Selim’de Nefes Kesen Cirit Gösterisi!

Selim’de Nefes Kesen Cirit Gösterisi!

Kars'ın Selim İlçesinde Kaymakamlık ve Belediyenin işbirliği ile birincisi düzenlenen Uluslararası Aşık Rustem Alyansoğlu Aşıklar Bayramı ve Festivali kapsamında düzenlenen cirit müsabakaları ulusal kanalların ekranlarını süslüyor.

Selim’de Nefes Kesen Cirit Gösterisi!

Kars’ın Selim İlçesinde Kaymakamlık ve Belediyenin işbirliği ile birincisi düzenlenen Uluslararası Aşık Rustem Alyansoğlu Aşıklar Bayramı ve Festivali kapsamında düzenlenen cirit müsabakaları ulusal kanalların ekranlarını süslüyor. Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, Kafkas Haber Ajansı’nın yakinen takip ettiği cirit müsabakalarının her yıl daha da renkleneceğini söyledi.

Festivalin son gününde Selim Cirit Meydanı’na gelen vatandaşlar ata sporu ciritin başlamasını sabırsızlıkla beklediler. Önce alana atlar kamyonlarla getirildi, ardından alana indirildi ve ısınmaları için sahipleri tarafından gezintiye çıkarıldı. Atlı Spor İl Temsilcisi Ekrem Keskin’in yönettiği cirit müsabakası 8’er atlı iki takım arasında yapıldı. Atlı Spor İl Temsilcisi Ekrem Keskin önce kuralları anlattı. Keskin, “Kars-Selim İlçesi Çıplak Köyü doğumlu emekli olmama rağmen bu sporu severek yaptığımdan dolayı atlı sporun il temsilcileri olarak görev yapıyorum. Şu anda belediye başkanımızın düzenlemiş olduğu etkinlikte görev almış bulunmaktayım.  Şuanda ki sporu yönetmekte olan benim. Nasip olursa şuanda cirit yarışımız bitti. Cirit’i başlatacağız. İki takım halinde. 8 at olmak şartıyla ata sporumuzu burada halkımıza, dostlarımıza sergileyeceğiz. Kurallarımız, atlarımızın çift çıkması kesinlikle kural dışıdır. Çizdiğimiz yan çizgilerin çıkması yine kural dışıdır. Bunlarda da eksi puanlarımız vardır. Bir sürü kurallarımız olmasına rağmen hepsini saymakla bitiremeyiz. 3 metreden yakın atılan cirit cezaya giriyor. Sarı kart. Nasip olursa başlayacağız. Bunu da göreceğiz.” şeklinde konuştu.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Toplam 16 attan oluşan cirit takımları usta oyunların hünerleriyle tadına doyumsuz bir görüntü ortaya çıkardı. Kıyasıya birbirleriyle yarışan ciritçiler puan alabilmek ve birinci olabilmek için büyük çaba harcadılar. Usta ellerden fırlayan cirit sopaları rakip oyuncuların sağından solundan geçerken oluşan heyecan ise izleyenlerin tezahürat ve alkışlarına yansıdı. Ciritçiler yaz mevsimi ardından ilk defa alana çıkmanın heyecanıyla zaman zaman atla birlikte yere düşerek izleyenlerin yüreklerini ağızlarına getirdiler. Attan düşen ciritçilerin tekrar atlarına binerek karşılaşmaya devam ettiler.

İKİ AT ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Cirit müsabakasının ilk devresinde 10 dakikalık dinlenme molası verildi. Bu sırada Selim ilçesine bağlı Akçakale Köyünde kış aylarında kavga eden Şimşek Yıldırım ve Ferhat Erden’e ait atlar molada yan yana gelince huysuzlanmaya başladılar. Aynı takımda yarışan iki at birbirleriyle dalaşıp kavgaya tutuştular. Atların kavgasını gören vatandaşlarda panikledi. Önce ayırmaya çalışan vatandaşlar bundan başarılı olamadılar. Kafa kafaya kavga eden eden atlar aniden vatandaşların arasına dalınca büyük bir panik yaşandı. Hızla üzerlerine gelen atları gören vatandaşlar sağa-sola kaçarak canlarını kurtarmaya çalıştılar. Hırslarını alamayan atların boğuşma esnasında yere düşmesi vatandaşlara rahat bir nefes aldırdı. Vatandaşların ayırdığı atlar bu defa da alandan uzaklaşıp 5 kilometre mesafedeki Selim İlçe merkezine doğru karayolunda koşmaya başladılar. Alandaki vatandaşlar bu defa da yol kenarına toplanıp koşarak gözden kaybolan atları izlemeye başladılar. Atların sahipleri de bir araçla ilçeye giderek ilçe merkezinde yakaladıkları atlarını tekrar sahaya sokup cirite devam ettiler.

Vatandaşlar, atların kıştan beri süren husumetlerinin bu kavgaya bitmiş olabileceğini söyleyerek, atların da insanlar gibi bu tür hesaplarının olabileceğine dikkat çektiler. Zaten ikinci kavganın beklendiğini belirten vatandaşlar, bu yaşananların da ilginç bir anı olduğunu anlattılar.

Kaçan atını yeniden sahaya getiren Ferhat Erden, “Atlar boğuştu usta. Kaçıp Selim’e kadar gittiler. Bunlar birbirine zıtlar. Daha öne de boğuşmuşlardı.”

KOCAELİ ÇAYIROAVA BELEDİYE BAŞKANI DA CİRİTİ İZLEDİ

Kars’ın Selim Belediyesi ile kardeş belediye olan Kocaeli Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş da cirit müsabakasını Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel ile birlikte izledi. Akbaş, “Selim denince aklımıza kardeş şehrimiz geliyor. Çayıovada ki Selimli arkadaşlarım geliyor. Benim çocukluk arkadaşlarımın önemli bir kısmı Benliahmetli, Yolgeçmezli. O açıdan Selim’in benim şahsımda önemli bir yeri vardır. Cirit bildiğiniz gibi bizim bir ata sporumuzdur. Çok heyecanlı ve vatandaşı da ilgili gördüm. Hakikaten 5–6 bin nüfuzlu bir ilçede cirit’e bu kadar ilgi ve alakanın olması hakikaten beni bayağı duygulandırdı. Çünkü büyük kentlerde biz bunları yapıyoruz. Bu kadar ilgi göremiyoruz. Demek ki insanımızın kültürel geleneklerini yaşatma arzu ve istekleri var içinde. Bu amaca hizmet eden, bu etkinliği düzenlediği için başkanımıza teşekkür ediyorum. hakikaten bu tür organizasyonlar özellikle Anadolu ilçelerinde çok zor. Hem organizasyon açısından hem de maliyet açısından. Hem yağlı güreş gibi pahalı bir spor dalını hem de cirit gibi çok sporcunun katılacağı organizasyonları birlikte düzenlemek gerçekten zor bir iştir. Başkanımıza o açıdan teşekkür ediyorum. Belediye başkanımızda zaten sevdiğimiz bir arkadaşımız. Elimizden geldiği kadar destek veriyoruz. Bundan sonrada vermeye devam edeceğiz. Bizimde ayrı heyecanlarımız oluyor buraya gelirken. Tabi ata sporunu bu alanlarda vatandaşlarımızla birlikte yaşamak bizi de heyecanlandırıyor. Sonuçta bizde bu toprakların insanlarıyız.” dedi.

SELİM BELEDİYE BAŞKANI MUHİTTİN YÜCEL İLGİDEN MEMNUN

Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel de, “Doğrusu bende güzel izlenimler alıyorum. Akşamdan beri gerek vatandaşlarımızdan gerek çevremizden çok olumlu yansımalarını gördüm. Tabi bugüne kadar çok belki yolla uğraştık, kanalizasyonla uğraştık, şehrin alt yapısı, üst yapısıyla uğraştık. Ama bu tür sosyal etkinlikleri çokta gerçekleştirmedik. Belki imkânlarımızın da buna el vermemesi, ya da hizmette önceliğimizin vatandaşın alt yapısı, üst yapısı olarak değerlendirdiğimizden de kaynaklandı. Ama ilkini gerçekleştirdiğimiz Âşık Rüstem Alyansoğlu festivali ve içinde ki etkinliklere vatandaşlarımızın gerçekten çok olumlu tepkileri oldu. İyi duygu ve düşüncelerle ayrıldılar. Bu da bize gösterdi ki tabi yol, su kanalizasyon yapacaksın ama bu tür sosyal etkinlikleri de eksik bırakmamak gerekir diye düşünüyorum. Birçok yere davet gönderdiğimiz abimiz arkadaşlarımızdan birisidir. İşte İzmit’ten Çayırova’dan buraya kadar bin küsür km. yol kat ederek geldi. Burada bizim bu duygumuza, bu heyecanımıza ortak oldu. Belki de orada ki Karslı hemşerilerimizin duygu ve düşüncelerini burada yaşama adına geldi. Burada ki yaşadığı duygu ve düşünceleri de orada ki hemşerilerimizle paylaşacak. İnşallah otak bir zeminde bu duygu ve düşünceler hamur haline gelip orada da heyecanla paylaşılacaktır. Başkanıma da bu manada çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.kha

Önceki ve Sonraki Haberler