Toprak Analiz Laboratuarı’nın Kapatılması!

Toprak Analiz Laboratuarı’nın Kapatılması!

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde bulunan Toprak Analiz Laboratuarının kapatılması nedeniyle çiftçilerin sıkıntı yaşadığını söyledi.

Başkan Adem Ertaş, “Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde bulunan Toprak Analiz Laboratuarı kapalı ama biz elimizdeki imkanlarla çiftçileri mağdur etmemeye çalışıyoruz. Kars Ziraat Odası olarak dışarıda farklı laboratuarlardan farklı illerden bu yıl anlaşmamız oldu. Yaklaşık 2 bin 500 analiz Kars’tan farklı illere gönderdik. Analizlerin yapılması ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bizim talebimiz şu; sayın valimizden ve il müdürümüzden tekrar laboratuarın açılması konusunda gerekli girişimlerin yapılması ricasında bulunuyoruz:” dedi.

Başkan Ertaş ayrıca, “Laboratuarın ilimizde olmaması büyük bir sıkıntıdır. Yaklaşık 200 bin lira değere sahip makineler; bizim ilimize, bizim bütçemize ve ekonomimize büyük zarar veriyor. Elbette bunun çözümü toprakları farklı illere gönderip analizini yaptırmakla olmayacak. Bizim imkanlarımız dahilinde makine alıp da elaman çalıştıramıyoruz. Bakanlığın bununla ilgili yayınlamış olduğu tebliğ var. Bu tebliğde en azından iki tane uzmanın alınıp çalıştırılması gerekiyor. Yine bunlarında laborant olanı. odanın izniyle bunların onayıyla getirmek gerekiyor ve bu laborantların maaşları da oda aracılığıyla ödendiği için yüksek rakamlara tekabül ediyor. Bunları Kars Ziraat Odası bunu kaldıramayacağı için en iyisi tarım il müdürlüğü bünyesinde bulunan laboratuardır. Ve onların bünyesinde bulunan personellerin, uzman personellerin çalışması ile yürütülebilir.” diye konuştu.

Ertaş daha sonra şunları söyledi:

“Tarım İl Müdürlüğü zamanında bu laboratuardan para kazanamadığı için kapatmış. Bizde bugün onlara diyoruz ki; sizin arkanızdayız, odalar olarak, birlik beraberlik içerisindeyiz. Sürekli her ay il koordinasyon toplantıları yapıyoruz ve bu koordinasyon toplantısında bununla ilgili bir karar alıp ilçe odaları ve il odası olarak şehir dışına giden 15 bine yakın analizi bunu tarım il müdürlüğüne verip orda faaliyet göstermesini isteriz. Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde bulunan Toprak Analiz Laboratuarı’nın kapatılmasının sebebi bize bildirilmedi. Biz oda başkanı olmadan önce kapatılmıştı. Yaklaşık 3 yıldır kapalı durumda. Gerekçesi ise uzman personelin bulunmaması, laborant personelin bulunmaması. Sıkıntısı yaşamışlar il müdürlüğü tarım bakanlığı böyle bir sıkıtı yaşıyorsa bir veya iki odanın altından kalkabileceği bir durum değil. Bu konuya sayın valimizde eğilim gösterirse inşallah bir sonraki mahsul döneminde en azından laboratuar çalışır, bizde halkımız ve çiftçimizi mağdur etmemiş oluruz.”

kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler