Amasya’nın dünya mirası Harşena Dağı ve Yalıboyu Evleri’ne yeni sistem ışıklandırma: "En güzelini yapacağız"

Amasya’nın dünya mirası Harşena Dağı ve Yalıboyu Evleri’ne yeni sistem ışıklandırma: "En güzelini yapacağız"

Amasya'daki dünya mirası Harşena Dağı ile Yeşilırmak'ın kıyısında sıralanan Yalıboyu Evleri'nin aydınlatma sistemi tamamen yenilenecek.

Amasya'daki dünya mirası Harşena Dağı ile Yeşilırmak'ın kıyısında sıralanan Yalıboyu Evleri'nin aydınlatma sistemi tamamen yenilenecek. Planlanan projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Amasya Valisi Önder Bakan, "Amasya turizminin değerine daha fazla değer katacak bir iş olacak. En güzelini yapacağız" dedi.

Büyük Amasya Otelinde gerçekleşen proje tanıtım toplantısında 13 yıldır kullanımda olan aydınlatma sisteminin eskimesiyle beraberindeki güvenlik sorunları oluşturduğunu belirten Vali Bakan, "Yalıboyu Evleri ahşap binalar olduğu için yangında korumak amacıyla teknolojiyi yenilememiz gerekiyordu. Amasya turizminin değerine daha fazla değer katacak bir iş olacak. Biz iddialıyız, en güzelini yapacağız" diye konuştu.

29 bin metrekare alanda yapılan aydınlatma projesinin dünyada gerçekleştirilen en büyük aydınlatma projeleri arasında gösterildiğini anlatan Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdin Acar da, "Amasya'nın açık hava müzesi olarak nitelendirilmesine vesile olan, Harşena Dağı üzerinde yer alan Kral Kaya Mezarları, Kızlar Sarayı, Amasya Kalesi, sur duvarları ve o duvarlarının üzerine yapılan tarihi Yalıboyu Evleri ile Yeşilırmak üzerinde bulunan tarihi köprülerin bulunduğu bu alanın güzelliğini gece karanlığında da gözler önüne sermeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek ise 2015 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Harşena Dağı ile Pontus Kral Kaya Mezarları'nın daimi listeye alınması için girişimlerde bulunduklarına değindi. Tarihi Hatuniye Mahallesi'nde bulunan boş ve metruk binaların da kamulaştırılmasının öngörüldüğüne işaret eden İpek, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız bütçe imkanları çerçevesinde çalışma başlattı. Teknik ekiplerini göndermeye başladılar. Boş veya metruk olan yerleri kamulaştırarak çok güzel hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler