Aşıklık gelecek nesillere aktarılmalıdır

Aşıklık gelecek nesillere aktarılmalıdır
Kars Valisi Ahmet Kara: Aşıklık gelecek nesillere aktarılmalıdır

 

Vali Ahmet Kara, Kars Belediyesi tarafından 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı’nın renkli görüntülere sahne olduğunu söyledi ve “Aşıklık geleneği bir bakımdan da bu bölgenin çileli, meşakkatli, bolca savaşların yaşandığı bir bölgede insanların dertlerini dile getirme yöntemidir.” dedi.
 
Aşıklığın fikirleri sadece bir alanda belirtme anlamına gelmediğini belirten Vali Kara, “Aşıklık yoksulluktan, savaştan, inançtan ve bir güzele meyletmekten de bahsediyor. Bugün Karacaoğlan’ın şiirleri okuduğumuzda güzele söyleyemediklerini, kafasındaki, hayalinde ki, güzeli tasvir ederek o güzele sazıyla, sözüyle bir şeyler söylüyor. Dolayısıyla topluma bir mesaj veriyor. Dolayısıyla aşıklarımız geleneklerimizi bu şekilde yansıtmışlardır. Aşıklık geleneği Hacı Bektaş Veli’den önce Şamanizm’den kaynaklanan bir takım ayakları da var. Aşıklık bir yerde de aslında eski bir Türk geleneğidir. Türkler nasıl ki İslam’ı kabul ederken bütün müesseselerini İslam’a uydurmuşlarsa da aşıklık geleneğini de güzelce dönüştürmüşlerdir. Hacı Bektaş Veli, Köroğlu, Dadaloğlu, Erzurumlu Emrah, Yunus Emre gibi ozanlar da hep İslami alanda ve Mevla’sıyla ilgili Mevlasına söyleyeceği sözlerini söz ve değiş olarak Halk Edebiyatı’nda aşık edebiyatı olarak söylemişlerdir. Bu nedenle bu gelenek bizim toplumumda bu zamana karar yaşamıştır. Bundan sonra da yaşaması lazımdır. Kars’ta bu meşakkatli zamanlara Aşık Şenlik, Kağızmanlı Recep Hıfzı. Recep Hıfzı aslında Ruslara karşı hem söylemiş ve onlara karşı mücadelede etmiştir. Daha sonra da kendisini genç yaşta Ruslar şehit etmişler. Yani aşıklar ülkenin ulusal değerlerini, her türlü geleneklerini korumak ve devam ettirmek için ellerinde gelenleri yapmışlardır.” dedi.
 
BU GELENEK NESİLLERE AKTARILMALIDIR
Aşıkların çırak yetiştirme gayreti içinde olmaları gerektiğini de ifade eden Vali Kara, “Şu andaki aşıklarımız bu geleneği gelecek nesillere iyi bir şekilde aktaramazlarsa korkarım ki binyılladır devam eden aşıklık geleneği sekteye uğrayabilir. Bu nedenle gelecek kuşaklara ve genlere bu geleneği vermeliyiz. Eskiden her aşığın mutlaka birkaç tane öğrencisi oldurdu. Bence ne yazık ki bu noktada eksikliklerimiz var. Şu anda da bu bayrama gelen genç aşıklarımızın olmadığını görüyoruz. Belediye Başkanımız Aşıklık geleneğini sürdürmek için bugün yedincisini çok önemli ve güzel bir etkinliktir. Bu nedenle kendilerini kutluyorum. Bunda sonra da devam etmesini diliyorum.” diye konuştu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir