Arslan, “Kars’a yaptığımız yatırımlar görmezden geliniyor”

Arslan, “Kars’a yaptığımız yatırımlar görmezden geliniyor”

Arslan, Turizm Haftası kutlama etkinliklerinde yaptıkları konuşmalarda, AK Parti hükümetleri dönemlerinde turizm alanında büyük yatırımlar yapıldığını dile getirdi.

Volkan KARABAĞ

Kars Milletvekilleri 65.Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars’ta sadece turizm alanında değil il genelinde yapılan diğer yatırımların da bazı çevrelerce görmezden gelindiğini ve haksız eleştiriler yapıldığını da söylediler.

Arslan konuşmasında, Yunus Kılıç ile birlikte 11 yıldır aldıkları sorumluluk çerçevesinde görevlerini ifa etmek ve şehre hizmet etmek için gecelerini gündüzlerine kattıklarını söyledi.

DÜNYA KASIP KAVRULUYOR

Milletvekili Yunus Kılıç ile birlikte sadece Kars’ta değil Ülke genelinde de hizmet etmeğe devam ettiklerini belirten Arslan, “Bizler yaptığımız hizmetleri, görüşlerimizi halkımızla ve misafirlerimizle paylaşmadığımız zaman, 'sanki bunlar yapılmıyor ve bilinmiyor' gibi algılar oluşuyor. Dünya kasıp kavruluyor, şu anda dünya yanıyor ve etrafınızda savaşlar oluyor. Özellikle de pandeminin etkisiyle dünya ki tedarik zinciri kırıldıktan sonra birçok şeyin fiyatı arttığı gibi petrolün ve doğal gazın fiyatları da arttı. Elbette ki ne yazık ki ülkemizde bundan etkileniyor. Ama hiç şüpheniz olmasın ki insanımızın 2019’daki satın alma gücüne tekrar erişebilmesi adına gayretlerimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde devam ediyor ve devam edecek.

KARS KALESİ VE ÇEVRESİ, 17-18 SENE ÖNCE MEZBELELİKTİ

Ebetteki çok değil bundan 17-18 sene önce genel müdür olarak görev yaptığım zamanlarda, Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Kars’a geldiğinde bu bölge mezbelelik durumdaydı. Bu durum şehrimize yakışmıyordu. Hem manevi değerlerimizin ruhuna saygısızlık anlamında gerçekten kötü durumdaydı. Bu alanda Harakani Külliyesi, Ulu Cami ve Kümbet Caminin restorasyonu ve çevre düzenlemesi konusunda o gün sayın Cumhurbaşkanımızın talimatına ben bizzat şahit olmuştum. Dolayısıyla o günden bugüne emek sarf eden, bu şehrin ihya edilmesi konusunda gayret sarf eden herkese teşekkür ederiz. Yunus Kılıç Hocamız ile birlikte 2011’den beri aldığımız sorumluluk çerçevesinde öncelikle buradaki çarpık yapılaşmanın yıkılması ve yenilenmesi için çaba sarf etik. ‘Biz bunu yapacağız’ dediğimizde kimse inanmıyordu. Çünkü eski birçok ev var birçok gecekondu vardı ve ciddi de bir kamulaştırma parası gerekiyordu. 'Yaparız' dediğimizde kimse inanmıyordu ama hamd olsun bugün onların yerine bu güzel tesisler şehrimize hizmet ediyor. Onların yerine manevi hamilerimizin ruhlarını şad ediyoruz ve elbette ki Kars Kalemizi daha görünebilir daha güzel halde insanımızın ve misafirlerimizin hizmetine sunduk. Beylerbeyi Sarayını da harabe halden kurtararak otel halinde getirdik. Ayrıca bundan 40 yıl önce yapılmış Harakani Lisesini de yıkıp tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak istedik. Dediler ki 'yerine okul yapmak şatıyla yıkabilirsiniz.' Sayın İsmet Yılmaz'ın bakanlığı döneminde rica ettim ve buraya yeni bir okul yapıldı. Böylece tarihi dokunun görüntüsünü bozan Harakani Lisesini yıkmış olduk. Bu gölge de daha güzel bir görüntüye kavuştu. 

KAMULAŞTIRMA CİDDİ BİR İŞTİR

Buranın tamamının kamulaştırılması ve ihya edilmesi konusunda çok ciddi kaynaklar sağladık. O günden bugüne birçok arkadaşımız, birçok valimiz çok güzel hizmetler yaptı. Sağ olsun Türker Valim de çok güzel bir proje ile buraların ihya edilmesi ve son noktanın konulması konusunda çok emek sarf etti. Dolayısıyla emeği olan çok arkadaşımız var. Huzurlarınızda hepsine tek tek teşekkür ediyoruz. Ebetteki Ankara’dan imkan oluşturmak ve kaynak getirmek çok kıymetlidir. Ama bunların değerlendirilmesi ve esere dönüştürülmesi de bir o kadar önemlidir. O yüzden hem Kars Vadisi Projesi, hem Kars Çayının ihya edilmesi hem de bu proje şehrimize gerçekten değer kattı. Gelen misafirler döndüklerinde ‘Allah sizden razı olsun. Geçmişte geldik de mezbelelik halde gördüğümüz ve o üzüldüğümüz yerler şimdi şehre değer katar hale gelmiş’ diyorlar. Bundan duyduğumuz memnuniyeti de özellikle ifade etmek isterim. Tabii sadece burası değil Ani’de restorasyon çalışmalarının yapılması ve şehrin merkezindeki birçok tarihi yapının ve dokunun restore edilmesi ve şehrin turizmine kazandırılması konusunda da çok ciddi emekler sarf ettik ve sarf ediyoruz. Daha ihtiyacımız var ama ebetteki var çok var onunla ilgili de mücadelemiz devam ediyor.

SARIKAMIŞ’TAKİ SUNİ KARALAMA TESİSİ İÇİN DİĞER PAYDAŞLAR DA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN!

Sarıkamış’ta suni karlama testinin yapılması konusunda istiyoruz ki diğer paydaşlar da taşın altına elini soksun ve birlikte yapalım. Herkes istiyor ama asıl işin içinde olması gerekenler geride duruyor. Hiç elini taşın altına doymadan 'bak yapmıyorlar' diyorlar. Öyle değil; isteğimiz onların da bu işin içinde yer alması ve taşın altına elini koymalarıdır. Şehir merkezinde tarihi dokusuyla ve şehir planlaması ile dünya çapında örnek olan Kars’ın ızgara sistemi ve şehir planlaması daha sonra çarpık bir yapılaşmaya dönüşmüş. Ama şimdi çok kişi bilip bilmeden konuşuyor ve diyorlar ki, ‘Aydınlıkevler Mahallesini su basınca vekiller nerede, Vali nerede’ Bunu diyeceğinize 'geçmişte buraların çarpık yapılaşmasına neden izin verdiniz’ desenize. '2 yıllık belediye başkan vekili olan vali halletsin, milletvekilleri halletsin' diyorsunuz. Elbette ki halledeceğiz. Buna hiç şüphe yok.

MERKEZİ HÜKÜMETİN KAYNAKLARINI KARS’A GETİRİYORUZ

Ama bir şeyi özellikle ifade etmek isterim ki; Biz milletvekilleri olarak merkezi hükümet kaynaklarını Kars’a getiriyoruz. Merkezi hükümetin getirmesi ve yapması gereken bütün işleri de yapıyoruz. Eksik olan yok, başaramadığınız iş yok. En son geçen senenin parası ile 172 milyon bu seneki güncellenmiş fiyatlarla yaklaşık 250 milyon, eski para ile 250 trilyonluk atıksu arıtma tesisi bu sene inşallah başlıyor. Dolayısıyla daha çok belediyenin yapması gereken işler var onlarla da Karslı şahittir; şehir merkezindeki ana yolların tamamını ama tamamını Karayollarının ve Ulaştırma Bakanlığı’nın görevi olmadığı halde yatırım programına aldık ve hepsini altyapısı ile birlikte yaptık. Ve güzel bir şekilde hizmet etmeye devam ediyoruz. Ancak ara mahallelerde ve ara sokaklara girdiğiniz zaman yılların ihmali var. Mevcut olan yılların ihmalini gidermek adına sayın Valimiz yaklaşık 2 yıldır ciddi bir efor sarf ediyor. Sadece geçen sene yaz sezonunu değerlendirildi. Bu arada biz Ankara’dan kaynak ve imkan oluşturmaya çalışıyoruz ama Kars yıllarca o kadar çok ihmal edilmiş ki yetişilemiyor. Biz her insanlarımız görecek ki geçen sene başlayan yarım kalan birçok iş yapılacak ve diğerlerinin de ihya edilmesi konusunda gayretinizi ortaya koyacağız.

KARS 50 MİLYARA SATILIK ŞEHİR OLMUŞTU

Bu şehir 20 sene önce o günkü parayla 50 milyara bugünkü para ile 50 bin liraya satılık şehir diye gazetelere manşet olmuştu. O günden bugüne geldik. Dün Yunus Hocam bahsettiği gibi 'Kars’ta bir konut alan bir vatandaş ‘iki buçuk milyon verdiler vermedim’ demiş. Bu şehri 50 bin liraya satılık şehirden iki buçuk milyonluk bir daire satılır hale gelmişsek bu çok önemlidir. Bu durup dururken olmuyor, şehre yapılan hizmetlerle geliyor. Hiç şüpheniz olmasın ki bundan sonra da inşallah hizmet etmeye devam edeceğiz.

KARS'A GELEN MİSAFİRLERİMİZİ YOLUNACAK KAZ OLARAK GÖRMEYELİM!

Turistik Doğu Ekspresi ile yaptığımız ulaştırma imkanları ile şehirdeki restorasyonlarda projelerle daha fazla misafir ağırlamaya başladık. İnşallah bundan sonra da Valimizin de söylediği gibi bir milyon turist hedefini pandeminin de etkisini yitirmesi ile birlikte 2- 3 milyonları konuşur hele getireceğiz. Artık bundan sonra çok daha fazla misafir ağrıyabilir hale geleceğiz. Ben 70’li yıllarda İstanbul’daydım değerli hemşerilerimiz bunu niye söylüyorum: O yıllarda Kapalı Çarşıya gelen turistler yolunacak kaz olarak görülüyordu. Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlere de bu muameleyi yapmayalım. Ama turist döndükten sonra fiyatları kıyaslıyor ve kıyaslayınca da size turizm elçiliği değil de tam tersine bir elçilik yapıyor. Dolayısıyla İstanbul’un 30 - 40 sene önce yaşadığı tecrübeyi biz Kars olarak şimdi yaşıyoruz. Sizden istirhamım Valimizin de söylediği gibi Kars’a gelen misafirimizi evimize gelen bir misafir olarak görmeliyiz. Zaten Anadolu insanının irfanı ve misafirperverliği burada devreye girecektir. Hiçbir sıkıntı yok” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler