Selim'de Biyogaz Elektrik Santrali Projesi

Selim'de Biyogaz Elektrik Santrali Projesi

TÜRKİYE'NİN İLK BİYOGAZ TESİSİ SELİM İLÇESİNDE KURULUYOR

Selim'de Biyogaz Elektrik Santrali Projesi

TÜRKİYE’NİN İLK BİYOGAZ TESİSİ SELİM İLÇESİNDE KURULUYOR

Türkiye’de İlk kez Kars'ın Selim ilçesinde kurulacak olan Biyogaz tesisinde hammadde olarak organik ve hayvansal atıklar ve muhtelif enerji bitkileri kullanımıyla elektrik ve ısı enerjisi üretilecek.

Kars-Selim ilçe sınırları içerisinde planlanan biyogaz tesisinin kurulum ve elektrik bağlantı detay çalışmaları yapıldı. Yatırımcı şirket Altra Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Sovukpınar başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplantı yapılmıştı. Yapılan toplantıya, Projenin gelişmesinde büyük emekleri olan Kars Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Cevdet Bozkuş, tesisin kurulumunu gerçekleştirecek Alman teknoloji şirketi Schmack Biogas/Viessmann Group Türkiye Koordinatörü Suat Karakuz, aynı sirketin elektrik ve İnşaat mühendisleri Alfons Nirrengarten, Wolfgang Regner, Albert Roidl, Istanbul Ateş Mimarlik şirketinden Sinan Ateş, TEİAŞ’tan Ersen Şimşek, Aras’tan Demirel Öncül katılmıştılar.

Bugünde projenin detaylarını kamuoyuyla paylaşmak için Prof. Dr. Cevdet Bozkuş basın toplantısı düzenledi. Eğitim Fakültesi Konferans Salonundaki toplantıda konuşan Bozkuş, projenin bölge ekonomisi, istihdamı ve üretim noktasındaki can alıcı noktalarını anlattı. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte benzerinin Akyaka ve Arpaçay bölgesinde de kurulabileceği ardından da bu sayının artabileceğini ifade eden Bozkuş, Kars Barajının tamamlanmasıyla birlikte de bölgenin bu alanda üretim merkezi olacağına dikkat çekti.

BOZKUŞ ŞU NOKTALARA DEĞİNDİ

Proje Adı :      Kars-Selim Biyogaz Santralı

Yatırımcı         ALTRA Elektrik Üretim A.Ş.

Teknoloji firma           Schmack Biogas/Viessmann Group Almanya

Yatırım Bedeli            22 000 000 euro

İnşaat ve Devreye Alma Süresi         18 Ay

PROJE YERİ

Proje yeri eski Kars-Sarıkamış Karayolu ile Erzurum-Kars çevre Karayolu- nun ayrım noktasının500 m kuzeyinde  olup koordinatları 40º26’59.10”K ve 42º44’41,52”D dır. Rakım 1800 m.

PROJE ÖZELLİKLERİ:

-Bölgenin ikliminin sulamasız tarıma müsait olması ve sulanabilir arazilerin bulunması

-Selim, Arpaçay ve Akyaka gibi verimli toprakları olan ovalarının enerji bitkileri tarımına uygun olması

-Kuzeydoğu Anadolu Türkiye’nin  en fazla Hayvancılık yapılan bölgesi olması nedeniyle mısır slajı ve benzeri enerji bitkilerinin çok iyi hayvan yemi olarak kullanılacak olması ve bölgede tarım anlayışının değişmesine katkı sağlaması

-Bölgenin yeterince faydalanılmayan tarım alanlarının ekonomiye kazandırılması

-Tarımda, enerji alanında ve seracılıkda yeni istihdam alanları oluşturacak olması

PROJE SİSTEMİNDEN ELDE EDİLECEK ÜRÜNLER

1. Elektrik: Yıllık üretim 51.000.000 kW ve 20 000 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak.

2. Organik gübre: Yılda 30 000 ton katı organik gübre, 60 000 ton sıvı organik gübre üretilecek.

Yapılan Bilimsel Araştırmalar sonucu tarımda azotlu gübre kullanımındaki aşırı artış sonucunda üretilen besinlerde nitrat ve nitrit artışına neden olduğundan üretilen bu besinleri yiyen kişilerde kansere yakalanma riski artmıştır. Bu yüzden Avrupanın birçok ülkesinde kimyasal gübre yasaklanmıştır.

3. Sıcak su: Yılda 54.000.000 kW ısı elde edilecek.

-Merkezi ısıtmada kullanılabilir.

-Seracılıkta kullanılabilir. Bu projede Kojenerasyon sisteminden çıkan ısı enerjisi, biyogaz tesisi yanında 40 dönüm üzerinde kurulacak Sera sisteminde kullanılacaktır. Öngörülen bu alanda 2,5 Milyon kg/yıl domates üretilecek ve takriben 100 kişi istihdam edilecektir.

SONUÇLARI

1-Selim ovasına yeni bir tarım anlayışı getirecektir. Yıllardır ağırlıklı olarak arpa, buğday yetiştirilen Selim ovasında artık mısır slajı ve enerji bitkileri yetiştirilerek arazinin en verimli bir şekilde kullanımı sağlanacak ve üretici köylülerin gelir düzeyleri artacaktır.

2-Tesisden elde edilen organik gübre Selim ovasındaki tarlalarda  kullanımı ürün verimini artıracaktır. 

3-Hayvancılık da yeni bir beslenme dönemi başlamış olacaktır. Saman yerine mısır slajı ile beslenecek olan hayvanlarda et ve süt verimi artması ile yine üretici gelirlerini artıracak ve hayvancılığa olan ilgi gittikçe artacaktır.

4-Bu yeni tarım ve hayvancılık anlayışı kırsal kesimden devam eden göçü durduracak, hatta geri dönüşlere vesile olacaktır. Tarımda yeni istihdam alanları oluşturacaktır. Tarım iş makinaları ve traktör sahiplerine ek iş yapma imkanları sağlayacaktır.

5-Elektrik üretilerek ülkenin enerji ihtiyacına katkı sağlanacaktır. Hammaddesi ülkemizden olan ve Çevreyi koruyan yeni bir enerji üretimi gerçekleşmiş olacaktır.

6-Elektrik üretimi sırasında oluşacak ısı enerjisi ile seralar kurularak domates ve benzeri sera bitkileri yetiştirilecek, yörede uzak yerlerden getirilen sera sebzeleri çok yakından karşılanarak daha ucuza vatandaşa sera sebzeleri sağlanmış olacaktır.

7-Tarım, hayvancılık, enerji ve sera faaliyetlerinde dolaylı ve dolaysız olarak çok sayıda vatandaşa iş imkanı sağlanmış olacaktır.

8-Bu proje Arpaçay, Akyaka, Iğdır ovalarında benzeri projelerin yapılmasına vesile olacak, Doğu Anadolu Bölgesi için yeni bir umut kapısı açılmış olacaktır. kha

Önceki ve Sonraki Haberler