7 yılda 745 yaralı yaban hayvanı doğal ortamda şifa buldu

7 yılda 745 yaralı yaban hayvanı doğal ortamda şifa buldu

Merkeze 1 haftalıkken getirilen kurt yavruları biberonla besleniyor. İnsanlara alışan kurt yavrularının rehabilitasyonu tamamlandığında ise uygun hayvan bahçesine gönderilecek.

Volkan KARABAĞ

2016 yılından bugüne 745 yaralı hayvanı doğal ortamda iyileştiren Kars Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, yardıma muhtaç, hasta, öksüz yaban hayvanlarının kurtarılması, tedavisi, rehabilitasyonu ve doğaya salınmasını aralıksız sürdürüyor. Merkeze 1 haftalıkken getirilen kurt yavruları biberonla besleniyor. İnsanlara alışan kurt yavrularının rehabilitasyonu tamamlandığında ise uygun hayvan bahçesine gönderilecek.

Kafkas Üniversitesi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanan ortak protokol kapsamında 2016 yılından bu yana hizmet veriyor. Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde bin 600 metrekaresi kapalı toplam 14 bin metrekare alana kurulan idari, klinik ve rehabilitasyon bölümleri bulunan merkez, bölgedeki illerde çeşitli nedenlerle yaralanan ya da rahatsızlanan boz ayı, vaşak, yırtıcı kuşlar, su kuşları gibi birçok yabani hayvana hizmet veriyor. Merkez; yaralı, hasta yabani hayvanların kurtarılması, öksüz kalmış yabani hayvanların büyütülmesi, hayvanların rehabilitasyonu ve doğaya tekrar kazandırılması hizmetini gerçekleştiriyor.

Merkezde şuan Doğa Koruma Milli Parkalar Kars Şube Müdürlüğü ekiplerince doğada bulunan ayı yavrusu, kurt yavruları ile arı şahini, kerkenez ve yavru kızıl şahinin tedavisi doğal ortamlarda sürüyor.

2016 yılından bu yana hizmet veren Kars Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 745 hayvanın tedavi sürecinin yapıldığını söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars İl Şube Müdürü Resul Gök, “Merkezimiz başta 13. Bölge Müdürlüğümüze bağlı iller olmak üzere çevre illere hizmet vermektedir. Yaklaşık 10-12 ilin yükünü çekmekteyiz. Merkezimiz 2015 yılında kurulmuş 2016 yılından bu yana tedavi ve rehabilitasyon hizmete veriyor. Kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 745 hayvan tedavi edilerek tekrar doğaya kazandırıldı. Merkezimizde idari kısım, triaj bölümü, besleme odaları, ameliyathane, tedavi ve rehabilitasyon kısımları bulunmaktadır. Burada tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini Kafkas Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki çok kıymetli hocalarımızla birlikte yürütmekteyiz. Biz burada doğada zarar görmüş, yuvadan düşmüş, bir şekilde yaralanmış hayvanların tedavi süreçlerini yürütmekteyiz. Kurumumuza gelen ihbarlar neticesinde ekiplerimiz bölgeye giderek hayvanları alandan en kısa sürede alarak burada tedavi süreçlerini başlatmaktadır. Bu konuda vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezi ve kurumumuz sosyal medya ile sabit telefon üzerinden direk ihbarlarda bulunabilir, bu sürece katkıda bulunabilirler.” dedi.

Henüz 1 haftalıkken kendilerine ulaştırılan kurt yavrularını biberonla besleyen ve bu süre zarfında insana alıştığı için doğal ortam yerine hayvanat bahçesine gönderileceğini kaydeden Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekolojisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Burak Büyükbaki ise, “Yapılan muayeneler sonrasında gerek operatif işlemler gerekse medikal işlemler gerçekleştirilip biran önce doğaya kavuşturuluyorlar. Ne yazık ki bazen ateşli silahla yaralanmalarla da karşılaşıyoruz buradan vatandaşlarımızı da daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Merkezimizde bulunan kurt yavruları Sarıkamış ilçesine bağlı karaurgan köyünde vatandaşlar tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar ekibine ihbar üzerine ekipler bize ulaştırıyorlar. Geldiklerinde henüz daha tahminimiz 1 haftalıktı ve tabi yavru bakımı çok uzun ve zor bir süreç. Belli periyotlarla hayvan türüne uygun beslemeler gerekiyor, bu süre zarfında sabır ve dikkatli olunması gerekiyor. Gözleri kapalı olan ve tamamen ebeveyne bağlı durumda olan kurtlar şuan yaklaşık 25 günlük boyuttadırlar. Genel durumları gayet iyi, beslenme, bakım ve tedavi süreçleri devam ediyor. Fakat bu süreçte insanlara çok alıştığı için böyle bir dezavantajımız oluyor ve tekrar doğaya dönmeyecek bu hayvanlar. Hayvanat bahçeleri ile iletişime geçilip hangi hayvanat bahçesi uygun ise oraya transferini sağlayacağız.” diye konuştu.

7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-2.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-3.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-4.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-5.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-7.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-8.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-9.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-10.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-11.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-13.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-14.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-1.jpg7-yilda-745-yarali-yaban-hayvani-dogal-ortamda-sifa-buldu-6.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler