Selim'de Kanserle Savaş Projesi!

Selim'de Kanserle Savaş Projesi!

“Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım” projesinin hayata geçirilmesi için ilçede düzenlenen törende erken teşhisin önemine vurgu yapıldı.

Selim'de Kanserle Savaş Projesi!

Kars Selim Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan, Selim Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığına sunulan “Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım” projesinin hayata geçirilmesi için ilçede düzenlenen törende erken teşhisin önemine vurgu yapıldı.

Meme kanseri tarama aracının tanıtımı için düzenlenen açılış programına çok sayıda vatandaş ve özellikle de kadılar iştirak etti. Bölgede ilk defa uygulanan proje ile birlikte temin edilen mobil mamografi aracıyla köy köy gezilerek 40 yaş üzeri tüm kadınlar ücretsiz meme kanseri taramasından geçirilecek. Film sonuçları Kanser Araştırma Merkezi KETEM’de analiz edildikten sonra risk grubuna giren kadınlar ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek.

Selim Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Ayşegül Yolcu düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada Selim Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma  Derneğinin Kendimle Barışığım Kanserle Savaşırım projesini başlatmış bulunmaktayız. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilme oranın yüksek olduğu meme kanserinin ilçemiz ve köylerinde yaşayan meme kanseri riski grubunda ki kadınlarımıza memomgrafi tedavisi yapılacaktır. Bu projeyi destekleyen sayın kaymakamım Erdinç Dolu ve eşine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Fikret Çelik’e teşekkür eder bu projenin hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.” dedi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Kars Halk Sağlığı Mehmet Kan da, “Kanseri biliyorsunuz kelime anlamıyla ilk duyulduğunda korkutucu bir algı yaratıyor insanın zihninde. Ancak son teknolojik gelişmeler, çağın gelişmesi, özellikle sağlık alanında yapılan yatırımlarla kanseri erken teşhis edip erken önlem alırsak sağlıklı bir hayata kavuşacağımıza kesinlikle inanıyoruz. Bu konuda özellikle meme kanseri birçok ülkede kadınların en korkulu sağlık sorunu haline gelmiştir. Günümüzde Amerika’da her 8 kadından biri çıkarıldığından biri Avrupa ülkelerinde ise her 10 kadından biri her yıl meme kanserine yakalanmaktadır. Türkiye’de ki istatistikler çok sağlıklı olmamakla birlikte total olarak her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı aşikârdır. Hastalığın bir diğer özelliği de görünmez sıklığının artıyor olmasıdır. Meme kanseri görünme sıklığı artış oranı göstermekle birlikte teknolojik gelişmeler ve erken tanı imkânlarının artmasına bağlı olarak meme kanserinin ölüm oranı aynı kalmıştır artmamıştır. Batı ülkelerinde sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve hükümetlerin sağlıklı politikaları sonucu meme kanseri ile ilgili toplum bilinci oldukça yüksek seviyede gelişmiştir. Bunun sonucu olarak gereken tanı oranlarını yaygın olarak kullandığı için meme kanserine bağlı ölüm oranı son derece düşük görünmektedir. Türkiye’de ise bu konuda ki toplum bilinci yeterince gelişememiştir. Erken tanı olanakları zaman zaman yetersiz kalıyor. Bu olumsuzluklar sonucunda Türk kadını meme kanseri konusunda erken tanı olanaklarından mahrum kaldığı için tanı çok olmaktadır. Hastaların büyük birçoğunda ilk tanısına çok geç kalındığı için uygulanacak tedavi seçenekleri maalesef fazla olmamaktadır. Tomografi meme filmi çekilerek kanseri erken dönemde saptanmasına yardımcı olan bir yöntemdir.” şeklinde konuştu.

HER YIL BİR MİLYONA YAKIN KADINIMIZA MEME KANSERİ TEŞHİSİ KONMAKTADIR

Selim Kaymakamı Erdin Dolu da, “Bugün ilçemiz adına önemli ve anlamlı bulduğum bir projenin hayata geçmesinden dolayı duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Sizlerinde bildiği gibi günümüz dünyasında özellikle son yıllarda kanser vaka oranı ciddi şekilde artış göstermektedir. Kadınlarımızda en sık görülen ve en çok ölüme neden olan kanser meme kanseridir. Her yıl bir milyona yakın kadınımıza meme kanseri teşhisi konmaktadır. Ve maalesef her 11 dakikada bir kadınımız meme kanserinden hayatını kaybetmektedir. Bizde Selim Kaymakamlığı olarak farkındalığı sağlamak ve toplum bilincinin gelişiminde katkı sağlamak amacıyla “kendimle barışığım kanserle savaşırım” adı altında bir proje hazırladık. Ve Selim Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığına projemizi sunduk. Ve kabul edildi. Bölgemizde ilk defa uygulanacak olan bu projeyle birlikte temin ettiğimiz mobil mamografi aracıyla birlikte köy köy gezerek kırk yaş üzeri tüm kadınlarımızı ücretsiz meme kanseri taramasından geçireceğiz. Ve elde edilen filmleri “KETEM’de” analiz ettikten sonra risk grubunda olan vatandaşlarımızı, kadınlarımızı ilgili sağlık kurumlarına yönlendireceğiz. Ben bu projenin hazırlanmasında emeği geçen Selim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, aracın temininde ve görevlendirilmesinde bize yardımcı olan Kars il sağlık müdürümüze ve sağlık grup başkanlığımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

KANSER ÇAĞIMIZIN BİR VEBASI, BELASIDIR

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ise, Kanserin çağımızın bir vebası, belası olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Ve ne yazık ki dünyada teknolojinin kullanımıyla birlikte, sanayinin gelişmesi ile birlikte kanser vakalarının da hızla arttığını görüyoruz. Ama tabi teknoloji sadece başımıza bir bela olarak gelişmiyor. Aynı zamanda sıkıntılarımızın da çözümüne bir katkı olarak gelişiyor. Ve teşhis metotları gün geçtikçe gelişiyor. Ve gelişen ülkelerde bunlardan payına düştüğü kadar nasibini alıyor. Bunu insanın sağlığı için her geçen gün arttırarak kullanmaya devam ediyor. Şükürler olsun ki ülkemizde sağlık alanında ciddi değişim ve dönüşümlerin yaşandığı yıllardan geçiyor. Hani bir cümleyi hep beraber biliriz. Hastanelerde yıllardır gittikçe bunu okumuşuzdur. “kanserden korkma, geç kalmaktan kork” Bu aslında toplum olarak rehber etmemiz gerek bir şeydir. Özellikle hanımlarımızın önlenebilir bir hastalık olduğunu bildiğimiz meme kanserlerinde çok ciddi rakamlardan bahsettiler. Bu kadar insanımızı ızdıraplı konforu bozuk bir yaşam sürmekten kurtaracak, ölümlerin önüne geçecek, yuvaların dağılmasının önüne geçecek ciddi bir erken tanı metodu mamografi. Ve artık bu ülkemizde var. Hani eskiden sağlıkla alakalı sıkıntılarımız olduğu zaman yeterince bunların teşhis edileceği alanlar, birimler, hastaneler bulamazdık. Gitsek yeterince bakım, ilgi, alaka göremezdik. Aylar sonrasına sıra verilirdi. Ve git gel o yollarda perişan olurduk. Canımızdan bezerdik. Ve bu yolları çok da kullanmayı istemezdik. Aslında ülkemizde yaşanan en önemli sıkıntılardı bu sağlıkta. Evet, erken teşhis önemli. Geç kalmaktan kork. Ama gittiğiniz zaman bunun karşılığını görebileceğiniz teşhis metotlarının sizin ayağınıza serilebileceği ve donanımlı, deneyimli, tecrübeli, hekimlerin, hemşirelerin, sağlık personelinin bulunduğu alanlarda Türkiye’de eskiden bulmak kolay değildi. Ama bunların sayısının arttığını biliyoruz. Kapınıza gelen, köylerinize kadar ulaşacak olan bu cihaz size aslında şunu göstermek için.  Sevgili kadınlarımız, annelerimiz, genç kızlarımız hatta erkeklerimiz biliyorsunuz meme kanseri sadece kadınlara özgü bir hastalık değil. Artık erkeklerde de gözüküyor biliyorsunuz dünyada. Bundan yararlanın. Ülkemizde bu olanaklar var. Ve hastanelere gittiğiniz zaman bu olanaklardan yararlanmanız zor değil. Bu kadar ağır ve daha sonra dönüşü olmayan bir hastalığı küçük bir dikkatle veya bir hastaneye müracaatla tanınabileceğini ve önlenebileceğini göstermesi açısından son derece önemlidir.”

ALLAH HEPİNİZE SAĞLIK SIHHAT VERSİN

Kılıç daha sonra şunları söyledi:

“Ülkemizde becerdiğimiz, başardığımız en önemli dönüşümden bir tanesi takdir edersiniz ve yaşarken görüyorsunuz sağlıktadır. Ülkemiz bu konuda dünya tarafından örnek alınan ülkeler haline gelmiştir. Her şey tamam mıdır değildir. İnsan olduğu sürece ihtiyaçlar olduğu sürece daha gelişmemiz gereken şeyler vardır elbette. Ama şuanda çok iyi bir konumda olduğumuzu hızla gelişmekte olduğumuzu ifade etmek isterim. Eskiden yine Kars insanı, Selim insanı duymuştur. Buradan Almanya’ya giden kardeşlerimiz, komşularımız, büyüklerimiz vardı. Ve şöyle şeyler uyardık biz eskiden. Almanya’dan bir işçimiz buraya geldiğinde bir sağlık sorunu yaşadığında şöyle bir şey söylerdi. Gururlanarak söylerdi. Bana burada bir şey olursa benim arkamda Almanya var. Gelirler beni burada uçakla alırlar ve götürürler. Allah Allah ya bu ne biçim devlettir, bu ne biçim bir şeydir, bu nasıl bir devlettir, bu ne güvendir falan diye iç aslında çektiğimiz yıllar çok olmuştur. Şükürler olsun ki bu gün sevinerek ifade etmek isterim Allah hepinize sağlık sıhhat versin. Ama ortalama her gün bir kez an azından bizim insanlarımıza hava ambülânsı göndermek için uğraştığımız ciddi bir yoğunluk yaşadığımız ve hemen hemen büyük bir kısmına cevap verdiğimiz bir ortama geldik. Yani hastanelere gittiğinizde aylarca sıra beklediğiniz bir konumdan artık bugün Kars’ta bir hava ambülânsı lazım olduğu zaman gece olsa gündüz olsa gelip alan, ülkenin neresinde bir yatak bulabilirse oraya götüren ve sağlık veren, sağlığına kavuşturan bir konuma geldik. Ülkemizin bu manada önünün açık olduğunu söylüyorum.  Selim’in burada özel bir şeyini söyleyeyim.  Biliyorsunuz şuanda sağolsun yılardır bir hayırseverimizin yapmış olduğu bir hastanemize Selimlimize yeterince hizmet vermiştir. Fakat kapasitesinin genişlenmesi gerektiğini biliyoruz. Daha iyi donanım alması gerektiğini biliyoruz.  Yeni hekimler katılması gerektiğini biliyoruz. Ve yeni hastanemiz inşallah gelecek yıldan itibaren Selimliye daha konforlu bir hizmet vermek için açılmış olacak. Ve daha dün yaptığımız bir girişimi söyleyeyim. Selim’e ihtiyaç olan dallarda yeni uzman hekimler gönderilmesi ile alakalı sayın valimle beraber Ankara’da çeşitli girişimlerimiz var. İnşallah bu manada ki ihtiyaçlarınızda gün geçtikçe daha iyi olacak şekilde karşılayacağız. Bu teşhis sisteminin köylerde dolaşarak insanımıza sağlık alabileceği yolu göstermesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kadımızın bilinçlendirilmesi, kızımızın bilinçlendirilmesi konusunda ciddi bir yol gösterici olacağını düşünüyorum. Bu manada kaymakamımızın heyecanını paylaşmak üzere burada olduğumu ifade ediyorum. İnsanımıza sağlık getirmesi temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum.”

KANSER, İSMİ SON DERECE SOĞUK HAKİKATEN İRKİTİCİ BİR ETKİSİ OLAN BİR KELİMEDİR

Kars Valisi Eyüp Tepe de, “Tabi bugün burada sizlerin huzurunda sadece bu mobil cihazın tanıtımı ve bu hizmetin sunumu için değil, bu fırsatı bir vesile kılarak ülkemizin son yıllarda özellikle sağlık alanında geçirdiği dönüşümü paylaşmak adına söz almış bulunuyorum. Değerli Selimli hemşerilerim ülkemiz özellikle son 10–15 yıl içerisinde sağlık alanında takdire şayan büyük gelişmeler kaydetti. Büyük dönüşümler kaydetti. Bunu bizzat sizler zaten yaşayarak biliyorsunuz. Ancak, insan bazen yaşarken elde ettiği konforların farkında olamayabiliyor. O yüzden zaman zaman bunların ifade edilmesine ihtiyaç duyulabiliyor. İşte bu hizmetlerden bir tanesi de ülkemizin hangi mesafeyi kat ettiğini ve hangi aşamaya geldiğini çok açık bir şekilde bize gösteriyor. Artı bugün yıllarca imrendiğimiz hava ambülânsı, hava helikopteri ya da kışın en ulaşılmaz zamanlarda en ücra köşeklere kadar ulaşan bizim ambülâns hizmetlerimiz hakikaten her türlü takdiri fazlasıyla hakediyor.  Tabi sadece olayın teknik boyutu değil fedakâr arkadaşlarımızı, sağlık mensuplarımızı da burada doğrusu teşekkürü hak ettikleri düşüncesi ile onları da yâd etmek istiyorum. Onlarında burada ki fedakârlarını doğrusu sizlerle paylaşmayı uygun gördüm. Kanser konusuna gelince evet ismi son derece soğuk hakikaten irkitici bir etkisi olan bir kelime kanser. Ancak sizlerde okuduğunuz romanlarda biliyorsunuz. 1930’lu, 40’lı, 50’lili yıllarda herhangi bir ansan verem olduğu zaman sonu işte mezarlık. Artık tabiri caizse yolu yakın anlamında romanlarda, kitaplarda ki ifadelerden anlayabiliyoruz. Ancak o günlerden bu günlere geldik. Artık çok nadir verem vakasına rastlıyoruz. Çünkü teknoloji gelişti. Tedavi sistemleri gelişti. İlaç alanı son derce önemli arge çalışmalarıyla gelişti. Ve bugün artık bundan 30–40 sene önce hepimizin canını acıtan, inciten bir takım hastalıklar verem gibi, sıtma gibi ve diğerleri gibi hastalıklar artık nadirattan. Bugünün korkulu rüyası olan kanser son zamanlarda ki özellikle sağlık alanında yapılan arge çalışmaları neticesinde artık tedavi edilemez bir hastalıktan yavaş yavaş çıkıyor. Tabi ki hala tehlike olmaya devam etmekle beraber özellikle erken teşhiste bulunabildiği takdirde artık tedavisi olmayan bir hastalık değil. O zaman geriye şu konu kalıyor. Bizlerin aynı batılı ülkelerde ki insanların yaptığı gibi zaman zaman check up yaptırmamız kendimizi dinlememiz ve dinletmemiz ve yılda bir kerede olsa mutlaka bu check up’a gitmemiz gerektiğini artık yavaş yavaş bir kültür olarak kabullenmemiz gerekiyor. Eğer bu şekilde bu kültürü benimsersek kanserinde erken teşhis yöntemiyle kolaylıkla bertaraf edilebileceğine inanıyoruz. Konu uzun. Çünkü sağlık konusu hepimizi ilgilendiriyor. Ben bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Bütün Selimli hemşerilerimizin, kadınlarımızın, annelerimizin, kardeşlerimizin bu gezici hizmete ilgi göstermelerini ve kendi ayaklarına kadar gelen bu hizmetin değerini idrak etmelerini diliyor hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

mobil mamografi aracının tanıtım programı için düzenlenen törene; Kars Valisi Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu ve eşi, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars Müftüsü Mehmet Genç, Kars Sağlık İl Müdürü Hasan Tuncer, Kars Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, Selim ilçe daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.kha

Önceki ve Sonraki Haberler