‘Akyaka Okuyor’ Projesi Kütüphaneye İlgili Artırdı

‘Akyaka Okuyor’ Projesi Kütüphaneye İlgili Artırdı

Kars’ın Akyaka İlçesi’nde 20 Aralık 2015 – 31 Mart 2016 tarihleri arasında Kaymakamlık tarafından hayata geçirilen ‘Akyaka Okuyor’ projesi meyvesini verdi.

2’si hayırseverler 8’i de Kaymakamlık tarafından yaptırılan 10 kütüphane yeni alınan 6 bin kitapla birlikte Yazar Sinan Yağmur’un da katılımıyla hizmete sokuldu. İlçe merkezinde kütüphanesiz okul kalmazken taşıma merkezi olan okulların tamamı kütüphaneye kavuşturulmuş oldu. Proje kapsamında 2 bin 285 kişinin katılımıyla 6 kategoride düzenlenen okuma yarışmasında 1 milyon 847 bin 506 sayfa, 18 bin 565 adet kitap okundu. Dereceye giren öğrencilere de yarım altın, çeyrek altın, bisiklet, ayakkabı ve saat, sırt çantası gibi çeşitli hediyeler verildi. Kütüphanelerden faydalanan öğrenci sayısı da önceki yıla nazaran % 70 oranında arttırılmış oldu.

KAYMAKAMIN EĞİTİM AŞKI

Akyaka Kaymakamı İbrahim Cengiz’in girişimleriyle 10 okuldaki kütüphane hem dizayn hem yenilenen kitaplar hem de havası bakımından öğrencilerin hizmetine sokuldu. İlçe merkezi ve köylerde kapı ve duvar boyasından, raf ve masalara, çiçek ve güllerden, tablo ve koltuklara varana kadar her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Okul koridorlarından meydana gelen sesten de etkilenmeyecek biçimde hazırlanan kütüphaneler zengin kitap içeriğinin yanında sessizliği ve rahatlığı bakımından da öğrencilerin büyük ilgisini çekti. Geçen yıla oranla kütüphaneye gelen öğrenci sayılarında gözle görülür artış görüldü. Bu da hem öğrencileri hem idarecileri hem de kaymaklığı sevindirdi.

PROJE HAKKINDA

2014-2015 eğitim öğretim yılında ikisi Akyaka Kaymakamlığı tarafından ikisi de hayırseverler tarafından olmak üzere toplam 4 kütüphane yapıldı. Kütüphaneler, Demirkent 75. Yıl Cumhuriyet ortaokuluna Azra Bensu Yavuz, Akyaka İmam Hatip ortaokuluna Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu başkanı Mahmut Kara tarafından yapıldı. Atatürk Yatılı Bölge Ortaokuluna ve Kaymakamlığın aynı yıl kullanıma açmış olduğu Aile Yaşam Merkezine ise Akyaka Kaymakamlığı tarafından zenginleştirilmiş kütüphane yapıldı. 2015-2016 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın SODES programı kapsamında ‘Akyaka Okuyor’ isimli proje desteklendi ve bu proje ile Demirkent ve 70. Yıl İlkokulları ile Üçpınar, Merkez, Boyuntaş, İncedere Ortaokulları ve İMKB Akyaka Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 7 okul daha kütüphane ile buluşturuldu. Bu sayede kütüphanelerden faydalanan öğrenci sayısı önceki yıla nazaran % 70 oranında arttırıldı.

6 KATEGORİDE YARIŞMA YAPILDI

‘Akyaka Okuyor’ projesi kapsamında ilçe genelinde 20 Aralık 2015 – 31 Mart 2016 tarihleri arasında ise 2 bin 285 kişinin katılımıyla okuma yarışması düzenlendi. 6 kategoride yapılan yarışmada 1 milyon 847 bin 506 sayfa ve 18 bin 565 adet kitap okundu. Yarışmada dereceye giren öğrenciler ödülleri Akyaka Kaymakamlığı tarafından Yazar Sinan Yağmur’un da katıldığı törenle verildi. Dereceye girenlere, yarım altın, çeyrek altın, bisiklet, ayakkabı ve saat, sırt çantası gibi çeşitli hediyeler verildi.

10 KÜTÜPHANE AÇILIŞI YAPILDI

Geçen yıl ve bu yıl içerisinde 2’si hayırseverler, 8’i de Akyaka Kaymakamlığı tarafından SODES projesi kapsamında olmak üzere toplam 10 kütüphane açıldı. Böylece İlçe merkezindeki okullar ile taşıma merkezi olan okullarda kütüphanesi olmayan okul kalmadı. Bunun yanı sıra köy okullarında da kitaplıklar oluşturularak yaklaşık 6 bin kitap alındı.

Kütüphanelerin açılışını Akyaka Kaymakamı İbrahim Cengiz ile eğitimci yazar Sinan Yağmur yaptı.

KALİTELİ EĞİTİMİN HEDEFLERİNDEN BİRİSİ DE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAKTIR

Projeye ilişkin açıklamada bulunan İlçe Kaymakamı İbrahim Cengiz, “Kitap okuma farkındalığı oluşturmak ve okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla düzenlediğimiz bu yarışmaya yoğun ilgi gösterilmesi bizleri memnun etti. Nitelikli bireylerin bir özelliği olan okuma alışkanlığını kazandırmak bizlerin görevidir. Projeyi yürüten İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Personeli, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Kitap ve kütüphane insanın en iyi dostudur. Kaliteli eğitimin hedeflerinden birisi de kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktır. Öğrenci ve öğretmenlerimizin kütüphaneyle iç içe olmasını sağlamak, okuyan öğrencilerimizin kitap edinmesini kolaylaştırmak ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için bütün okullarımızın kütüphaneye sahip olmasını hedefledik. Hazırladığımız ‘Akyaka Okuyor’ adlı SODES projesiyle ve hayırseverlerimizin de katkılarıyla bunu gerçekleştirdik. İlçe Milli Eğitim çalışanları, idareci ve öğretmenlerimiz de çok gayret etti. Hedefimizi gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz ve bunun tüm okullara örnek olmasını temenni ediyoruz” dedi.

KİTAP KOKUSUYLA AYRI BİR HAVA TENEFFÜS EDİYORLAR

Öğrenciler de kütüphanelerin insanın içini ferahlatan rahat bir ortama dönüştürülmüş olmasından duydukları memnuniyetleri dile getirerek emeği geçenlere teşekkür ettiler. Boş vakitlerinde, teneffüs saatlerinde hatta hafta sonları bile kütüphaneden istifade edebildiklerini de kaydeden öğrenciler, kitaba dokunmanın bile bir rahatlığa yol açtığını ifade ederek aldıkları her nefeste hissettikleri kitap kokusuyla ayrı bir hava teneffüs ettiklerini kaydettiler.

KÖYDE OLMAMIZA RAĞMEN İMKANLARIMIZ VAR

6. Sınıf öğrencisi Hande Nur Daştan, “Kütüphanemizin bize sağladığı yararlardan bir tanesi hem kerime dağarcığımız genişliyor, hem de sınavlarda kitaplar sayesinde çok daha bilgiye ulaşmış oluyoruz. Köyde olmamıza rağmen imkanlarımız var ve istediğimiz kitaplara ulaşabiliyor, bu sayede tarihimizi de daha iyi öğrenebiliyoruz.

KİTAP OKUMAK İNSANI DAHA YÜKSEK YERLERE ULAŞTIRIR

Demirkent Köyü 75. Yıl Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi Güler Yıldırım, “Kütüphanemizin bize sunduğu birçok yarar var. Bir insanın el yıkmaması ne kadar devamlık gerektiren öneme sahipse kitap okumakta o kadar önemlidir. Kitap okumak insanı daha yüksek yerlere ulaştırarak, anlama kabiliyetini üst seviyelere çıkarabilir. Günümüzdeki sınavlarda en önemli faktör okuduğunu anlamaktır. Bir insan ne kadar fazla kitap okursa anlama yeteneği o kadar gelişir ve soruları anlayarak cevaplar.” dedi.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI OLDUKÇA ÖNEMLİDİR

6. Sınıf öğrencisi Asiye Erben de, “Kütüphanemiz çok geniş ve içerisinde birçok alanda kitap mevcut. Tarihimizi öğrenmek için okumak gerek. Öte yandan sınavlarımızda çıkan paragraflı soruları anlayabilmek açısından ve zaman kazanabilmek açısından kitap okuma alışkanlığı oldukça önemlidir. Biz de kütüphanemiz sayesinde bu imkanlardan faydalanıyoruz.” şeklinde konuştu.

SAYIN KAYMAKAMIMIZ İBRAHİM CENGİZ OKUMA KAMPANYASIYLA ÇOCUKLARIMIZA YENİ UFUKLAR AÇTI

Türkçe Öğretmeni Bağdagül Bulut ise, “Bizim okulumuz idaresiyle gerçekten mükemmel bir okul ve okul idarecilerimiz tüm olanakları sağlayarak bizlere her şekilde yardımcı oluyor. Çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitim görmeleri için ellerinden ne geliyorsa personeline ve öğrencilerine bütün imkanları sunuyor. Yine sayın Kaymakamımız İbrahim Cengiz okuma kampanyasıyla çocuklarımıza yeni ufuklar açtı, kendisine çok teşekkür ediyoruz. Kütüphanemize çok büyük destekler verdi, kitaplar gönderdi. Günümüzde sınav formatı okuduğunu anlamaya dönük ve bu anlamda çocuklarımız ne kadar fazla kitap okurlarsa sınavlarda başarı oranları o kadar artar. Köy okulu olabilir ama bizim çocuklarımız pırıl pırıl, birbirinden güzel çocuklar ve hepsi kitap okumayı çok seviyorlar. Bu çocuklar her türlü imkanı hak ediyorlar. Kütüphanemiz de onlar daha iyi noktalara gelsin diye her zaman açık ve onların hizmetinde. Bu noktada okulumuz kaymakamlığımızın yürüttüğü bu projede derece sahibi oldu. Ben yardımseverlerden ve diğer okullarımızdan kütüphanemizi daha da zenginleştirmemiz açısından kitap desteğinde bulunmalarını istiyoruz.”

İNSANIN BU ORTAMDA BULUNMASI HUZUR VERİYOR

İMKB Akyaka Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Kütüphane Başkan Yardımcısı İlknur Danyıldız, “Kütüphanemizin bu hali çok güzel oldu. Önceki hali çok cazip gelmiyordu ama enerji veriyor. İnsanın bu ortamda bulunması huzur veriyor ve okudukça okuyası geliyor. Burası okulun gürültüsünden uzaklaşmak, kafa dinlemek ve yeni şeyler öğrenmek için de çok güzel bir ortam. Burada bazen sınavımıza çalışıyoruz, sınavımız olmadığında da kitap okuyoruz. Ben aynı zamanda kütüphane yardımcısıyım ve buranın yeni halini oluştururken öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımızla çok emek verdik ve bu emeğe değdiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

BURADAN MUTLU AYRILIYORLAR

11. Sınıf öğrencisi Kütüphane Başkanı Gamze Elkılıç, “Kütüphanemizin yenilenmesinde öğretmenlerimizle birlikte emek sarf ettik ve arkadaşlarımızın daha rahat bir ortamda kitap okumalarını sağladık. Arkadaşlarımız buradaki sessiz ve huzurlu ortamda okuduklarını daha iyi anlıyor ve buradan mutlu ayrılıyorlar.” ifadesine yer verdi.

ÇALIŞMA VERİMİMİZ ARTTI

10. sınıf öğrencisi Ülkü Nar, “Kütüphanenin bizlere kattığı ortam çok güzel. Sessiz ve sakin. Kütüphanemiz bu çalışmayla büyük bir değişime uğradı. Bu sayede ansiklopedilere çok daha rahat ulaşabiliyoruz. Sınavlarımızda daha iyi başarı sağlıyoruz. Çalışma verimimizin oranı daha fazla arttı.” dedi.

HİÇBİR TEKNOLOJİK GELİŞME KİTABIN YERİNİ DOLDURAMIYOR

Edebiyat Öğretmeni Yaşar Kuştul, “3 yıldır Akyaka’da görev yapıyorum. Kitap hayata açılan bir kapıdır. Hiçbir teknolojik gelişme kitabın yerini dolduramıyor ve onun verdiği tadı, hazı veremiyor. Kitabın sayfalarını çevirirken aldığımız o koku ve bizi hayal dünyasına sürükleyen, zihnimizin gelişimi açısından hiçbir teknoloji kitabın yerini alamaz. Akyaka Okuyor Projesi kapsamında hazırladığımız kütüphanemiz oldukça geniş ve ferah. Eser bakımından da oldukça zengin olan kütüphanemize öğrencilerimiz de çok duyarlı ve gelip sürekli kitap okuyorlar. Burası artık öğretmenler olarak da bizlerin uğrak mekanı oldu. Öğrencilerimiz de bizler de bu dünyadan, bu deryadan elimizden geldiğince faydalanmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız kitaplarla birlikte yepyeni dünyalara yelken açıyorlar, düşünce ve duygu ufuklarını geliştiriyorlar.” dedi.

OLUMLU BİR ETKİ YARATMAYI BAŞARMIŞIZ

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Burcu Aygün da, “Kütüphanenin yapımında birçok öğretmen ve öğrencimizin emeği var. Hem öğrencilerimize hem de öğretmenlerimize farklı bir ortam yaratmaya çalıştık, umarım başarılı olmuşuzdur. Eski halini düşündüğümüzde daha kasvetli bir ortam olduğunu söylemek mümkün. Bizler elimizdeki malzemeleri değerlendirerek yeni şeyler oluşturduk. Dolaplarımız eskiydi ama üzerlerinde çalışarak yeniledik. Yine duvarlarda değişik resimler oluşturarak daha güzel bir ortam yarattık. Normalde hiç kütüphaneye uğramayan öğrenciler buranın aşkıyla gelip kitap okumaya başladıysa demek ki olumlu bir etki yaratmayı başarmışız.” diye konuştu.

Ayrıca ‘Akyaka Okuyor’ projesi kapsamında ilçe merkezindeki okullarda her sabah ilk dersin 15 dakikası, köy okullarında ise 1 ders saati kitap okuma uygulaması yapılıyor. kha

Önceki ve Sonraki Haberler