Akyaka’da Kurtuluş Coşkusu

Akyaka’da Kurtuluş Coşkusu

Kars’ın Akyaka ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümü törenlerle kutlandı.

Merkez ortaokulu binası önünde Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene: Akyaka Kaymakamı Muhammet Kaya, Belediye Başkanı Muhammet Toptaş, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Büyük coşkuyla kutlanan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Muhammet Toptaş yaptı. Başkan Toptaş, “Kızılçakçak adıyla bilinen ilçemiz 1534 yılında Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilerek Osmanlı  İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 1877-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya arasında çıkan halk arasında ‘93 harbi’ adıyla bilinen savaşa kadar Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan ilçemiz bu savaş sonrasında Çarlık Rusyası işgali altında kalmıştır. 1914’te başlayıp 1918’de biten 1. dünya savaşında müttefiklerimizin yenilmesiyle Türklüğün özüne yakışmayacak bir şekilde bizde yenik sayıldık. Yapılan Sevr Antlaşmasıyla ülkemiz düşmanlar tarafından paylaşılmış olup bu paylaşım sonucunda ilçemizde ermeni ve Rus işgali altına girmişti. Osmanlı devletinden yardım beklemenin faydasız olduğunu anlayan halkımız bölgede milis kuvvetleri oluşturarak düşmanlara karşı mücadele başlatılmıştır. Bu mücadelede Tepeköy’den Ali Bey, İbiş köyünden Kalbayı Mehmet Bey, Karakale Köyünden Kemeroğlu Hüseyin Bey yer almış ve büyük kahramanlıklar göstermişlerdir.” dedi.

Başkan Toptaş daha sonra şunları söyledi:

“Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Doğu Anadolu’nun Ermeni işgalinden kurtarılması için ordumuzun şark cephesi komutanları Kazım Karabekir Paşayı ve Halit Paşayı görevlendirmiştir. Halit Paşa komutasındaki Türk ordusu milis kuvvetlerimizle birleşerek bu güzel ilçemiz Akyaka‘yı 3 Kasım 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtarmışlardır. Sayın Akyakalılar ilçemizin kalkınmasında ve gelişmesinde bizlere yardımcı olacağınız inancıyla bizlere bu sevinçli günü bahşeden Ulu Önder Atatürk’ü ve aziz şehitlerimizi saygıyla anarken, kurtuluş bayramınızı kutlar, hepinize saygılar ve sevgiler sunarım.”

Öğrencilerin şiir okuması ve İMKB Akyaka Anadolu Lisesi’nin hazırlamış olduğu temsili kurtuluş mücadelesini anlatan gösteri büyük beğeni ve alkış aldı. Tören öğrencilerin resmi geçişiyle sona erdi. 

kha

Önceki ve Sonraki Haberler
Akyaka Haber