ABD, iki ülke arasındaki Washington DC'de 3 gün süren görüşmelere rağmen anlaşmaya varılamaması üzerine yaklaşık 20 milyar dolarlık Kanada malına yüzde 50 oranında gümrük vergisi uyguladı. Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD mallarına "aynı oranında" gümrük vergisi uygulayacağını belirtti.
ABD ile Kanada arasında Washington DC'de 3 gün boyunca gerçekleştirilen görüşmeler sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Washington yönetimi yaklaşık 20 milyar dolarlık Kanada malına yüzde 50 oranında gümrük vergisi uyguladı. Yeni gümrük vergileri, elektronik, endüstriyel makineler ve süt ürünleri de dahil olmak üzere Kanada'nın ABD'ye yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 5'ini etkileyecek ve çelik, kereste, otomobillere uygulanan mevcut ABD gümrük vergilerine eklenecek.
ABD yönetimi 19 Ağustos'ta, Kanada mallarına uygulanacak yüzde 50'lik yeni gümrük vergilerini bir anlaşmaya varılabilmesi amacıyla 3 gün süreyle askıya almıştı.
Kanada'yı suçladı
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Kanada'nın ABD ile ortaklık kurma fırsatını kaçırdığını ifade etti. Greer, "Kanada, bu hafta başında kararlaştırılan şartlar altında ticaret anlaşmasını sonuçlandırmayı reddetti. ABD'nin Kanada'ya pazarımıza en iyi ihracatçı ülke olarak en iyi muameleyi gösterme teklifine rağmen Kanada'nın yeni talepleri ve diğer taahhütlerinden geri adım atması, son günlerde varılan dikkatli dengeyi alt üst etti" ifadelerini kullandı.
"Aynı oranda gümrük vergisi uygulayacağız"
Kanada Başbakanı Mark Carney de görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından yaptığı açıklamada, ABD mallarına "bire bir oranında" karşılıklı gümrük vergisi uygulayacağını ifade etti. Carney, "ABD ile ticaret müzakerelerini askıya almaya karar verdim ve müzakerecilere Ottawa'ya dönmeleri talimatını verdim. ABD'nin önerdiği şartlarda son dakika değişiklikleri adil değildi, ekonomik açıdan verimsizdi ve herhangi bir anlaşmanın güvenilirliğini sorgulattı" dedi.
İki ülke arasındaki ilişkiler gergin
Trump, geçtiğimiz yıl ikinci döneminin başlarında Kanada'dan yapılan önemli ithalatlara gümrük vergisi uygulamış, Ottawa yönetimi de ABD'ye aynı şekilde misilleme yapmıştı. O zamandan beri iki ülke arasında gerilim yaşanıyor ve Trump periyodik olarak yeni gümrük vergisi tehditlerinde bulunuyor. Trump, ABD Kanada'yı "ABD ürünlerine karşı ayrımcı muamele" yapmakla suçlamasının ardından Temmuz ayında Kanada'ya yönelik gümrük vergileri açıklamıştı.İki ülkenin ticaret müzakerecileri, Temmuz ayından bu yana yoğun görüşmeler yürütüyordu.
Kaynak:İHA