. Kocaleli’den Eyüp Ünlü ve Faruk Akkoyun, Zonguldak’tan Ziya Ünlü ve Sakarya’dan Ahmet Kavakçı önce güzelce bir yağlandılar sonra huzur peşrevi yaptılar. Protokol ve vatandaşları selamlamalarından sonra da davul-zurna eşliğinde başpehlivanlık güreşleri başladı.

Yarı finalin galibi Ahmet Kavakçı, Sakaryalı Kars Valisi Eyüp Tepe adına, Eyüp Ünlü de Selimliler adına finalde güreşti. Kıyasıya geçen final müsabakasını da Ahmet Kavakçı kazandı.

Başpehlivan Ahmet Kavakçı’nın ödülünü Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş verdi. Bozkuş, “Gerekten güzel bir renk katmışlar. Bu anlam içerisinde Kaymakamımızı, Belediye başkanımızı tebrik ediyor, hayırlı olsun diyoruz. Güreşçilerimiz ve aşıklarımız, katılımcılarımız ve Selimliler çok güzel bir festival coşkusu yaşatıyorlar bizlere. Gerekten güzel bir renk katmışlar. Bu anlam içerisinde Kaymakamımızı, Belediye başkanımızı tebrik ediyor, hayırlı olsun diyoruz. Kendilerini kutluyor ve devamlı olmasını diliyorum.” dedi.

Festivale maddi katkı sunan Karslı İşadamları da etkinlikleri heyecanla izledi. İşadamlarından Turan Çelik, “Bildiğimiz kadarıyla bu yağlı güreşler genelde Edirne’de olurdu. Ama Kars’a doğru gelsin, Kars’tan Selim’e diyelim. Allah senesini nasip etsin. Gerçekten çok heyecanlı, heyecanda duyduk çok güzel oldu, başkanımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Çelik, “Bugün Kars’ta olmaktan dolayı son derece mutluyum . Selim Belediye Başkanımız bir değişiklik ve yenilik yaptı. Bildiğimiz kadarıyla bu yağlı güreşler genelde Edirne’de olurdu. Ama Kars’a doğru gelsin, Kars’tan Selim’e diyelim. Allah senesini nasip etsin. Gerçekten çok heyecanlı, heyecanda duyduk çok güzel oldu, başkanımıza teşekkür ediyorum. Çok güzel güreşler izledik. Devamı olmaması gerek.” diye konuştu.

Kars Selimli işadamlarından Erdoğan Yıldırım, “Görüyorsunuz güzel bir ambiyans. Burada yağlı güreşler yapıldı. Güreşçilerimiz burada müsabakada alın terlerini döktüler. Bu alın terlerinin neticesinde bir tane birinci olacak, bir tane ikinci olacak. Birinci, ikinciyi öptü, ikinci de birincinin elini öptü. Burada bir gelenek var, bir görenek var. abi kardeşlik var, ustalık çıraklık var. Onların hepsini bize sergilediler. Onların hepsini biz gördük. Ve hakikaten burada, Selim’de yapılması, Kars’ta yapılması, hep Selim’in hem Kars’ın tanıtılması anlamında, hem bölgemizin tanıtılması anlamında bence çok güzel bir etkinlik oldu. Öncelikle siz basın mensuplarına katılarak desteklediğiniz için sizlere de teşekkür ediyorum. Bugün Babası rahmetli olduğu için Selim Kaymakamımız Erdinç Dolu’ya başsağlığı diliyorum. Bu Selim birkaç sevinci ve mutluluğu birlikte yaşıyor. İlçelerin gelişmesi için bu türden organizasyonların önemi çok büyüktür. Böylelikle gelenek ve göreneklerimizin kaybolmaması ve devam etmesi gerekir. Allah birlik ve beraberliğimiz bozmasın ve daim eylesin.” şeklinde memnuniyetini dile getirdi.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise konuşmasında Allah’ın bir daha Kars ve Selimlilere kurtuluş gününü kutlamayı nasip etmemesi dileklerinde bulunarak etkinlikleri düzenleyenlere teşekkür etti.

Organizasyon destekçilerinden kendisi de Selimli olan AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, “Valiliğimizin, kaymakamlığımızın, belediyemizin ve bizimde desteklerimizle inşallah bunu daha büyüterek, daha coşkulu ve buranın çocuklarını da tekrar bu işin içerisine katarak sürdürmek istiyoruz.” Kılıç şunları söyledi:

“AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç da, “Toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri için öncelikle kendi değerlerine ve geçmişlerine sahip çıkmaları gerekir. Bu topraklarda yaşayan insanlar zulümler ve kara günler yaşamışlardır. Yaklaşık olarak 40 yıl azap günleri ve kara günler olan Rus işgalini yaşamış insanlar da bu insanlardır. Vatansız kalan insanlar ve toplumlar memleketin ve toprağının değerini en iyi bilen toplumlar ve onlara en büyük katkıyı ve emeği veren toplumlar oluyorlar. Bizim sıkıntılı günlerimiz aslında parlak geleceğimizin de teminatı da olmuştur. Bu bölgenin insanı zulmü ve katliamları görmüş, yokluğu ve yoksulluğu görmüş ve yaşamış ve kaça kaç dediğimiz dönemleri yaşamış. İnşallah Allah bir daha bizlere o sıkıntılı günleri yaşatmaz ve kurtuluş günleri kutlamamaları da yaşatmaz. Aşıklık geleneğinin de bu süreçte önemli bir yeri vardır. Aşıklar toplumsal değerleri ve dinamikleri yaşatan, yücelten, yayan ve emek veren insanlardır. Bu topraklarda kıymetli ozanlar ve kıymetler yetişmiştir. İnsanlarımızın o sıkıntılı günlerinde bile âşıklarımız memleket ve millet sevgilerini her fırsatta sazlarıyla ve sözleriyle dile getirmişlerdir. Merhum Rustem Alyansoğlu da bu aşıklardan birisiydi. Selim’in bu mutlu gününde bu topraklara kıymet veren Alyasoğlu’nu da anıyor olmaktan dolayı son derece mutluyuz.

Güreş Türklükte bir gelenektir. Ve bu topraklar bu geleneği yüz yılar boyunca yaşatmıştır. Benim köyümde olduğu gibi Selim’in birçok köyünde yağlı güreşler yapılırdı. Ve geniş katılımlı olurdu. Bir dönem unutulmasına rağmen şimdilerde yeniden güreş geleneğine sahip çıkıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Valiliğimizin, kaymakamlığımızın, belediyemizin ve bizimde desteklerimizle inşallah bunu daha büyüterek, daha coşkulu ve buranın çocuklarını da tekrar bu işin içerisine katarak sürdürmek istiyoruz.”

Vali Eyüp Tepe, “İnşallah bu festivalin önümüzde ki günlerde devamını diliyoruz. Anadolu’muz da festivaller, şenlikler ve panayırlar, birliğimiz, dirliğimiz ve beraberliğimizin pekiştirilmesi için çok önemli etkinliklerdir. Bu festival de buna hizmet edecektir. Bu festivali benim açımdan anlamlı kılan Anadolu’muzun çok önemli değerleri olan yağlı güreşimizin ve aşıklık kültürünün de bu vesile ile yad edilmesi de oldukça önemlidir. Bu nedenle bu etkinlikleri ve festivali düzenleyen ve destek verenlere müteşekkirim. Geçtiğimiz yılda yine Selim’de ata sporumuz olan cirit de düzenlemişti. Selim ilçemiz bu konuda Anadolu’da ki değerlerimizin yad edilmesi konusunda gerçekten öncü bir rol üstleniyor. Bu nedenle festivalimizin hayırlı ve sürekli olmasını istiyorum. İnteraktif katılımlı bir seyirci beklemiyorduk doğrusu. Bu da şunu gösteriyor; bu etkinlikler, bu festival, bu şenlik bundan sonra da devam edecek inşallah. Yağlı güreş, karakucak… Aslında bizim sporumuz, Kars’ın sporu Karakucak, Edirne’de yağlı güreş. Dolayısıyla bunların hepsi bu Anadolu coğrafyamızın yadigarı, mirasıdır. Bizde inşallah bu festivallerle bu mirası canlı tutmaya ve gelecek nesillere inşallah bunu aktarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Festivalin ev sahibi Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel de, “Edirne’den Kars’a yağlı güreş. İnşallah böyle devam edecek. Er meydanını Selim’de kurduk, Kars’ta ve diğer ilçelerime yayılacak inşallah. Her milletin geçmişinde kıymetli ve değerli olan insanlar ve önderleri vardır. Aşık Rustem Alyansoğlu da Kars ve Selim için gerçekten önemli bir değerdir. Ve ne yazık ki şu ana kadar fazla önem vermediğimiz bir değerimizdir. Bizde Selimliler olarak bu değerimizi Selim’in kurtuluş günü ile birlikte aşıklar bayramı ve festivali ile adına yakışır bir şekilde anmak istedik. Bu türden etkinliklerle Alyansoğlu ilçemiz ve ilimizin bir değeri olarak ülke gündeminde yerini alacaktır. Festivalimize destek veren Celal Kahraman, Sabri Yiğit, Yılmaz Yılmaz, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Osman Yıldırım, Hasan Yücel, Can Polat Aras’a verdikleri maddi ve manevi desteklerden dolayı teşekkür ederim. Festivalimizin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Festivalin Başpehlivanı Ahmet Kabakçı ise, “İnşallah bu organizasyonun devamını diliyoruz. Bizleri de davet ettikleri müddetçe buralara tekrar geleceğimizi burada ifade etmek istiyoruz. Tabi güzelde güreşler oldu. Kurada ünlü kardeşlerime düştüm. Önce Ziya Ünlü ile güreştim. Kendisi çok teknik bir güreşçimizdir. Ardından abisi Eyüp Ünlü ile güreştim. Kendisi çekilecek olan Koca Yusuf filmini canlandıracak. Kendisi çok değerli bir Başpehlivanızdır. Kedisi çok teknik bir pehlivan. Biraz gençliğimizin vermiş olduğu acı kuvvetle birlikte kendisini yenmeyi başardık. Mutluyuz tabi ki sizlere de çok teşekkür ediyorum. Sizler aracılığıyla, ata sporumuz güreşe gelemeyenlerin ekranları başında ayaklarına kadar götürüyorsunuz sizlere de sonsuz teşekkür ediyoruz. Buralarda güreşip böyle gençlere örnek oluyoruz. Bu gençleri güreşe teşvik ediyoruz. Bu gençlerde güreşe başlamış olacak. Atalarını, ata sporunu öğrenmiş olacak, bunlarda bu spora örnek olacak. Siz güreşerek bu gençleri teşvik etmiş oluyoruz. Bizden sonraki nesillere de bunlar üzerine bir şeyler koyup götürebilirler. Bu gençlere bu mirası bırakabiliyorsak ne mutlu bizlere. Bugün burada tabi ki Kars Valisi adına güreştim. Kendisi benim hemşehrim oluyor. Onun adına güreşip de birinci olmak benim için ayrı bir mutluluk. Kendisine vermiş olduğu desteklerden dolayı da teşekkür ediyorum. Sizlere de sayılar bulunuyorum, sağ olun, var olun.”

Festival etkinliklerine Vali Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Selim Kaymakamlığına vekaletin Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, İşadamları, daire amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler