Selim'den Dershane Çağrısı!

Selim'den Dershane Çağrısı!

Kars'ın Selim ilçesi Akçakale köyünde hayvancılıkla uğraşan 1963 doğumlu Şakir Bakmaz, eğitim sisteminin eşitsizliğinden dolayı okuyamadığını, dershanelerin kapatılacak olmasıyla çocuklarının da aynı akıbete uğramasından endişe ettiğini söyledi.

Selim'den Dershane Çağrısı!

Kars’ın Selim ilçesi Akçakale köyünde hayvancılıkla uğraşan 1963 doğumlu Şakir Bakmaz, eğitim sisteminin eşitsizliğinden dolayı okuyamadığını, dershanelerin kapatılacak olmasıyla çocuklarının da aynı akıbete uğramasından endişe ettiğini söyledi.

Dershanelerin kapatılmasına yönelik tepkiler toplumun her kesiminden dalga dalga yayılıyor. Lise mezunu Karslı Şakir Bakmaz, dershanelerin kapatılmasına yönelik tepki gösteren köylülerden sadece biri. Lise döneminde bölgede dershane olmadığından yeterli eğitim alamamaktan yakınan Bakmaz, “İmkanlar dardı ve gidemediğim için köyde kaldım. 12 Eylül öncesi okuduk ve köyümüzde baba mesleğine başladık. Halen bu yaşıma geldim okuyamamanın ezikliğini yaşıyorum. Şimdi de aynı akıbeti çocuklarımıza yaşatmak istiyorlar. Bu Allah’a reva mı? Cahillik bizim kaderimiz mi olacak? Babamdan frakım; o sapanla, öküzle tarla sürerdi biz traktöre geçtik. Ben hayvancılıkta ne kazandım ki çocuğum ne kazanacak? 5 çocuğum var. Okutamazsam onlara ne vereceğim bilemiyorum.” dedi.

DERSHANELER BİZE REHBER OLUYOR

Okumaya okutmaya çok hevesli bir aile olduklarına değinen Bakmaz, 60’larda babasının Selim ilçesinde okul olmadığı için Sarıkamış’a ağabeyini karda kışta kâh sırtında, kâh kızakla götürdüğünü ve okuttuğuna değinen Bakmaz, şöyle konuştu: “Ağabeyim şu an öğretmen emeklisi ailecek eğitime ve ilme karşı sevdalıyız. Köyümüzde okumaya istekli ama imkanların verdiği kadar. İmkan sağlanırsa, herkes okur. 1982-83’te lise bitirmek bile zordu. Babam sapanla dövenle gem döverdi ve sen git oku derdi. Ben gidemedim. Köye aynen kapandım. Şimdi bizim çocuklarımızı da aynı sürece sokmak istiyorlar. Dershaneler bize rehber, bize yol gösteriyor. Hastalığımıza teşhis onlar koyuyor.”

OĞLUMUN TÜRKÇE DERSİNE İNGİLİZCECİ ASKER GİRİYOR!

Şu anda 7. sınıfa giden oğlunun öğretmenlerinin asker olduğunu ifade eden Bakmaz, askerlerin derse girdiği bir yerde başarıdan söz etmenin inandırıcı olmadığına dikkat çekiyor. ‘Bide eğri yazı çıkmış’ diyen Bakmaz, “Türkçe öğretmenini olan İngilizcecinin kendinin bu yazıyı yazamadığını kendisine söylediğini ifade ederek, “Şimdi İngilizceci bunu nasıl öğretecek? Bunun yanında fen dersine matematikçi giriyor. Hadi imkânımda iyi olsun ben bunu şehre bile göndersem bu çocuk şehirde ne olacak? Kendi başına kaldığı zaman nasıl yapacak? Bizler daha ilerde nasıl yapıyoruz? Dershanelerin yardımıyla şu aradaki öğretmenlerin olmayışı çarpık sistemin bir sonucu. ‘Yok öğretmen asker, yok öğretmen doğum yaptı ve doğum izni şu bu’ derken biz hep sıkıntıya sürükleyen süreci ayağımıza kadar gelen dershanelerle kapatıyoruz.” dedi.

GIDA MEZUNUNUN YETİŞTİRDİĞİ ÇOCUĞUM YAZDIĞINI OKUYAMIYOR

Bir oğlunun ilkokula gittiği ilk yıllarda öğretmen olmadığından iki yıllık gıda eğitimcisinin dersine girdiğini aktaran Bakmaz, “Bunlar kayıtlarda var. İlkokulda kimi gördü çocuğum? İlk olarak 2 yıllık mezun gıda eğitimcisini gördü. Gıda eğitimcisinin yetiştirdiği çocuğum yazdığını okuyamıyor. 5 çocuğumdan birisi ilahiyatta diğeri Mekatronik Mühendisliğinde okuyor. Biri si de memur. Bunları evvel Allah sonrada dershanelerin sayesinde okuttum. Küçük oğlum ilkokulda bir tane öğretmen görmedi. Kimi gördü? Gıda eğitimcisini. Niye mi? Öğretmen doğum izninde, öğretmen eş durumundan tayin istemiş ve öğretmen asker. Şu anda bugün itibarıyla araştırsınlar, çevre köylerin merkezi olan köyümüzde fen ve Türkçe öğretmeni varsa tamam. Bugün anadili Türkçeyi öğrenemiyorsa halimiz ne olacak? Başbakan’a sesleniyorum; dershanelerimizi kapatmasın.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler